Hoe ziet de opleiding Spaanse taal- en letterkunde eruit?

In de bacheloropleiding Spaans maak je kennis met de rijke literatuur, taal en cultuur van de Spaanstalige wereld.

De bacheloropleiding Spaans combineert een persoonlijke aanpak met een internationaal profiel. Je krijgt in kleine groepen les zowel van native speakers als van Belgische hispanisten. Zij moedigen je aan om in je laatste jaar een onvergetelijke uitdaging aan te gaan: een semester studeren in Spanje, Mexico, Argentinië of Puerto Rico.

De ambitie van de bacheloropleiding Spaanse taal- en letterkunde is om je te vormen tot een kritische, creatieve en taalvaardige wereldburger, zodat je tegelijk klaar bent voor de masterprogramma’s en sterk staat op de arbeidsmarkt.

Taalbeheersing

In de eerste plaats leer je vlot Spaans spreken en schrijven. Met meer dan 400 miljoen moedertaalsprekers is Spaans na het Chinees de meest gesproken taal ter wereld. Kennis van het Spaans opent de deuren naar een taalkundige gemeenschap die reikt van Spanje tot de landen van Spaans-Amerika en de miljoenen ‘hispanics’ in de V.S.

Letterkunde

In de opleidingsonderdelen letterkunde komen niet alleen klassiekers als Cervantes (Don Quichot) en Nobelprijswinnaars als Gabriel García Márquez (Honderd jaar eenzaamheid) aan bod, je verdiept je ook in de bruisende hedendaagse letteren.

Taalkunde

In de opleidingsonderdelen taalkunde kom je dan weer alles te weten over de evolutie, de structuur en de variaties van de Spaanse taal. Zo leer je bijvoorbeeld dat het woord aceituna (olijf) uit het Arabisch komt en dat Spaans-Amerikanen een auto carro noemen in de plaats van coche.

Cultuur en geschiedenis

Zowel tijdens de lessen taalbeheersing als in de cultuur- en literatuurvakken word je ondergedompeld in de geschiedenis en cultuur van de Spaanstalige wereld. Wist je dat Spanje het prachtige Alhambra te danken heeft aan de islamitische overheersers en dat de Spanjaarden op hun beurt ooit hier bij ons de scepter zwaaiden? Er is ook voldoende aandacht voor de culturele versmeltingen en maatschappelijke ontwikkelingen in Spaans-Amerika, van Columbus over Che Guevara tot de populaire dansritmes die wereldwijd furore maken.

Spaans studeren

Klinkt dit alles je als muziek in de oren? Bekijk het studieprogramma Spaanse taal- en letterkunde + één andere taal of theater-, film- en literatuurwetenschap.

Volledig studieprogramma

Voor een volledig studieprogramma combineer je Spaans met één andere optie: