​In 2013 werkten de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek en de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap samen in een eerstelijns conservatieproject voor oude drukken: Boeken EHBO. Het doel van dit project was het controleren van de oude drukken op schade en, waar nodig, eerstelijns conservatie toe te passen om te voorkomen dat de boeken verdere schade zouden oplopen. De boeken werden van de rekken genomen en naar een speciaal voor dit project uitgerust restauratieatelier in de Universiteitsbibliotheek gebracht. Een voor een werden de boeken schoongemaakt (droogreinigen), de schade werd geregistreerd, de leren banden werden behandeld met leerdressing en, ten slotte, werden er eenvoudige conserverende ingrepen uitgevoerd (zoals het vastzetten van losse delen, of het herstellen van scheuren in het papier). Van maart tot oktober 2013 werden op deze manier niet minder dan 1500 oude drukken behandeld.

Het Boeken EHBO-team bestond uit medewerkers van de beide bibliotheken, vrijwilligers met enige ervaring in boekrestauratie en studenten van de papierrestauratieopleiding aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Marijn de Valk, onafhankelijk boekrestaurator uit Middelburg, coördineerde dit project. Het project werd financieel gesteund door sponsoring van de vzw M.E. Belpaire. Regelmatig verschenen er nieuwsbrieven die iedereen met interesse voor het project op de hoogte hielden van de voortgang.

De bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap besloot na het einde van het project om de Boeken EHBO voort te zetten, weliswaar op kleinere schaal. Op dit moment wordt het uitgevoerd door twee vrijwilligers die ieder een ochtend in de week in de leeszaal werken. Ze droogreinigen de oude drukken en maken zuurvrije omslagen voor kwetsbare boeken. Daarnaast controleren ze de standplaats van de boeken in het magazijn en maken deze schoon. Ingewikkeldere ingrepen worden op dit moment niet uitgevoerd, maar er wordt wel bijgehouden welke boeken in aanmerking komen voor restauratie.

In Magazine Universiteit Antwerpen (augustus 2013) werd dit project in de kijker gezet: pdf - 0,5 Mb.