Waarom een voorkeursnaam? ​​​

Iedereen verdient het om aangesproken te worden op een manier die juist aanvoelt. Voor veel mensen is hun roepnaam of voorkeursnaam een belangrijk deel van hun identiteit. Dat geldt in het bijzonder voor trans en non-binaire studenten, voor wie het gebruik van de juiste naam bijdraagt aan hun veiligheid, welzijn en erkenning. Maar ook wie bijvoorbeeld een verkorte naam, tweede naam, roepnaam of internationale naam gebruikt, kan baat hebben bij een voorkeursnaam in administratieve en sociale contexten. 

Respect begint bij de juiste naam 

Jouw voornaam is vaak het eerste wat anderen van je horen. Wanneer een naam niet overeenkomt met hoe iemand zichzelf identificeert, kan dat vervreemdend of zelfs kwetsend zijn. Door ruimte te bieden aan het gebruik van een voorkeursnaam, wil de universiteit bijdragen aan een inclusieve en respectvolle omgeving voor iedereen. 

Wie kan een voorkeursnaam gebruiken? 

Iedereen. Alle studenten die liever met een andere naam aangesproken worden dan hun officiële naam in het rijksregister. Denk aan: 

  • studenten met een roepnaam die verschilt van hun officiële naam 

  • internationale studenten die een andere naam gebruiken in het dagelijks contact 

  • trans studenten die een andere naam verkiezen 

Hoe stel je je voorkeursnaam in? 

Vanaf academiejaar 2025 – 2026 wordt het mogelijk om je voorkeursnaam eenmalig en mits een korte motivering aan te vragen. via de Onderwijsadministratie. Je voorkeursnaam zal vervolgens zichtbaar zijn op verschillende platformen, zoals SisA (het Studenteninformatiesysteem Antwerpen), het studentenportaal, de Blackboard-leeromgving, maar ook op je studentenkaart en in je studentenmailadres. 

Opgelet, op alle officiële documenten die uit SisA komen zoals studiebewijzen, attesten, getuigschriften zal je officiële naam nog steeds verschijnen.  

De verantwoordelijke studentenadministratie van jouw faculteit zal hierover ook ingelicht worden om verwarring te vermijden. 

Concrete instructies volgen bij de start van de inschrijvingsperiode 2025 – 2026. 

*Ben je personeelslid en wil je ook je voorkeursnaam gebruiken?  

Je kan ervoor kiezen om een zelf gekozen voornaam en aanspreking te gebruiken in alle niet-officiële documenten en communicatie. In dit geval zal deze als roepnaam worden geregistreerd en zal deze gebruikt worden in alle communicatie: mailadres, website, niet-officiële brieven … . Hierbij is ook steeds de mogelijkheid om jouw voornaamwoord  zelf te kiezen.  

Als het gaat over een officiële brief (bv. een contract) wordt de officiële naam gebruikt.  

Je kan hiervoor contact opnemen met je dossierbeheerder bij DP&O. Contactgegevens kan je terugvinden op Pintra