Leuk aan deze opleiding

Verrassende activiteiten bij geschiedenis

Middeleeuwse staatsvorming leren door te gamen

In de lessen 'Middeleeuwen: politiek en instellingen' (bachelor 3) kruip je zelf in de huid van een middeleeuwse koning, graaf of hertog in het computerspel Crusader Kings II. Via oorlogen en strategische huwelijken houd je de controle over je rijk.

Gamen in de les is plezierig én leerrijk. Het spel zet namelijk een vraag centraal die alle politieke en middeleeuwse historici zich stellen: “is all politics personal?”. Daarnaast let je erop hoe de game het verleden voorstelt, inclusief foutjes en clichés. Zo bestond heus niet alleen Europa in de middeleeuwen en hielden niet alle koningin-moeders van hun kinderen.

'Ik had nooit gedacht te tuinieren in een opleiding geschiedenis!'

Op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen is een moestuin aangelegd door de studenten en onderzoekers van geschiedenis. Die tuin is verdeeld in drie 'tijdzones': laat-middeleeuwen, achttiende eeuw en Tweede Wereldoorlog. In elk deel verzorgen de studenten gewassen die typisch zijn voor de gekozen tijdperiode. Ze werken alleen met ouderwetse handwerktuigen!

Studenten met groene vingers leren op deze manier meer over ecologische geschiedenis. Dankzij dit onderzoek kunnen we leren uit het verleden om actuele problemen zoals overstromingen of epidemieën aan te pakken. Je kan hun blogs hier lezen. 

Honderd oude boekdrukpersen

Als je houdt van boeken, dan is het keuzevak 'Geschiedenis van het gedrukte boek' iets voor jou. Prof. Pierre Delsaerdt vertelt erin alles over de boekproductie van voor en na de Industriële Revolutie.

Met wat geluk mag jij dan ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende privécollectie drukpersen en zetmachines van doctoraatsstudent Patrick Goossens. Hij redde een honderdtal van die machines uit de 19de en vroege 20ste eeuw van de schroothoop. Zo gaat het geheugen van de grafische en typografische industrie niet verloren.

Balkan

De studenten van het mastervak Politieke geschiedenis: Thema's en debatten gaan elk jaar op studiereis naar Bosnië en Herzegovina.

De Bosnische oorlog en het Beleg van Sarajevo (1992-1995) lieten diepe wonden achter in deze regio. Sarajevo wil liever herinnerd worden als de plaats van de Olympische Winterspelen van 1984, maar ook de Olympische sites zijn door de oorlog getekend. Zo gebruikten Servische Bosniërs de verlaten bobsleepiste als schutspositie.

De studenten brengen o.a. een bezoek aan de 'Atomic War Command': Tito's bunker in Konjic. Onder een berg werd tussen 1953 en 1979 een atoomschuilkelder gebouwd van 6000 m2, waar 500 hoge officieren, politieke functionarissen en Tito zelf het een half jaar konden uitzingen zonder buiten te hoeven komen. De schuilplek kostte 10 miljard dollar, maar werd nooit gebruikt.

In academiejaar 2020-2021 gingen de studenten op virtuele excursie: onderzoekers (die vaak uit eigen ervaring konden spreken) leidden hen via videocall een week lang door de steden en hun geschiedenis. De oorlog en de herinnering eraan waren een centraal onderwerp. De groep reisde ook veel verder terug in het verleden, naar Sarajevo tijdens het Ottomaanse Rijk.