Mentoraat
Persoonlijke begeleiding tijdens je eerste maanden aan de universiteit
De stap naar het hoger onderwijs brengt heel wat veranderingen met zich mee: je krijgt veel vrijheid, dient zelf een studieritme te vinden en grote hoeveelheden leerstof te verwerken. We vinden het belangrijk dat je je als startende student snel thuis voelt aan onze faculteit. Daarom bieden we aan onze universiteit het Mentoraat aan waaraan je vrijwillig kan deelnemen. Het Mentoraat wil jou als startende student zowel op academisch als sociaal vlak helpen integreren:
- Academische integratie: zodat jij de gewenste competenties kan verwerven en kan slagen voor een opleidingsonderdeel en de opleiding in zijn geheel.
- Sociale integratie: zodat jij je goed en welkom voelt in onze faculteit.
Wat is het Mentoraat?
Voor de begeleiding binnen het Mentoraat kan je kiezen tussen een ‘buddy-mentor’ (ouderejaarsstudent) of een ‘mentor’ (personeelslid van de faculteit, zoals een doctoraatsstudent, onderwijsassistent,…). Jouw buddy/mentor zal jou op meerdere momenten in het academiejaar contacteren voor een gesprek:
- Een eerste kennismaking aan het begin van het eerste semester waarbij onder andere de overgang van het secundair naar de universiteit wordt besproken.
- Een tweede gesprek in de periode rond de publicatie van het examenrooster van de januarizittijd (begin december) voor eventuele hulp rond examenplanning en een update over hoe het eerste semester verloopt.
- Een derde gesprek aan het begin van het tweede semester waarin er wordt teruggeblikt op het eerste semester (wat ging goed, wat ging minder goed). Ook jouw studiemethode, sociaal welzijn en jouw aanpak van het tweede semester worden besproken.
- Een vierde gesprek rond de publicatie van het examenrooster van de junizittijd (begin april) voor eventuele hulp rond examenplanning en een update over hoe het tweede semester verloopt.
- Eventueel een vijfde gesprek na bekendmaking van de resultaten van juni waarin het volledige academiejaar wordt overlopen en er wordt vooruitgeblikt op eventuele herexamens en het komende academiejaar.
Weet dat je ook op andere momenten bij jouw buddy/mentor terechtkan met vragen of bezorgdheden. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij je buddy/mentor en dat je in een veilige omgeving kan vertellen waar je ondersteuning bij nodig hebt. De mentor/buddy kan jou ook gericht doorverwijzen naar andere diensten of personen als je een bepaald soort hulp zoekt. Het is niet de bedoeling dat de buddy/mentor jou bijles geeft voor een bepaald opleidingsonderdeel, maar deze persoon kan jou wel op de goede weg helpen door tips te geven voor een gunstige studiemethode.
Wens je graag extra begeleiding tijdens jouw eerste maanden aan de universiteit? Dan is het Mentoraat wellicht iets voor jou. Je kan je inschrijven via deze link tot en met 3 oktober 2025.