De economie en filosofie van het geluk

Maandag 24 oktober 2016 - 19u30

Korte omschrijving van de lezing

Wetenschappers onderzoeken sinds een goede twintig jaar met empirische methoden de determinanten van het menselijke geluk. Ze komen soms tot verrassende conclusies bijvoorbeeld over de invloed van geld, religie en gezondheid op het geluksgevoel. Hun bevindingen zijn interessant voor mensen die op zoek zijn naar geluk. Ze kunnen wellicht een pedagogie van het geluk inspireren en ze hebben daarnaast ook enige beleidsrelevantie. Maar is geluk meetbaar? En is geluk wel een gevoel? Is de mens niet precies een ongelukkig dier? Filosofen reflecteren al tweeduizendvijfhonderd jaar over deze kwesties. Zij leggen uit waarom het menselijke geluk zo broos is en ze tonen zo de grenzen van de maakbaarheid ervan.

Toon Vandevelde

Antoon Vandevelde studeerde economie en filosofie aan de KU Leuven en is als gewoon hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Economie en Ethiek en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van deze universiteit. Tussen 2006 en 2013 was hij decaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Voorheen doceerde hij lange tijd aan de Universiteit Antwerpen en aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam.

Hij publiceerde in het domein van de economische ethiek en de politieke filosofie, o.a. over verantwoordelijkheid voor komende generaties, filosofie van de sociale zekerheid, solidariteit en altruïsme, de politiek van het geluk.

Hij publiceerde een aantal boeken, o.a. over Gifts and Interests (Peeters, 2000), Vertrouwen en bedrijf (Acco, 2000), Autonomy and Paternalism (met Y. Denier en T. Nys, Peeters, 2007), Justice, Luck & Responsibility in Health Care (met Y. Denier en C. Gastmans – Springer 2013.