Twijfel je of je de opleiding die je wil volgen zal kunnen? Niet twijfelen, maar testen! 

Jaarlijks organiseren de vijf Vlaamse universiteiten start- en ijkingstoetsen. Deze toetsen testen je kennis (en vaardigheden) van wiskunde en/of wetenschappen. Niet in het algemeen, maar in verhouding tot het startniveau in de bacheloropleiding die je wil volgen.

Bovenop de signalen die je thuis of op school krijgt, helpt de toets je om jezelf én de opleiding beter in te schatten. Bovendien kan je je resultaat ook vergelijken met dat van de andere deelnemers.

IJkingstoets: hoe werkt het?

Soms verplicht

Voor sommige opleidingen moet je verplicht deelnemen aan een ijkingstoets. Een verplichte ijkingstoets wordt een starttoets genoemd. Je hebt een deelnamebewijs nodig van de starttoets om je in te schrijven voor de opleiding.

Starttoetsen (verplichte ijkingstoetsen)

Deelnemen is verplicht als je je wil inschrijven voor een van deze bacheloropleidingen van de Universiteit Antwerpen:

Of voor een van deze bacheloropleidingen die de Universiteit Antwerpen niet aanbiedt:

 • Engineering Technology
 • Bio-industriële wetenschappen (industrieel ingenieur)
 • Biowetenschappen (industrieel ingenieur)
 • Ingenieurswetenschappen (burgerlijk ingenieur)
 • Ingenieurswetenschappen: architectuur (burgerlijk ingenieur-architect)

Niet-verplichte ijkingstoetsen

Deelnemen is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden voor deze bacheloropleidingen van de Universiteit Antwerpen:

En voor deze bacheloropleidingen die de Universiteit Antwerpen niet aanbiedt:

 • Geografie
 • Geologie
 • Handelswetenschappen
 • Logopedie en audiologische wetenschappen

Niet bindend, soms verplichte remediëring

Als je onvoldoende scoort op een start- of ijkingstoets mag je je nog altijd inschrijven voor de opleiding. De start- en ijkingstoetsen zijn met andere woorden niet bindend. Daarin verschillen ze dus van de toelatingsexamens.

Verplichte remediëring

Het is wel mogelijk dat je verplichte remediëring moet volgen. Dat is het geval wanneer je je inschrijft voor een opleiding met een starttoets (verplichte ijkingstoets) én je ofwel niet geslaagd was voor die starttoets, ofwel niet deelgenomen hebt aan die starttoets (maar wel aan een andere start- of ijkingstoets).

Aan de Universiteit Antwerpen kan je ervoor kiezen om de remediëring op de campus te volgen, voor de start van het academiejaar. Zo heb je de hulp van docenten en medestudenten. Het is ook mogelijk om de remediëring online te doen. Dit kan ook nog na de start van het academiejaar, tot ten laatste 30 november. Je ontvangt alle informatie hierover samen met je resultaat op de start- of ijkingstoets.

Ook als je geslaagd bent voor de start- of ijkingstoets van je opleiding, mag je deelnemen aan de voorbereidende cursus op de campus.

Waar en wanneer?

Er zijn elk jaar twee data voor de start- en ijkingstoetsen:

 • eerste sessie: begin juli
 • tweede sessie: eind augustus (let op: niet voor alle opleidingen)

​Je vindt de exacte data op www.ijkingstoets.be.

Inschrijven voor een start- of ijkingstoets in 2024 kan vanaf 15 januari op www.ijkingstoets.be. Inschrijven voor de eerste sessie kan tot 15 juni, voor de tweede sessie tot 15 augustus.

Je kan kiezen waar je de start- of ijkingstoets aflegt. Doe je dat aan de ene universiteit, en wil je je later toch inschrijven voor de opleiding aan een andere universiteit, dan is dat geen probleem. De exacte locatie waar je de start- of ijkingstoets kan afleggen, ontvang je na je inschrijving.

Hoe kan je je voorbereiden?

Een start- of ijkingstoets duurt maximum 4 uur en bestaat uit meerkeuzevragen. De inhoud van de vragen is gebaseerd op leerstof uit het secundair onderwijs

Voorbeeldvragen

Je kan op voorhand oefenen met vragen én antwoorden van voorbije edities. Die vind je op www.ijkingstoets.be.

 • Ga naar de webpagina over de ijkingstoets waaraan je wil deelnemen.
 • Ga naar het tabblad 'Voorbeeldvragen'.

Leerstof herhalen

Op Aan de slag, het voorbereidingsplatform van de Universiteit Antwerpen, kan je daarnaast ook de leerstof herhalen die je nog niet onder de knie hebt. 

Voor de wetenschappelijke en ingenieursopleidingen vind je op Aan de slag specifiek oefenmateriaal voor de ijkingstoetsen. Het bestaat uit voorbeeldoefeningen en de oplossingen. Van de oefeningen die nog niet goed lukken, vind je ook snel de juiste module om de leerstof op te frissen.

Waar vind je het oefenmateriaal?

 • Registreer je voor Aan de slag en log je in.
 • Bekijk het aanbod zelfstudiepakketten en klik bij 'Aanbod per schoolvak' op 'Wiskunde'.
 • Selecteer het zelfstudiepakket 'Wiskunde: voorkennis en opfrissing voor alle opleidingen'.
 • Klik vervolgens in het navigatiemenu op 'Per opleiding'.
 • Kies de opleiding waarvoor jij het oefenmateriaal voor de ijkingstoets wil bekijken.

Wat na de start- of ijkingstoets?

Binnen de 7 dagen na de start- of ijkingstoets krijg je je resultaat. Niet enkel je eindscore, maar ook je resultaat per onderdeel op de toets. Dankzij deze feedback op maat weet je precies waar je staat in verhouding tot het startniveau in je opleiding.

Is je toets vlot verlopen?

Perfect, je bent er klaar voor en kan je met een gerust gemoed inschrijven voor de opleiding.

Heb je gaten in je voorkennis?

Als uit je resultaat blijkt dat je nog niet heel goed voorbereid bent op de opleiding van je keuze, dan zijn er mogelijkheden om je tekorten weg te werken

Bekijk de mogelijkheden voor jouw opleiding:

Scoor je onvoldoende?

Misschien kom je tot de conclusie dat een andere studiekeuze aangewezen is. Ook in dat geval staat de Universiteit Antwerpen voor je klaar. Begin september organiseren we nog een infodag. Voor een gesprek over je studiekeuze kan je ook terecht bij een studiecoach.

Kies je ervoor om je toch in te schrijven voor een opleiding met een starttoets (verplichte ijkingstoets)? Dan zal je verplichte remediëring moeten volgen.