Voorbereidingsplatform ‘Aan de slag’

Sfeerbeelden Stadscampus maart 2022 (14).jpg

Het online voorbereidingsplatform 'Aan de slag' biedt zelfstudiepakketten aan die leerlingen ondersteunen bij hun studiekeuze en voorbereiden op het hoger onderwijs. 

De pakketten bevatten algemene competenties zoals studievaardigheden en academisch Nederlands, maar ook vakspecifieke kennis zoals wiskunde, wetenschappen en vreemde talen. Leerlingen kunnen leermateriaal gebruiken, oefeningen en zelftesten maken in zelfstudie, zowel thuis als in de klas. Ze hebben de keuze uit een pakket ter voorbereiding op een specifieke bacheloropleiding of aansluitend bij een bepaald schoolvak.

Voor wie?

  • alle toekomstige studenten die een nieuwe academische opleiding willen volgen
  • leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs
  • leerkrachten en studiekeuzebegeleiders uit het secundair onderwijs

Waar? op school, online

Wanneer? altijd beschikbaar

Workshop 'Aan de slag'

Workshop ontwerpen 2023 (3).jpg

De workshop 'Aan de slag' biedt een kennismaking met het voorbereidingsplatform en een antwoord op vragen van leerlingen over voorkennis

Is hun kennis van wiskunde, fysica of chemie op peil voor een specifieke opleiding? Welke voorkennis Frans of Engels is nodig om de opleiding rechten aan te vatten? Hebben ze de juiste informatie- en studievaardigheden om te starten met een academische bachelor?

Voor wie?

  • alle toekomstige studenten die een nieuwe academische opleiding willen volgen
  • leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs
  • leerkrachten en studiekeuzebegeleiders uit het secundair onderwijs

Waar? op school, op de campus

Wanneer? op aanvraag

Duur: 50 minuten

Praktisch: Het is noodzakelijk dat elke leerling individueel kan werken aan een pc, laptop of tablet.

Workshop Informatievaardigheden

De focus van deze workshop ligt op de digitale bibliotheek en op het omgaan met wetenschappelijke bronnen. Leerlingen leren aan de hand van theorie en oefeningen wetenschappelijke informatie herkennen en beoordelen. We bekijken waar we informatie kunnen vinden, alsook de voor- en nadelen van verschillende bronnen.

Als de leerlingen een onderwerp voor een schoolopdracht hebben, kunnen ze onder onze begeleiding zelf aan de slag gaan in onze databanken. Als er geen onderwerp is, voorzien we een langere versie van de theorie met oefeningen. We sluiten af met een quiz waar ze de opgedane kennis kunnen testen.

Voor wie? leerlingen van het 6de jaar secundair onderwijs 

Waar? op de campus

Wanneer? op aanvraag (van begin oktober tot eind februari)

Duur: anderhalf tot twee uur, afhankelijk van hoeveel tijd er uitgetrokken wordt voor eigen opzoekingswerk

Goed om weten:

  • 80% van de informatie die leerlingen in een universiteitsbibliotheek kunnen vinden, is geschreven in het (academisch) Engels.
  • Zowel jij als je leerlingen kunnen via 'Aan de slag', het online voorbereidingsplatform van de Universiteit Antwerpen, voor en na de workshop ook een gratis zelfstudiepakket raadplegen.
  • Individuele leerlingen kunnen, mits inschrijving, de bibliotheek bezoeken en materiaal uitlenen.

Ik ga verder studeren

igvs (1920 x 1280 px).png

Een studiekeuze maken, komt met heel wat vragen

  • Hoe kies je een opleiding?
  • Hoe overtuig je je ouders van je studiekeuze?
  • Met welk diploma heb je jobzekerheid?

Op ikgaverderstuderen.be ontdekken je leerlingen de antwoorden. 

​Voor wie? leerlingen die binnenkort de overstap naar het hoger onderwijs maken 

Waar? online 

Infosessie start-/ijkingstoets en toelatingsexamen (dieren)arts

Wist je dat je leerlingen hun slaagkansen in een wetenschappelijke of economische opleiding kunnen verhogen door deel te nemen aan een ijkingstoets? Voor sommige opleidingen is deelname aan een starttoets zelfs verplicht. Ook het toelatingsexamen tot arts of dierenarts is een uitdaging. Hoe bereiden je leerlingen zich voor en hoe kan jij als leerkracht daarbij helpen? Een medewerker van de Universiteit Antwerpen gidst jou en je leerlingen in deze infosessie(s) door de belangrijkste inhoudelijke en praktische vragen.

Voor wie? alle leerlingen die geïnteresseerd zijn in een opleiding tot (dieren)arts of een economische of wetenschappelijke opleiding

Waar? op school of op de campus

Wanneer? gedurende het hele schooljaar

Duur: 50 minuten

Goed om weten: De infosessies over het toelatingsexamen en over de start-/ijkingstoetsen kunnen afzonderlijk aangevraagd worden.

Lespakket toelatingsexamen arts

Voor het toelatingsexamen tot arts heeft de opleiding geneeskunde, samen met de studenten van EMSA (European Medical Students Association) en onder de begeleiding van docenten, een online lespakket ontwikkeld bestaande uit kennisclips, oefeningen en workshops. Deelname aan deze lessenreeks verhoogt de slaagkansen van leerlingen aanzienlijk.

Voor wie? leerlingen die interesse hebben in de opleiding geneeskunde en zich willen voorbereiden op het ingangsexamen

Waar? online + zes workshopdagen op Campus Drie Eiken

Goed om weten: Het totaalpakket kost 40 euro.

Infosessie 'Verhoog je slaagkansen'

​Studeren in het hoger onderwijs is geen walk in the park. In deze infosessie geven we mee wat startende studenten kunnen doen om hun slaagkansen te verhogen. We legden hiervoor ons oor te luisteren bij onze studietrajectbegeleiders en studenten.

Voor wie? leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs

Waar? op school of op de campus

Wanneer? gedurende het hele schooljaar

Duur: 50 minuten

Tutoraat

Zitten er op jouw school leerlingen die een extra duwtje in de rug verdienen om het secundair onderwijs succesvol te beëindigen? Tutoraat heeft als doel de onderwijspositie van leerlingen met diversiteitskenmerken te verbeteren en zo hun doorstroom uit het secundair en hun instroom naar het hoger onderwijs te verhogen.

De contactmomenten (in kleine groepjes van 3 tot 8 leerlingen) bestaan enerzijds uit vakinhoudelijke ondersteuning; anderzijds wordt er ingezet op zelfvertrouwen, studiemethode en studiemotivatie. Tevens wordt er ruimte gecreëerd om de interesse voor een bepaald vak aan te wakkeren en de leefwereld van het hoger onderwijs te verkennen. De tutor wordt zo een rolmodel en vertrouwenspersoon die de drempel om verder te studeren helpt verkleinen.

De tutoren zijn studenten die geslaagd zijn in hun eerste jaar hoger onderwijs, verbonden aan een van de instellingen van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, AP Hogeschool, KdG Hogeschool, Hogere Zeevaartschool).

Voor wie? leerlingen van het secundair onderwijs

Waar? op school

Wanneer? in het eerste/tweede semester of gedurende het hele schooljaar

Duur: 75 tot 90 minuten, aansluitend op de schooluren van de leerling

Voorbereidende cursussen

​Sommige opleidingen organiseren in september voorbereidende cursussen waarmee startende studenten hun voorkennis kunnen bijschaven. Er zijn ook zelfstudiepakketten waarmee ze zich kunnen voorbereiden op de gekozen richting, net als een cursus om hun academische taalvaardigheid te trainen. Ook als Nederlands niet hun eerste taal is, kunnen ze zich hier extra op voorbereiden. 

Voor wie? toekomstige studenten die zich goed willen voorbereiden op hun opleiding

Waar? afhankelijk van de cursus op de campus of online

Workshop 'Taalvaardig aan de start'

Kunnen je leerlingen zich voorbereiden op de academische taal die aan de universiteit gebruikt wordt? Zeker en vast! De interactieve workshop 'Taalvaardig aan de start' zoomt in op enkele aspecten van het academisch Nederlands, zoals woordenschat, stijl, structuur van een tekst etc. Na deze workshop weten je leerlingen beter wat ze mogen verwachten van wetenschappelijke papers, hoorcolleges en examenvragen. 

Voor wie? leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs 

Waar? op school of op de campus

Wanneer? op aanvraag (bij voorkeur op een vrijdag)

Duur: één of twee lesuren

Goed om weten:

  • De workshop wordt bij voorkeur per klasgroep gegeven; bundeling van klassen is mogelijk met een maximum van 40 leerlingen. 
  • Minstens één leerkracht van de school dient mee toezicht te houden.
  • Leerlingen hebben een GSM, Chromebook of laptop met internetverbinding nodig.