Hoe ziet de opleiding Franse taal- en letterkunde eruit?

Kennis van het Frans geeft je toegang tot een rijk literair universum en een creatieve ideeënwereld in de wetenschappen en de kunsten. Proef bij Franse taal- en letterkunde van de Franse art de vivre!

In het Frans kan je je vlot uitdrukken op alle vijf continenten. Het is immers de officiële taal in 25 landen en het aantal sprekers neemt wereldwijd toe. Natuurlijk is Frans ook de tweede landstaal in België. Kies dus voor Frans als je jezelf een voorsprong wil geven op de arbeidsmarkt, nationaal en internationaal.

Taalbeheersing

In de opleidingsonderdelen over taalverwerving leer je de Franse taal op een uitstekende manier te beheersen, op het vlak van lees-, luister-, spreek- en schrijfvaardigheid. Naarmate je vordert in de bachelor, verschuift de focus van algemene naar academische taalvaardigheid. Zo word je goed voorbereid op het schrijven van je bachelorproef. Alle lessen Frans worden in het Frans gedoceerd, dus je krijgt elke dag je portie gesproken Frans. De professoren ondersteunen je persoonlijk in je studie.

Letterkunde

Bij Franse letterkunde krijg je eerst een overzicht van belangrijke auteurs en stromingen uit de Franse literatuurgeschiedenis. Geen saaie opsomming: meteen lezen en bespreken we samen teksten, waardoor de literatuur echt leeft. Daarnaast ga je creatief aan de slag met teksten, bijvoorbeeld door zelf een gedicht te schrijven zoals de 19de-eeuwse Franse dichter Baudelaire. Ten slotte schenken we uitvoerig aandacht aan de literatuur buiten de grenzen van Frankrijk: dit onderscheidt de Antwerpse opleiding taal- en letterkunde van die op andere Vlaamse universiteiten.

Taalkunde

Bij Franse taalkunde ontdek je hoe de Franse taal werkt en analyseer je de structuur en het gebruik van het hedendaagse Frans. Verder krijg je inzicht in hoe de taal zich ontwikkelde vanuit het Volkslatijn. Onder begeleiding voer je zelf onderzoek naar de Franse taal en leg je steeds het verband met concreet taalgebruik.

Maatschappij en cultuur

In het opleidingsonderdeel Cultuurkunde leer je meer over de hedendaagse Franse maatschappij en cultuur. Je wordt ingeleid in de bredere context van de samenleving: politieke structuren, sociale context, de media. Aangezien jouw universiteit in de cultuurstad Antwerpen ligt, dompelen we je onder in de wereld van de Franse en Franstalige cultuur door bezoeken aan voorstellingen, tentoonstellingen en boekenbeurzen (zoals het Salon du livre québécois). Ook stages bij een cultuurhuis of een uitgever brengen jou in aanraking met Frans in de praktijk.

Studiereis: kunst en technologie in Parijs

De studenten taal- en letterkunde Frans bezochten Parijs in mei 2017. Aan het Sorbonne bezochten ze de aula waar Marie Curie, de eerste Franse vrouwelijke professor, in 1906 haar eerste college doceerde.

Hun gevarieerde programma omvatte verder wandelingen in verschillende bijzondere wijken, zoals die waar Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain werd opgenomen, en een bezoek aan een tentoonstelling over 3D-printing in het Centre Pompidou.

 

Frans studeren

Zelf met Franse flair taal- en letterkunde studeren? Bekijk het studieprogramma Franse taal- en letterkunde + één andere taal of theater-, film- en literatuurwetenschap.

Volledig studieprogramma

Voor een volledig studieprogramma combineer je Frans met één andere optie: