Chemiestudent voor één dag

Laat je leerlingen proeven van een doordeweekse dag als chemiestudent aan de universiteit. In de voormiddag wonen ze een hoorcollege bij in een auditorium. Dan volgt een oefensessie in kleinere groepen. Tijdens de middagpauze vertellen een aantal studenten over hun ervaringen aan de Universiteit Antwerpen: hun collegeroosters en cursussen, de keuze om al dan niet op kot te gaan, hun vrije tijd… In de namiddag staat er een practicum op het programma.

Het thema van de dag komt uit de leerplannen van het secundair onderwijs. Aan het einde van de dag is dus een aanzienlijk deel van de verplichte leerstof aan bod gekomen.

Fusieshow

De Fusieshow is een wervelende wetenschappelijke show voor klassen uit het vijfde en zesde middelbaar (aso en tso), georganiseerd door de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen, in samenwerking met het Centrum Nascholing Onderwijs. De leerlingen worden ondergedompeld in de wereld van kernfusie en de brede energieproblematiek. Vakkundige uitleg van experts wordt afgewisseld met experimenten, animaties en filmpjes. In november vinden er tweejaarlijks een zestal sessies plaats, goed voor zo'n 3.500 gepassioneerde leerlingen.


Voor wie? Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs uit de wetenschappelijke en wiskundige richtingen van de doorstroomfinaliteit en de domeingebonden richting Technologische wetenschappen en engineering.

Waar? Campus Drie Eiken

Wanneer? De volgende editie vindt plaats op 16, 17 en 20 november 2023

Duur: De show duurt 1,5 uur, de optionele keuzeactiviteit duurt een uur.



Kekulé jeugdnamiddag “Waarom wetenschap belangrijk is!”

Tijdens de Kekulé jeugdnamiddag kan je voordrachten volgen die een voorproefje geven van de boeiende toekomst die moderne wetenschap mogelijk maakt. De Kekulé jeugdnamiddag vindt tweejaarlijks plaats, de volgende editie is voor februari 2024. 

Voor wie? Leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs

Waar? Online

Wanneer? Opnames op 27 februari 2024 (volzet), opname op aanvraag beschikbaar

Duur: Halve dag

Klimaatlink

image.png

Met Klimaatlink willen we de nieuwste inzichten over klimaatverandering direct bij je leerlingen brengen - de burgers en werknemers van morgen. 

Via downloadbare lespakketten én workshops proberen we je leerlingen inzicht te geven in de achterliggende drivers en processen van klimaatverandering, en uitleg te geven over verschillende toekomstscenario's


Lespakketten

Voor wie? Alle graden en richtingen van het secundair onderwijs

Waar? Lespakketten en info online

Wanneer? Lespakketten gratis en altijd te downloaden


Workshops

Voor wie? Alle graden en richtingen van het secundair onderwijs

Waar? Workshops op school (beperkt aantal) en op wetenschapsevents zoals Dag van de Wetenschap

Wanneer? Via wedstrijd

Masterclass deeltjesfysica

Tijdens de Masterclass Deeltjesfysica voer je experimenten uit en analyseer je botsingen tussen elementaire deeltjes. Zo doorgrond je de geheimen van energie en materie.


Voor wie? Leerlingen van het 5de en 6de jaar secundair onderwijs

Waar? Op Campus Groenenborger aan de Universiteit Antwerpen

Wanneer? Op zaterdag 2 maart 2024

Duur? Van 10u tot 16u30

Prijs? Gratis

Minelabs: fysica en chemie in Minecraft

Wetenschapslessen saai en abstract? Nu niet meer. In Minelabs kunnen leerlingen visueel en interactief aan de slag met concepten zoals molecuulstructuren en elementaire deeltjes. Ze leren wetmatigheden achterhalen, experimenteren en vooral veel fouten maken in een voor hun vertrouwde en leuke omgeving.

Voor wie? Voor de tweede en derde graad ASO en TSO

Waar? Op campus CGB of CMI (op locatie mogelijk onder voorbehoud)

Wanneer? Op aanvraag via info@minelabs.be

Duur: 2 uur tot een halve dag

Goed om weten:

  • The sky is the limit: Op basis van de noden en achtergrondkennis van jouw leerlingen kan een gepersonaliseerde workshop voorgesteld worden.
  • Maximum 30 leerlingen kunnen deelnemen per workshop.

Praktisch: 

Geschatte kostprijs: 300 EUR voor een halve dag met 30 leerlingen (exclusief eventuele verplaatsingsonkosten).

Research Chat: een online gesprek met een UAntwerpen-wetenschapper

Ontdek wat een wetenschapper écht doet! Met Research Chat krijgen je leerlingen de unieke kans om in contact te komen met een échte wetenschapper. Tijdens een boeiende en interactieve online presentatie van ongeveer 40 minuten kunnen leerlingen en leerkrachten ontdekken hoe het eraan toegaat in een wetenschappelijk onderzoekslab. Daarnaast krijgen de leerlingen ruimschoots de gelegenheid om al hun brandende vragen te stellen.

Voor wie? Voor leerlingen en leerkrachten van het secundair onderwijs

Waar? Online

Wanneer? Op aanvraag

Duur? 40 minuten

Robocup Junior

Robocup Junior is een jaarlijkse robotwedstrijd voor jongeren van 8 tot 18 jaar. In teamverband kunnen ze deelnemen aan één van de drie spannende disciplines:

  • Redden voor beginners: programmeer een robot die zich zelfstandig een weg kan banen door een fictief moeras en vervolgens een ‘giftige’ container kan opsporen en verwijderen.
  • Redden voor gevorderden: ook hier ontwerp en programmeer je een robot die een traject kan volgen en een object moet verwijderen. Het parcours is echter een stuk uitdagender én niet vooraf gekend.
  • Red Robotegem: Creatieve robotspecialisten bedenken een oplossing voor één van de problemen die de gemeente Robotegem teisteren.

Voor wie? Voor alle graden ASO en TSO. Red Robotegem voor de eerste graad ASO en TSO (en jonger)

Waar? Het traject wordt in de school doorlopen. De finale vindt plaats op een centrale locatie (bv. Technopolis)

Wanneer? Jaarlijks

Studio STEM

Tijdens deze themadagen in februari zwaaien de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen de deuren van de practicumzalen open. Onderzoekers en docenten betrekken leerlingen bij boeiende experimenten en laten hen zelf proeven uitvoeren. Er is keuze uit activiteiten van alle opleidingen van beide faculteiten. Studio STEM is een ideaal moment voor leerlingen om kennis te maken met de universiteit en haar wetenschappelijke en technologische opleidingen. Ze krijgen meteen een blik achter de schermen van de opleidingen en de practica.

De lancering van de vernieuwde Studio STEM editie is voorzien in 2025. Dit betekent dat we beslist hebben om tijdelijk en in afwachting van de vernieuwde editie geen Studio STEM activiteiten meer te organiseren en dus de editie van 2024 wegvalt. Meer info hieronder.

Wiskunde B-dag

De Wiskunde B-dag Vlaanderen is een wedstrijd, gezamenlijk georganiseerd door UAntwerpen en KULeuven. De wedstrijd daagt leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs uit om op een onderzoekende en creatieve manier met wiskunde om te gaan. Je leerlingen krijgen een hele dag de tijd om in teams aan een open wiskundige onderzoeksopdracht te werken. Op het einde van de dag verwerken ze hun oplossingen tot een samenhangende tekst. De wedstrijd daagt leraren en leerlingen uit om op een onderzoekende en creatieve manier met wiskunde om te gaan. De best geklasseerde teams worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Je kan de onderzoeksopdracht ook gebruiken zonder aan de wedstrijd deel te nemen. Je hoeft dan geen rekening te houden met de wedstrijddatum. Je kan de teams meer tijd geven of werken met grotere of kleinere teams.

Voor wie? Leerlingen derde graad secundair onderwijs, uit studierichtingen met veel wiskunde. 

Waar? Op school 

Wanneer? Op vrijdag 10 november 2023 

Duur: een volledige schooldag (9u tot 16u) indien je deelneemt aan de wedstrijd. Als je niet deelneemt aan de wedstrijd kan je naar eigen inzicht tewerk gaan.  

Goed om weten:

  • Voor leerlingen 3de graad uit studierichtingen met veel wiskunde 

  • Teams van 3 of 4 leerlingen  

  • Leerkrachten kunnen vooraf, tijdens een netwerkbijeenkomst op woensdagnamiddag, kennismaken met een sneak preview van de opdracht. Wie voor het eerst deelneemt, krijgt bovendien meer concrete informatie over het verloop van de Wiskunde B-dag. Voor leerkrachten die vroeger al deelnamen is het de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Voor alle aanwezigen wordt een aanwezigheidsattest voorzien.

De Vlaamse Wiskunde B-dag is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven.


Wiskunde In-Zicht

Laat je leerlingen de wereld een dagje zien door de ogen van een wiskundestudent. Professor Eelbode leidt je leerlingen binnen in de wondere wereld van de hedendaagse wiskunde. Hij toont het belang van wiskunde in de wereld en laat een paar spectaculaire toepassingen zien. De jongeren maken een excursie naar het hart van de wiskunde: de bewijsvoering.

Na een korte pauze krijgen de leerlingen in kleinere groepen een inleiding in een van deze onderwerpen:

  1. Cryptografie door de eeuwen heen
  2. Gezond verstand versus logica: wiskundige paradoxen
  3. Wiskundige modellen: de ideale wereld
  4. Wiskunde in de muziek

In de namiddag gaan de leerlingen zelf aan de slag met het onderwerp van hun workshop.

Virtuele workshop Studio STEM

Studio STEM, maar dan digitaal! 

De workshops van Studio STEM gaan niet live door in 2024, maar enkele workshopbegeleiders boksten een virtuele variant in elkaar. Kom samen met je leerlingen meer te weten over de fysica van schommels en klokken, ontdek hoe snel een chemische reactie kan lopen en experimenteer met warmtetransport. Of laat je leerlingen een drone programmeren!

Voor wie? De cursus 'Experimenteer met warmtetransport' is er voor leerlingen uit de tweede graad. De andere drie workshops voor leerlingen uit de derde graad.

Waar? Virtuele video's.

Duur: De workshops verschillen in lengte: van een kwartier tot anderhalf uur