Informeel taal oefenen van thuis uit

Vanaf het najaar 2023 organiseert Linguapolis ook een informele vorm van taal oefenen voor hooggeschoolden overal ter wereld: de Online Language Cafés. Onder begeleiding van een moedertaalspreker (‘café-coach’) ontmoeten taalleerders elkaar online en in groep, en praten ze wekelijks een uur over de cultuur, actualiteit en samenleving van het land of de regio waar de doeltaal wordt gesproken. Zo oefenen ze de taal verder die ze eerder hebben geleerd.

Typisch voor de Online Language Cafés – en dat maakt ze verschillend van de gekende Linguapolis-taalcursussen – is dat er geen huiswerk, studie of examens bij komen kijken, dat het enkel om de spreek- en luistervaardigheid gaat, en dat er geen vastgelegd programma is waardoor een sessie missen geen nadeel oplevert.  De grootste troef is dat de deelnemers met gelijkgestemden wereldwijd in een ontspannen online setting de taal oefenen. 

Linguapolis hoopt zo een internationale gemeenschap van hooggeschoolde taalliefhebbers de kans te geven om elkaar te ondersteunen in het dagelijkse gebruik van een vreemde taal. De café-coach – een moedertaalspreker met passie voor de eigen taal en cultuur – leidt de gesprekken in goede banen en zorgt voor authentieke input.

Taal oefenen in een ongedwongen sfeer

Projectverantwoordelijke Maxime: “Niet elke taalliefhebber is op zoek naar een gestructureerde taalcursus. Anderzijds zijn bestaande conversatiegroepen vaak niet gericht op hooggeschoolden. Het Online Language Café vult die leemte perfect op: taal oefenen in een ongedwongen sfeer, maar mét professioneel ondersteunde gespreksleiders.”

Maxime Peeters, projectverantwoordelijke Online Language Cafés, werkte alle organisatorische, administratieve en inhoudelijke aspecten uit. Ze deed een marktbevraging, organiseerde testsessies en bereidde een succesvolle start voor. De café-coaches werden ingewerkt tijdens een infoavond en een trainingssessie. Daarnaast legde Maxime een omvangrijke databank aan met inspiratiefiches en tips waarmee de café-coaches aan de slag kunnen gaan. Ginny De Vos, coördinator Vreemde Talen, zorgt ervoor dat de Online Language Cafés binnen het hele Linguapolis-aanbod hun juiste plek vinden en Rolf Nys, coördinator Algemene werking, ondersteunt op technisch en administratief vlak. 

In het kader van Young Universities for the future of Europe (YUFE) werden de Online Language Cafés gelanceerd voor de Student Journey-studenten: zij bouwen hiermee aan hun Language Star. Wie een Online Language Café als tutor leidt, verdient een Civic Star. In eerste instantie kwamen de ‘grotere’ Europese talen aan bod: Frans, Engels, Spaans. In de toekomst zullen er ook YUFE-Cafés openen voor de andere talen van de Alliantie, zoals Nederlands, Pools of Kroatisch.Afwisseling voor de cursisten

Vanuit Linguapolis worden de Online Language Cafés als betalende oefensessies aangeboden aan alle hooggeschoolde taalleerders. We streven ernaar om cafés te organiseren voor zowat alle talen van het Linguapolis-aanbod: een mooie aanvulling op de bestaande taalcursussen, en een aantrekkelijke afwisseling voor alle cursisten!

Voor de bekendmaking van dit nieuwe initiatief zette Maxime, samen met Charlotte Teunis, Linguapolis-communicatiemedewerker, en Miek Bruggen, YUFE Decentral Admission Officer, een promotiecampagne op via mail en social media. In de toekomst hopen we ook veel internationale deelnemers te verwelkomen, aangezien een Online Language Café geen grenzen kent.

Nu is het aan de deelnemers en aan de Linguapolis-café-coaches en YUFE-tutoren om de sessies te vullen met gesprekken en gebabbel. Café-coach Estefanía: “Al in de eerste sessie bleek hoe fijn het is om je cultuur te kunnen delen met anderen”. Gezellig wordt het zeker, net als in een echt café!