AGIZO is een systeemoplossing voor een duurzaam chirurgisch instrumentenbeheer in het ziekenhuis. Het bestaat uit een circulaire verpakkingsmethode die de wegwerpverpakking volledig elimineert. Een traceersysteem dat doormiddel van een controletoestel gaat nakijken of de set volledig zijn en een eenvoudig platform dat deze informatie communiceert naar het zorgpersoneel.

In het operatiekwartier wordt 33% van het afval van een ziekenhuis geproduceerd. Een groot deel hiervan is afkomstig van sterilisatieafval. Binnen deze afval stroom hebben we het afval dat gegenereerd wordt door de chirurgische instrumentensets. Voor het UZA alleen komt dit neer op 1,3 ton afval per jaar. Een bijkomstig probleem is dat deze chirurgische sets vaak niet volledig zijn waardoor er tijdens een operatie een tweede set geopend moet worden voor 1 of 2 ontbrekende instrumenten. De hele set wordt dan gezien als vuil en moet opnieuw gesteriliseerd worden. Dit kost opnieuw water, energie en verpakkingsmateriaal. 

AGIZO is een systeemoplossing voor een duurzaam chirurgisch instrumentenbeheer in het ziekenhuis. Deze oplossing werkt in op meerdere niveaus van het instrumentenbeheer en wordt toegepast in verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Het bestaat uit een circulaire verpakkingsmethode die de wegwerpverpakking volledig elimineert. De vormgeving van deze herbruikbare verpakking ondersteunt de werking van de controlemachine. Aan de hand van artificiële intelligentie detecteert de machine of alle instrumenten aanwezig zijn in de chirurgische set. Door dit zowel in het operatiekwartier als in de centrale sterilisatie afdeling toe te passen ontstaat er een traceersysteem dat de volledigheid van de sets waarborgt. Hierdoor moeten er minder sets geopend worden tijdens de operatie en zal er in totaal minder gesteriliseerd moeten worden. Deze informatie wordt gecommuniceerd naar het zorgpersoneel via een eenvoudig platform waarmee ook de verschillende afdelingen met elkaar kunnen communiceren. AGIZO bespaart dus op water, energie en wegwerpverpakking.