Letteren en Wijsbegeerte

Departement Wijsbegeerte


Welkom op de webpagina van het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen.  

Het verhaal van het Departement Wijsbegeerte begint in 1965. In dat jaar ontstaat UFSIA (Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen), een nieuwe universiteit die aan haar Faculteit Letteren en Wijsbegeerte een opleiding wijsbegeerte inricht. Die opleiding groeit uit tot een volwaardig Departement Wijsbegeerte in oktober 2003, wanneer uit een samenvoeging van drie Antwerpse universitaire instellingen de Universiteit Antwerpen ontstaat.

Sindsdien biedt het Departement Wijsbegeerte een bacheloropleiding wijsbegeerte, een masteropleiding wijsbegeerte en een edu-masteropleiding wijsbegeerte aan. Samen met de departementen Wijsbegeerte van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel verzorgt zij bovendien een internationaal gerichte Research Master in Philosophy.

De stafleden en alle andere leden van het departement wijsbegeerte zijn verbonden aan één van de drie onderzoekscentra van het departement: het Centrum voor Ethiek, het Centrum voor Europese Filosofie, en het Centrum voor Filosofische Psychologie.

Het Departement Wijsbegeerte publiceert maandelijks een Nieuwsbrief, richt de Antwerp Philosophy Lectures in, en ondersteunt de vereniging van de alumnivereniging wijsbegeerte Filosofa en Minorities and Philosophy.

Het Departement Wijsbegeerte is lid van het Vlaams Netwerk voor Eigentijds Filosofie Onderwijs en van de Vlaamse Initiatiefgroep Maand van de Filosofie.