Letteren en Wijsbegeerte

Re-storying sexual harassment in academia: diversifying the narrative

Workshop - 13/05/2024

Thema en doel

De laatste jaren bereikten verschillende getuigenissen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag in België en Nederland de media. Dit bracht het fenomeen onder de publieke aandacht, maar deze verhalen circuleerden vaak al langer onder collega’s en studenten onderling: in de wandelgangen, op sociale media, in fluisternetwerken,… Uit de getuigenissen blijkt vaak dat niet enkel het seksueel grensoverschrijdend gedrag zelf voor een vertrouwensbreuk zorgde, maar dat ook de stilte en het gebrek aan ondersteuning vanuit de universiteit in kwestie tot een groot gevoel van isolement en verontwaardiging leidde bij slachtoffers, omstaanders en andere betrokkenen. Publieke verontwaardiging leidde ertoe dat universiteiten statements uitbrachten waarin ze beloofden hun aanpak rond seksueel grensoverschrijdend gedrag te verbeteren. 

De toenemende aandacht van zowel de media als universitaire instellingen zelf voor seksueel grensoverschrijdend gedrag zorgt voor een veelvoud aan verhalen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in de academische context. In de media komen enkel de meest extreme gevallen naar voren. Universiteiten zelf benaderen het fenomeen dan weer eerder vanuit een juridisch perspectief. Tegelijk kunnen we ons afvragen welke verhalen er nog onuitgesproken blijven: wie wordt er niet gehoord? En wat blijft er hierdoor ongezegd? Wat is er nodig om deze verhalen te kunnen vertellen? Deze vragen vormen het vertrekpunt van deze eendaagse workshop.

Deze dag heeft als doel om jonge onderzoekers uit verschillende disciplines en instellingen samen te brengen rond het thema van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de academische wereld, dat ondanks de actuele maatschappelijke aandacht moeilijk bespreekbaar blijft. Dit brengt voor veel onderzoekers, in het bijzonder jonge onderzoekers aan het begin van hun academische carrière, vragen en vertwijfelingen met zich mee. Een belangrijk aspect van de cultuuromslag rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik huist in de verhalen die wij als academische gemeenschap ter beschikking hebben. Met deze workshop willen we jonge onderzoekers een toolbox aanreiken om die verhalen kritisch te benaderen en collectief nadenken over wat er nodig is om toe te werken naar een universiteit waarin nieuwe verhalen een plaats kunnen krijgen.

Inhoud

Session 1: A theoretical-ethical framework for sexual harassment in academia: outlining the key concepts

In de eerste sessie stellen de organisatoren het theoretisch begrippenkader voor van waaruit zij, in hun eigen onderzoekspraktijk, het fenomeen benaderen. Dit heeft als doel een aantal sleutelconcepten aan te reiken als gedeeld register voor de daaropvolgende interactieve sessies.

Session 2: The stories we tell: examining narratives surrounding sexual harassment in academia

In de tweede sessie werpen we een kritische blik op de verhalen die we momenteel ter beschikking hebben over SGoG. Dit doen we in groep door middel van een discoursanalyse van beleidsteksten, media-artikels, websites,… We stellen hierbij onder andere de volgende vragen: Waar denken we aan wanneer we aan SGoG in de academische wereld denken? Welke stereotiepen en dominante denkbeelden beïnvloeden onze verbeelding hierover? Welke actoren krijgen een stem in het debat? Wie komt er niet aan het woord?

Session 3: Changing the narrative: the restor(y)ative power of creative writing

In de namiddag worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met de methodes van creatief schrijven en critical storytelling als mogelijke ‘tools’ voor narratief herstel. In deze derde sessie gaan de deelnemers zelf aan de slag met pen en papier. Onder begeleiding van Phil Crockett Thomas (University of Stirling) en Sixtine Bérard (art historian, cultural critic, writer), denken we samen na over die verhalen die we nog niet hoorden of neerschreven. 

Session 4: closing session with plenary discussion and evaluation

We sluiten de dag af met een plenaire discussie over de inzichten die we doorheen de dag opdeden en uitwisselden. Hierbij besteden we ook tijd aan de evaluatie van de workshop en van de aangereikte tools voor onze eigen onderzoekspraktijk.

Programma en voorbereiding

Participanten zullen gevraagd worden om enkele korte teksten te lezen ter voorbereiding van de workshop. Deze teksten en het volledige programma zullen tijdig via mail aan de deelnemers meegedeeld worden.

Praktische informatie

Er zullen triggerende onderwerpen aan bod komen die voor sommigen dichterbij zullen komen dan voor anderen. We verwachten dat deelnemers hier rekening mee houden. Niemand zal onder druk gezet worden om iets te delen of bespreken. Doorheen de dag zal er een stille ruimte ter beschikking zijn voor zij die zich liever even afzonderen. Iedereen kan op elk moment vertrekken - hier hoeft geen reden toe gegeven te worden.

Deelname aan de workshop is gratis. Koffie, thee en lunch worden voorzien. Heb je toegankelijkheidsnoden waar wij ondersteuning in kunnen bieden? Neem dan contact op met Sofie.Avery@uantwerpen.be om de mogelijkheden te bespreken. Er is een lift aanwezig op de campus. Helaas hebben we ervaringen waarbij die lift te klein was voor scootmobiels/elektrische rolstoelen, dus neem zeker contact op in geval van twijfel.

SWIP-NL schenkt twee reisbeurzen ter waarde van 50 euro aan deelnemers die niet over werkingsmiddelen beschikken waarmee ze de treinrit kunnen bekostigen. Stuur een mailtje naar Katrien.Schaubroeck@uantwerpen.be als je van de beurs gebruik wil maken.

Deze workshop wordt georganiseerd in gedeelde samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel met steun van de Vlaamse Overheid (Omkadering van Jonge Onderzoekers). 

Wanneer? 13 mei 2024 - 09:00u - 17:00u

Waar? Stadscampus UAntwerpen, R. 231.