Bachelor sociaal-economische wetenschappen met studieduurverkorting

Wat is een bachelor met studieduurverkorting?

Als je al een diploma behaald hebt (bachelor, master, kandidatuur of licentiaat) kan je soms via een verkort traject een (ander) bachelordiploma behalen. Op basis van je eerdere studie krijg je voor sommige opleidingsonderdelen vrijstellingen. Zo kan je de bacheloropleiding dus op kortere tijd afleggen.

Je volgt een zogenaamde bachelor met studieduurverkorting om toegang te krijgen tot een masteropleiding.

In tegenstelling tot studenten die een schakel- of voorbereidingsprogramma volgen, behaal je via een bachelor met studieduurverkorting een bachelordiploma.

Toelatingsvoorwaarden

Lees de toelatingsvoorwaarden voor de master sociaal-economische wetenschappen om te weten of je met jouw vooropleiding de bachelor met studieduurverkorting mag volgen.

Twijfel je of je met jouw diploma in aanmerking komt? Neem contact op met de studietrajectbegeleider via de helpdesk.

Hoe schrijf je je in voor de bachelor met studieduurverkorting?

Indien je een bachelor met studieduurverkorting wilt volgen, breng je onderstaande zaken in orde:

  1. Je schrijft je in bij de centrale inschrijvingsdienst van UAntwerpen via de normale procedure voor de standaard bacheloropleiding. Start je inschrijving.
  2. Van zodra je jouw rolnummer hebt ontvangen, stel je jouw studieprogramma samen in je SisA-Selfservice. Dat kan vanaf 16 juli. Een overzicht van de opleidingsonderdelen die je moet toevoegen, vind je hierboven per studieprogramma. Let op: de schuingedrukte opleidingsonderdelen kan je zelf niet toevoegen.
  3. Je stuurt ons een bericht via de FBE helpdesk door een nieuw ticket aan te maken. De Onderwijsadministratie zal de vrijstellingen toekennen op het standaard studieprogramma van de bacheloropleiding, en zal de schuingedrukte opleidingsonderdelen toevoegen aan je studieprogramma.
    1. Gebruik als onderwerp: ‘Bachelor met studieduurverkorting’.
    2. Voeg jouw diploma hoger onderwijs toe als bijlage.

Twijfel je of je met jouw diploma in aanmerking komt? Dan kan je ook vooraf al contact opnemen via de FBE helpdesk.

Vrijstellingen aanvragen

Als je meent dat je voor bepaalde opleidingsonderdelen van de bachelor met studieduurverkorting een (bijkomende) vrijstelling kan bekomen op basis van behaalde credits, kan je een aanvraag indienen bij de Commissie Bijzondere Inschrijvingen.

Je dient een dossier in waarin je voor de opleidingsonderdelen waarvoor je een vrijstelling wil bekomen, argumenten en bewijsstukken aanlevert. Op basis van je dossier oordeelt de faculteit of je al dan niet in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Lees meer en doe een aanvraag via het aanvraagformulier vrijstellingen.

Indien je een aanvraag doet om een taal niveau 1 te laten vrijstellen en dit wordt goedgekeurd, kun je ervoor kiezen om van die taal niveau 2 op te nemen in jaar 1 en niveau 3 in jaar 2. Dit extra taalniveau komt dan mee op je diplomasupplement.

Na een professionele bachelor...

De bachelor met studieduurverkorting telt 126 studiepunten, wat overeenkomt met 2 jaar voltijds studeren. Na een professionele bachelor kan je in andere masteropleidingen instromen via een schakelprogramma van maximum 60 studiepunten, wat overeenkomt met 1 jaar voltijds studeren.

Als je een professionele bachelor behaald hebt, zijn deze masteropleidingen dus zeker het overwegen waard: