Heb jij je studiekeuze gemaakt? Fantastisch.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen. Alleen kunnen we dat vandaag nog niet officieel maken: we starten de inschrijvingen voor academiejaar 2021-2022 op 1 juli 2021.

Sta je te popelen? We brengen je als eerste op de hoogte.

Voor academiejaar 2021-2022 kan je inschrijven van 1 juli tot en met 8 oktober 2021

Door in te schrijven ga je akkoord met het onderwijs- en examenreglement van de universiteit. Je engageert je uiteraard om een diploma of creditbewijzen te behalen.

Voldoe je aan alle toelatingsvoorwaarden? Dan ben je klaar om in te schrijven.

Extra procedures
Wijk je af van de standaardformule "inschrijven in een opleiding om het diploma te behalen"? Consulteer dan eerst de "Extra inschrijvingsprocedures" om na te gaan of er een extra toelating en/of andere procedure van toepassing is.


In vijf stappen naar een vlotte start van het academiejaar

Stap 1: lees alle informatie en verzamel de nodige documenten

Neem zeker deze informatie nog eens door:

Zorg dat je de volgende documenten bij de hand hebt voor je met de aanmelding start:

 • een kleurenscan van je identiteitskaart (voor- én achterzijde) of paspoort (pdf)
 • een digitale paspoort foto (jpg)
 • een kleurenscan van je diploma (pdf)

Het is mogelijk dat je ook nog één of meerdere extra documenten zal moeten toevoegen. Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

 • Heb je de nationaliteit van een land buiten de EER en verblijf je reeds in België? Dan moet je ook nog een kleurenscan van je Belgische verblijfsvergunning (voor- én achterzijde) toevoegen (pdf)
 • Heb je geen relevant diploma in het Nederlands behaald? Dan moet je ook een kleurenscan van je taalcertificaat Nederlands toevoegen (pdf)
 • Had je vorig jaar recht op een schooltoeslag of een studietoelage van de Vlaamse overheid? Dan moet je ook een scan opladen van het bewijs dat je een toelage hebt ontvangen (pdf)

Stap 2: vul je online aanmelding in en bezorg ze aan de centrale onderwijsadministratie

 • Vanaf 1 juli 2021* kan je de online aanmelding beginnen invullen. Dit is een online formulier waarmee je de nodige gegevens aan ons bezorgt. Het invullen van den online aanmelding duurt ongeveer 25 à 30 minuten. Je kan het invullen van het formulier steeds pauzeren en op een later moment verder invullen en indienen.

*We werken momenteel nog hard aan een nieuwe versie van de online aanmelding om je inschrijving nog vlotter te laten verlopen.  Dank voor je geduld.

 • Na het invullen van de online aanmelding kunnen wij je inschrijving verder verwerken. Dit kan volledig digitaal of op afspraak ter plaatse in onze gebouwen. Opgelet: om je inschrijving digitaal te verwerken, moeten we je diploma digitaal kunnen verifiëren. Check op voorhand even of dit mogelijk is voor jouw diploma.

Kan je diploma digitaal geverifiëerd worden?

We kunnen je diploma digitaal verifiëren als één van de volgende situaties op jou van toepassing is:

 • Je hebt een Vlaams diploma behaald
  Controleer of je diploma als authentieke informatie (en niet als 'verklaring op eer') aanwezig is in de Leer- en ErvaringsbewijzenDatabank LED (inloggen met eID vereist) van de Vlaamse overheid. Meer informatie vind je op deze pagina. Is dit het geval dan hebben we je je diploma niet nodig.
   
 • Je hebt een Nederlands diploma behaald
  Controleer of je diploma aanwezig is in het DUO diplomaregister en stuur het door volgens deze instructies. Is dit in orde dan moet je geen ander diploma in je aanmelding opladen.
   
 • Je hebt een NARIC diplomagelijkwaardigheid bekomen
  Controleer of je NARIC gelijkwaardigheidsbeslissing bestaat uit een PDF met een beveiligde digitale handtekening of aanwezig is in de de Leer- en ErvaringsbewijzenDatabank LED (inloggen met eID vereist) van de Vlaamse overheid (upload in de LED gepland tijdens de zomer van 2020).  Laad de PDF op in je online aanmelding.
   
 • Je hebt een Letter of Acceptance zonder bijkomende diplomavoorwaarden
  Als je als student met een buitenlands diploma de 'admission procedure' hebt moeten volgen en een Letter of Acceptance hebt bekomen waarop geen extra diplomavoorwaarden staan vermeld, zijn we reeds in het bezit van je geverifieerd diploma.  Een scan van je Letter of Acceptance kan je dan opladen in je aanmelding.
   
 • Je hebt een diploma van de Universiteit Antwerpen
  Als je een diploma aan de Universiteit Antwerpen (of één van de vroegere instellingen (RUCA, UFSIA, UIA)) hebt behaald, kunnen we je diploma in ons eigen archief raadplegen. Is dit het geval volstaat het om een geen kopie in de aanmelding op te laden.
   
 • Je hebt een International Baccalaureat Diploma (uitgereikt door het "Office du Baccalauréat international")
  Geef toelating aan je school om je resultaten elektronisch beschikbaar te maken aan de Universiteit Antwerpen.  Een PDF van je diploma in de aanmelding opladen is dan voldoende.  Wij controleren je diploma dan digitaal.
   
 • Je hebt een diploma van een andere onderwijsinstelling die beschikt over een digitaal verificatieplatform
  Controleer of je vorige onderwijsinstelling beschikt over een digitaal platform waar de verificatie van je diploma kan gebeuren en je diploma de instructies bevat voor de verificatie.  Een scan van je diploma met de instructies kan je dan opladen in de aanmelding.
  Opgelet, het diploma moet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn.  Anders is een originele beëdigde vertaling in één van deze talen vereist en kan je online aanmelding enkel na persoonlijk contact verder verwerkt worden.
   

OK, mijn diploma kan digitaal geverifiëerd worden!
Je kan je dossier volledig digitaal laten verwerken. Maar als je toch een persoonlijk contact na afspraak wenst tijdens de verwerking van je dossier is dit ook mogelijk. Na het maken van de juiste keuze op het einde van je online aanmelding ontvang je via mail meer informatie over het verdere verloop van de procedure.
 

Jammer, mijn diploma kan niet digitaal geverifiëerd worden.
Je zal na afspraak persoonlijk moeten langskomen op de campus.  Hierover ontvang je nog meer informatie via mail na het finaliseren van je online aanmelding met keuze "persoonlijk contact".

Stap 3: onderteken de toetredingsovereenkomst en bevestig je inschrijving

Wij controleren de informatie en documenten uit de online aanmelding. Als dit in orde is, bezorgen we jou een toetredingsovereenkomst. Door de ondertekening ervan maak je je inschrijving definitief. Nadien ontvang je van ons jouw studentenaccount.

Een toetredingsovereenkomst is niet van toepassing op postgraduaten en gaststudenten.  Zij registreren zich door het invullen en digitaal doorsturen van de online aanmelding.

Stap 4: Betaal je studiegeld

Samen met je studentenaccount ontvang je van ons ook de betalingsgegevens voor je inschrijving. Door je inschrijving definitief te maken, ben je automatisch verplicht om studiegeld te betalen.

Studiegeld betalen doe je best zo snel mogelijk, want pas na deze stap kunnen wij jouw studentenkaart maken en versturen. Je studentenkaart en studentennummer zijn uniek en jouw persoonlijke bezit. Je gebruikt ze onder andere om cursussen te kopen, bij examens, in het studentenrestaurant, ... Daarom heb je je kaart best altijd bij de hand wanneer je op de campus bent.

Stap 5: stel je studieprogramma samen

Na inschrijving stel je je studieprogramma samen in het Studenteninformatiesysteem Antwerpen (SisA) zodat je op een correcte manier kan deelnemen aan de lessen en examens. Je registreert je voor de opleidingsonderdelen die je dit academiejaar zal volgen. Bij vragen of problemen bij deze registratie neem je contact op met de faculteit die verantwoordelijk is voor je opleiding.