"Zonder elkaar te vertrouwen is het leven bijna onmogelijk”, schrijft Luk Bouckaert in Een economie van het vertrouwen, het nieuwe themacahier van de leerstoel Economie van de Hoop en Streven Vrijplaats. Bouckaert gaat verder: “ook onze beroepsactiviteiten steunen voor een deel op relaties van wederzijds vertrouwen.” Iedereen beseft het wel, vertrouwen is ook de smeerolie van onze economie.

Zonder het vertrouwen van de klant in het bedrijf bij zijn aankoop, zonder het vertrouwen in je baas, zonder het vertrouwen in ons geld, werkt de economie niet. En toch is een gezonde portie wantrouwen vaak ook onmisbaar. Hoe kunnen we een balans tussen vertrouwen en wantrouwen garanderen in de economie? Wat leert de geschiedenis ons over het belang van vertrouwen in economie? Wat zijn vandaag de bouwstenen voor een economie van het vertrouwen? Waarop dient gelet om vertrouwen in een digitale economie mogelijk te maken? Op welke manier roept ook de klimaatverandering ons op tot vertrouwen?

Onder meer deze vragen over een kwetsbaar en beproefd vertrouwen in economie vormen het uitgangspunt van deze avond. 


Programma

19.00 uur  
Onthaal
19.30 uur   
Welkom en situering van het cahier binnen de historiek van de leerstoel Economie van de Hoop door Hendrik Opdebeeck, oprichter van de leerstoel
19:35 uur  
De Leerstoelcahiers vanuit het perspectief van Streven door Herman Simissen, hoofdredacteur Streven Vrijplaats
19:40 uur    
Lezing: Reflecties op de thema’s van het pas verschenen cahier door Wil Derkse
20.00 uur
Paneldebat met Joost Callens, Dirk Holemans, Inge Jonckheere en Nynke van Uffelen, gemodereerd door Ingrid Verduyn
20.40 uur
Woord van dank vanuit de leerstoel Economie van de Hoop door Luc Van Liedekerke
20.50 uur 
Receptie


Locatie

Klooster van de Grauwzusters in de Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen.