Startpakket
Wat is een startpakket?
In het academiejaar 2023-2024 voerde de Vlaamse Overheid het startpakket in met als doel de studie-efficiëntie in het hoger onderwijs te bevorderen. Elke student die zich voor het eerst inschrijft in een bacheloropleiding krijgt een startpakket, namelijk een vast pakket van opleidingsonderdelen dat na twee academiejaren moet zijn afgewerkt. Lukt dat niet, dan wordt de verdere inschrijving in je opleiding geweigerd.
Het standaard startpakket komt overeen met de opleidingsonderdelen van het eerste jaar van je bacheloropleiding en bestaat uit 60 studiepunten. Je kan de studieprogramma’s van onze opleidingen bekijken via deze pagina.
Nadat jouw inschrijving voor je opleiding in orde is, schrijf je je via de SisA Selfservice in voor het volledige standaardstartpakket. Het startpakket vormt jouw studieprogramma voor het eerste academiejaar.
Kan ik een kleiner startpakket opnemen?
Als je nog niet eerder een bachelor diploma behaalde, en je start in een nieuwe bacheloropleiding, dan ben je verplicht om het standaard startpakket op te nemen.
In bepaalde gevallen kan je als student een kleiner startpakket opnemen:
- Je hebt een bijzonder statuut (zie flexibel studeren). Dit statuut kan je o.a. aanvragen wanneer je je studie combineert met werken of topsport, als je een functiebeperking hebt of mantelzorger bent, of wanneer Nederlands niet je eerste taal is. In geval van een bijzonder statuut kan je ervoor kiezen om een deeltijds startpakket op te nemen. Dit deeltijds startpakket werd vastgelegd door de faculteit en bestaat uit opleidingsonderdelen van ongeveer 30 studiepunten in totaal. Studenten kunnen de opleidingsonderdelen van het deeltijds startpakket niet kiezen.
- Je hebt vrijstellingen bekomen van opleidingsonderdelen uit het startpakket: je startpakket bestaat uit de resterende opleidingsonderdelen van modeltraject deel 1 (eerste bachelor), eventueel aangevuld met opleidingsonderdelen van modeltraject deel 2 (tweede bachelor).
- Je hebt een zeer uitzonderlijke individuele situatie: je startpakket wordt individueel aangepast na goedkeuring door de faculteit.
Om een kleiner startpakket te kunnen bekomen, moet je steeds een aanvraag indienen. Dit kan vanaf 1 juli via dit aanvraagformulier. Je kan de link naar dit formulier ook terugvinden via een artikel in onze helpdesk.
Ook als je een kleiner startpakket opneemt, schrijf je eerst via je SisA Selfservice in voor het standaard startpakket van 60 studiepunten. Zodra jouw aanvraag wordt goedgekeurd, zal de faculteit je startpakket aanpassen.
Hoe wordt dit startpakket opgevolgd?

Startpakket en Stoplichtsysteem
Startpakket behaald na één jaar (linker kolom in bovenstaand schema)
Als alles goed loopt, dan werk je het startpakket helemaal af tijdens jouw eerste jaar aan de universiteit, wanneer je voor alle vakken een credit behaalt. Heb je enkel kleine tekorten, dat betekent een 8/20 of 9/20 voor ten hoogste 12 studiepunten uit het standaard startpakket, dan krijg je toch de toestemming om verder te studeren. We beschouwen je startpakket dan ook als afgewerkt, en spreken dan over deliberatiecijfers voor de vakken met tekorten. Het beste is om deze tekorten nadien nog te proberen ophalen, maar als dat niet lukt en het blijft bij deze tekorten, dan zal je toch kunnen afstuderen als je de hele verdere bacheloropleiding hebt afgerond.
Na het afwerken van het startpakket kom je terecht in het stoplichtsysteem. Dit is een vorm van studievoortgangsbewaking waarbij we elk academiejaar het studierendement van elke student opvolgen. Concreet betekent dit dat je op het einde van elk academiejaar minstens 60% van jouw opgenomen studiepunten moet behalen.
Startpakket niet behaald na één jaar (rechter kolom in bovenstaand schema)
Lukt het niet om je startpakket tijdens jouw eerste jaar af te werken, dan krijg je nog één jaar de tijd om dit wel te doen, zodat je eventueel een minder goede start nog helemaal kan goedmaken. Indien je jouw startpakket afwerkt tijdens jouw tweede jaar binnen de opleiding, dan kom je vanaf jouw derde inschrijvingsjaar terecht in het stoplichtsysteem (zie boven). Studenten die het startpakket na twee academiejaren niet hebben afgewerkt, kunnen niet meer verder studeren in die opleiding, en kunnen dus niet verder inschrijven voor die opleiding.
Heb je nog bijkomende vragen?
Indien je nog vragen hebt over het startpakket, dan kan je terecht bij de studietrajectbegeleider van jouw opleiding:
- Biochemie en biotechnologie, en Farmaceutische wetenschappen: Jo Vandervoort
- Diergeneeskunde en Biomedische wetenschappen: Evy Verbueken
Je kan hen bereiken via de helpdesk van onze faculteit.
Indien je reeds bent ingeschreven voor een opleiding van de Faculteit FBD, dan kan je de info over het startpakket en het stoplichtsysteem ook terugvinden op het studentenportaal.