Rechten

Onthaal nieuwe studenten

Warm welkom

Welkom aan de Faculteit Rechten!

Het is bijna zover: jouw start aan de opleiding Rechten! We kijken er naar uit om jullie vanaf 27 september te verwelkomen op onze campus. Om jullie goed wegwijs te maken in de opleiding, hebben we in de eerste week verschillende onthaalactiviteiten gepland:

Welkomstmoment

Op maandagochtend 27/09 beginnen we met een verwelkoming door onze decaan en aansluitend krijg je alle praktische informatie die je nodig zal hebben om succesvol te kunnen starten aan de opleiding.

Kennismakingsmoment met docenten

Nieuwsgierig naar wat er dit semester allemaal op het programma staat voor jou? Tijdens een informatiemoment op dinsdagvoormiddag 28/09 komen alle docenten van het eerste semester hun opleidingsonderdeel kort voorstellen. Zorg dat je dit niet mist, want hier zal meteen heel wat belangrijke informatie over de rest van het semester worden meegedeeld!

Instaptoetsen

Tijdens de eerste week van het academiejaar worden vijf instaptoetsen georganiseerd voor alle instromende studenten aan de Faculteit Rechten:

  • ​Frans (dinsdag 28/09)
  • Engels (dinsdag 28/09)
  • Lezen (vrijdag 1/10)
  • Schrijven (vrijdag 1/10)
  • Redeneren (vrijdag 1/10)

Deze instaptoetsen geven je als student van bij de start een goed inzicht in je startniveau op het vlak van een aantal academische basiscompetenties. Op die manier weet je meteen of je goed voorbereid aan de start van je opleiding komt, of dat je je kennis en vaardigheden best nog wat bijspijkert.

Je kan je alvast voorbereiden op deze instaptoetsen via ‘Aan de slag’.

Deze instaptoetsen zijn geen toelatingsproeven, wat betekent dat de resultaten niet bindend zijn. Deelname aan de instaptoetsen is wel verplicht.

Hierbij vind je het overzicht van de activiteiten voor de startweek.

Mentoraat

De Faculteit Rechten vindt het belangrijk om nieuwe studenten te begeleiden bij de overstap van het secundair onderwijs naar de universiteit. Daarom neemt elke generatiestudent (= student die rechtstreeks vanuit het secundair naar de universiteit overstapt) deel aan het mentoraat. Het mentoraat houdt in dat elke student een mentor krijgt toegewezen. Deze mentor kan bijvoorbeeld een assistent zijn binnen de faculteit.

Op verschillende momenten doorheen het eerste semester worden er contactmomenten georganiseerd tussen mentor en student, soms individueel en soms in groep. Tijdens deze momenten kunnen er verschillende thema's aan bod komen: bespreking instaptoetsen, hoe plan je de examens, welke ervaringen hebben andere studenten, hoe beoordeel ik mijn resultaten van het eerste semester… Op die manier willen we je de nodige hulp bieden tijdens je rechtenstudies en ervoor zorgen dat je integratie aan de universiteit vlot verloopt. Het geeft je bovendien een goed inzicht in je eigen leerproces.

Het mentoraat gaat van start in de eerste week van het academiejaar met een kennismakingsmoment. Tijdens dit moment zal je in kleine groepjes deelnemen aan een kennismakingsspel en je mentor voor het eerst ontmoeten.

Informatiekanalen

Op de hoogte blijven van alle belangrijke informatie? Check regelmatig je UAntwerpen-mail, Blackboard en Sisa. Meer informatie over deze informatiekanalen vind je hier

Is er iets niet duidelijk? Aarzel niet om ons te contacteren, via de Helpdesk Rechten, telefonisch (03 265 54 45) of spring eens binnen op het Onderwijssecretariaat: lokaal S.V.001, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen. De openingsuren van het onderwijssecretariaat kan je hier terugvinden.

Vergeet ook zeker niet om af en toe onze Instagram- en Facebookpagina te checken!