​Nadenken over de grote maatschappelijke thema’s en zo evolueren naar een duurzame manier om aan verzekeren te doen: met dat doel richten de Universiteit Antwerpen en Ageas de Leerstoel Sustainable Insurance op.

De recente gebeurtenissen zoals de overstromingen in België en in Europa en de coronapandemie hebben de cruciale rol van verzekeraars in onze maatschappij nog eens extra in de verf gezet. Mensen helpen in nood. Te hulp schieten als het fout gaat en zo continuïteit van ons dagelijkse leven garanderen,... En er liggen nog meer uitdagingen op de loer: klimaatverandering, cybercriminaliteit, sociale inclusie en diversiteit in de polariserende samenleving, zorgen voor de oudsten onder ons… Bovendien is morgen niet vandaag en zijn veranderingen in de wereld onvoorspelbaar en komen ze aan een ongelooflijke snelheid op ons af.

Verzekeraars kunnen op verschillende manieren impact creëren: door het voeren van een investeringsbeleid via verzekeringsproducten en aanverwante diensten die ze aanbieden. Verzekeraars hebben de tools in handen om een verschil te maken op het vlak van meer financiële inclusie en solidariteit en het stimuleren van duurzaam gedrag. De Leerstoel Sustainable Insurance, een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en Ageas, wordt opgericht om onderzoek te doen naar duurzaam verzekeren. 

Hans De Cuyper, CEO Ageas: “Maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen zit in het DNA van Ageas en is aanwezig in alles wat we als verzekeraar doen. Ik ben dan ook bijzonder verheugd met de oprichting van de Leerstoel Sustainable Insurance in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, leerstoelhouder Luc Van Liedekerke en onderzoekster Kristien Doumen. Ik ben er zeker van dat dit partnerschap tussen de academische wereld en de bedrijfswereld ons als verzekeraar zal toelaten een belangrijke rol op te nemen in het oplossen van de maatschappij van vandaag en morgen."

  • Leerstoelhouder : dhr. Luc van Liedekerke
  • Faculteit : Bedrijfswetenschappen en Economie
  • Actief : sinds 2021
  • Partner : AgeasNeem een kijkje achter de schermen bij leerstoel 'Sustainable Insurance'