Lachen is gezond

In de media verschijnen met enige regelmaat verhalen over hoe positief denken beschermt tegen ziekte. In hoeverre is er bewijs voor deze populaire stelling? En hoe valt dat te verklaren? Madelon Peters geeft in deze lezing een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van positief denken, geluk, humor en lachen op onze gezondheid en concludeert dat een positieve instelling daadwerkelijk kan bijdragen aan een langer en gezonder leven. Samen met haar onderzoeksgroep probeert ze de mechanismen te achterhalen waardoor positief denken bescherming biedt tegen ziekte. Speciale aandacht is er voor de rol van optimisme in het voorkomen van en omgaan met chronische pijnklachten. Tot slot staat ze stil bij de vraag of we positief denken kunnen leren.

Madelon Peters

Madelon Peters (°1962) studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie psychofysiologie. In 1992 promoveerde zij aan de Universiteit Maastricht, waarna ze enige jaren bij de afdeling gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht werkte. In 1997 keerde zij terug naar Maastricht, waar ze momenteel als hoogleraar Experimentele Gezondheidspsychologie verbonden is aan de “Faculty of Psychology en Neuroscience”.
Samen met haar onderzoeksgroep doet Peters onderzoek naar de invloed van optimisme en andere veerkracht variabelen op gezondheid, in het bijzonder in relatie tot het ontwikkelen van en omgaan met chronische pijnklachten. Zij heeft meer dan 100 publicaties op haar naam, voornamelijk op het gebied van chronische pijn, psychofysiologie en psychoneuroimmunologie, maar ook op andere terreinen van de (klinische) psychologie.