Rechten

Begeleiding van de (startende) student

Je staat er niet alleen voor!

De Faculteit Rechten zet sterk in op het begeleiden van de startende student. We willen er graag voor zorgen dat jij je thuis voelt op onze faculteit en dat je je ondersteund voelt. 

Dit proberen we door verschillende initiatieven:

Mentoraat

Via het mentoraat begeleiden we generatiestudenten* bij de overstap van het secundair onderwijs naar onze universiteit. Het is jouw brug naar het hoger onderwijs. Als generatiestudent krijg je een mentor toegewezen met wie je verschillende contactmomenten doorheen het academiejaar zal hebben. Er wordt aandacht besteed aan zowel academische als sociale integratie. We vinden het namelijk erg belangrijk dat jij je goed voelt aan onze faculteit.

*studenten die rechtstreeks vanuit het secundair naar de universiteit overstappen 

Ontdek er hier meer over!

Taaltoetsen

Bij de start van het academiejaar worden vijf instaptoetsen georganiseerd voor alle startende studenten aan de Faculteit Rechten:

  • Frans
  • Engels
  • Lezen, schrijven en redeneren

Deze taaltoetsen geven je als student van bij de start een goed inzicht in je startniveau op het vlak van een aantal academische basiscompetenties. Op die manier weet je meteen of je goed voorbereid aan de start van je opleiding komt, of dat je je kennis en vaardigheden best nog wat bijspijkert.

Je kan je alvast voorbereiden op deze taaltoetsen via ‘Aan de slag’.

Deze instaptoetsen zijn geen toelatingsproeven, wat betekent dat de resultaten niet bindend zijn.

Lees hier alles over de instaptoetsen!

Studietrajectbegeleiding

De studietrajectbegeleider, Julie Walraevens, helpt je graag bij vragen over oa.:

  • toelatingsvoorwaarden en inschrijving in de opleiding
  • vrijstellingen
  • leerkrediet
  • studievoortgangbewaking
  • samenstellen van het studieprogramma
  • doorverwijzing naar andere diensten van de UAntwerpen

Je kan je vragen ook zoeken in de FAQ van de Helpdesk Rechten of je kan je specifieke vraag stellen aan de studietrajectbegeleider. Er is ook een mogelijkheid om een afspraak te maken.

Ondersteuning door het STIP

Het studenteninformatiepunt (STIP) is de toegangspoort tot de studentgerichte diensten. Je kan er een afspraak maken bij een studiecoach, studentenpsycholoog, de sociale dienst, enz. Zij bieden bovendien verschillende workshops aan over diverse thema's, zoals blokken, plannen, faalangst, en nog veel meer!

Andere initiatieven doorheen je studieloopbaan

Ook doorheen je studieloopbaan aan onze faculteit blijven we inzetten op verschillende initiatieven om jou te ondersteunen. Je wordt via verschillende kanalen op de hoogte gehouden en we organiseren allerhande workshops om jou verder te helpen. Aarzel zeker niet om je vraag aan ons te stellen of om eventueel suggesties te doen naar ondersteuning die jij nog zou kunnen gebruiken.