Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Blended learning

De mix van contactonderwijs en online leren

Naast opnames van de hoor- en werkcolleges maken onze docenten ook 'kennisclips' die ze online met jou en je medestudenten delen. Een kennisclip is een korte videoclip waarin begrippen, oefeningen, voorbeelden worden getoond en uitgelegd.

Ben je verward over hoe je een vrachtwagen boekhoudkundig afschrijft? Bekijk de kennisclip en je gaat goed voorbereid naar je examen ‘Accountancy’. Heb je moeite met het uitvoeren van een hypothesetoets bij statistiek? Of met het ontbinden in factoren van veeltermen? Een hele reeks online video’s staat voor je klaar.

Uiteraard kan je nog steeds ook een afspraak maken met een docent of assistent. Zij helpen jou graag met je vragen.

Jouw inbreng is groot. Je kan als student suggesties doen waarover onze docenten een clip kunnen maken. Kan je het goed uitleggen? Dan mag je ook zelf proberen een kennisclip te maken voor medestudenten.

Kortom, dát is blended learning aan UAntwerpen: de mix van contactonderwijs en online leren.

Eclips: wanneer ook studeren digitaal wordt...

Met Eclips, het FBE Learning Channel, zet de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie een belangrijke stap op het pad van onderwijs dat door digitale technologie ondersteund wordt. Via dit kanaal, dat via de online Blackboard-leeromgeving wordt aangeboden, kunnen de studenten kennisclips bekijken.

Het learning channel is een hulpmiddel, zowel voor studenten als docenten. Docenten kunnen belangrijke begrippen duidelijk maken via een kennisclip en deze gebruiken tijdens de les. Studenten kunnen achteraf de clips gebruiken om zaken opnieuw te bekijken en te herhalen. Ze hebben ook de mogelijkheid om zelf zaken aan te brengen waarover een clip kan worden gemaakt of wanneer zaken kunnen verbeterd worden.

Het FBE Learning Channel heeft een positieve impact, zowel op het studieproces van de studenten als op de interactie tussen studenten en docenten. 

Voorbeeld kennisclip Eclips: Het marktaanbod

YouTube-kanalen vol kennisclips

​Op de UAntwerpen YouTube-kanalen vind je de kennisclips uit Eclips die ook bruikbaar zijn in het secundair onderwijs of om levenslang bij te leren. Op die manier stellen we het Learning Channel niet enkel voor onze eigen studenten ter beschikking, maar ook voor de buitenwereld.

Getuigenis van een eerstejaarsstudent

Studente Britt Van der Wee volgt de bachelor TEW: bedrijfskunde.

Britt: "Ik kijk enorm vaak naar de Eclips video's. Sommige zag ik zelfs al meerdere keren. Het is gewoon zeer handig dat je per onderwerp in nog geen vijf minuten helemaal mee bent. Ik zie het een beetje als privéles, wanneer het mij het beste uitkomt."

De video's zorgen ook voor een meer ontspannen leservaring. "Ik zit vaak iets meer op mijn gemak in de les", vertelt Britt. "Er is namelijk nog een back-upplan."

Vooral voor wiskunde haalde Britt er haar voordeel uit. "Zeker in mijn eerste weken aan de universiteit vond ik de uitleg van de professor soms overweldigend. Ik was met bepaalde wiskundige basisbegrippen nog niet vertrouwd. In de les ging het daarom soms vrij rap. Dan is een van de grootste voordelen aan de Eclips video's dat je ze kan terugspoelen. Zo kan je alles herbekijken tot je volledig mee bent."