Werken in tal van sectoren

"Ik heb als fysicus geleerd om probleemoplossend te denken."

  • Remy Van den Bosch
  • Bachelor fysica (2010)
  • Master fysica: medische fysica en moleculaire biofysica (2012)
  • Werkt bij Arnold & Siedsma als Octrooigemachtigde

Wat houdt je huidige job in?

Als octrooigemachtigde adviseer ik particuliere uitvinders, start-ups, KMO’s en grote nationale en internationale ondernemingen over intellectuele eigendom en wat dit voor hen en/of hun bedrijf kan betekenen. Ik zit met cliënten samen om hun uitvinding te bespreken en te begrijpen, waarna ik de uitvinding in een juridisch correcte tekst ga beschrijven, de octrooiaanvragen. In een verder stadium verdedig ik de  octrooiaanvragen, in samenspraak met de cliënt, voor het Europees Octrooibureau (EOB), om uiteindelijk een verleend octrooi of patent te verkrijgen.

Welke kennis/competenties die je studies hebben bijgebracht benut je nu nog in je job?

Ik kom in aanraking met nieuwe ontwikkelingen binnen uiteenlopende vakgebieden zoals bijvoorbeeld medische beeldvorming, telecommunicatie, elektromechanica, werktuigbouw, etc. Als fysicus heb ik een heel brede wetenschappelijke en wiskundige basis meegekregen, waardoor ik mij makkelijk kan inwerken in de genoemde vakgebieden en snel mee ben wanneer uitvinders hun uitvinding uitleggen. Bovendien heb ik als fysicus geleerd om probleemoplossend te denken, en dat is nu net wat mijn cliënten doen. Met hun uitvinding lossen zij een bestaand probleem op en mijn achtergrond als fysicus laat mij toe om met mijn cliënten mee te denken.

Wat vind je leuk aan je job?

De afwisseling en de constante uitdaging. Naast de grote brok bureauwerk is er ook regelmatig contact met cliënten, zowel op kantoor als op locatie. Bovendien ben ik per definitie steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen, waardoor ik steeds wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te begrijpen. In toevoeging hierop, heb ik tijdens mijn eerste jaren als octrooigemachtigde in opleiding een uitgebreide en intensieve juridische opleiding gekregen en heb ik zowel nationale als Europese examens afgelegd om octrooigemachtigde te worden. Aan uitdaging dus zeker geen gebrek!