Italiaans

Waarom Italiaans studeren? 

Italië en het Italiaans spelen een belangrijke rol in de moderne wereld. In de economie, politiek, cultuur, e.a. zijn er vertalers en tolken nodig om die rol te ondersteunen.

Italië op de wereldmarkt

Italië is de twaalfde economische macht ter wereld. Het is de nummer drie binnen de eurozone, na Duitsland en Frankrijk.

Bovendien is Italië een belangrijke handelspartner voor Vlaanderen: het was in 2017 de vijfde grootste exportmarkt voor Vlaanderen en de tiende grootste voor de import van goederen.

Italië, kunst en cultuur

Italië is een hoeksteen van de wereldcultuur en van de Europese identiteit: wieg van de eerste universiteiten, van de kunst en mode. Het is een voorkeurbestemming van het culturele toerisme, met maar liefst 53 sites die door Unesco als werelderfgoed zijn erkend: dat is het hoogste aantal ter wereld.

De Italiaanse taal

Het culturele belang van Italië is rechtstreeks evenredig met het belang van de Italiaanse taal.

Het Italiaans als gestudeerde taal

Op wereldschaal is het Italiaans de vijfde meest bestudeerde taal. In het westelijk gedeelte van de EU (de EU zonder de uitbreiding) is het Italiaans de tweede meest gesproken moedertaal (na het Duits en gelijk met het Engels).

Het Italiaans in België

In de Vlaamse centra voor volwassenonderwijs bekleedt het Italiaans 15% van de taalopleidingen, na het Spaans, Frans en Engels. Het kent een wijdvertakte aanwezigheid in de universiteiten en hogescholen.


Het Italiaans aan de Universiteit Antwerpen

De Universiteit Antwerpen biedt een opleiding Italiaans (bachelor toegepaste taalkunde en master vertalen of master tolken). De taalgroep bestaat uit vijf docenten (Rosario Gennaro, Sabien Hanoulle, Alessandra Marconi, Annelies Van den Bogaert, Dieter Vermandere): drie native speakers Nederlands en twee native speakers Italiaans. Ze hebben veel ervaring in het onderwijzen van het Italiaans. Sommigen zijn werkzaam als professionele vertalers. We voeren tevens wetenschappelijk onderzoek uit en dit in samenwerking met belangrijke universiteiten in België en in het buitenland.

Het Erasmusprogramma Italiaans biedt de mogelijkheid om aan verscheidene Italiaanse universiteiten te studeren (Milano, Genova, Firenze, Bologna, Trieste, Vicenza, Roma, Bari, Macerata, Catania, Pisa).