Rechten

Inschrijven aan de Faculteit Rechten

Jij bent helemaal overtuigd om rechten te studeren: wij kijken er alvast naar uit om jou te mogen verwelkomen! 

Maar first things first: jouw inschrijving!

Flexibel studeren

Sommige studenten willen graag een ander traject bewandelen, naast het reguliere traject. 

Misschien heb jij al wel een diploma behaald en kom je in aanmerking voor een verkort traject of misschien wil jij je studie combineren met een job. Binnen de Faculteit Rechten zijn er verschillende mogelijkheden om een persoonlijk traject te volgen. 

Ontdek hier de mogelijkheden

Toelating tot inschrijving

In bepaalde gevallen heb je een toelating nodig van de faculteit om je verdere inschrijving bij de centrale onderwijsadministratie te kunnen vervolledigen. Zonder toelating kan je je dan niet inschrijven.  

In dat geval is het belangrijk dat je eerst de toelating hebt tot inschrijving voor de opleiding rechten, vooraleer je de inschrijving aan de UAntwerpen kan verder zetten.  

Heb ik een toelating nodig?

Schrijf je in als student aan de UAntwerpen

Het stappenplan om je inschrijving aan de UAntwerpen in orde te brengen, vind je op de pagina van de centrale onderwijsadministratie. 

Wanneer je alle stappen doorlopen hebt, ben je ingeschreven als rechtenstudent aan de UAntwerpen. 

Nadat je algemene inschrijving in orde is, moet je nog wel enkele stappen doorlopen vooraleer je helemaal klaar bent voor de start.

Heb je vragen bij de algemene inschrijving aan de UAntwerpen? Neem dan contact op met de helpdesk van de centrale onderwijsadministratie. Zij helpen je graag op weg.

Heb je een toelating nodig? Wacht dan met de inschrijving tot je bericht gekregen hebt van de faculteit dat je een toelating hebt om je in te schrijven.

Welkom aan de UAntwerpen!

Proficiat! Jij bent nu student aan de Faculteit Rechten van de UAntwerpen! Heel fijn dat je bij ons bent. 

Je zit vast wel met heel wat vragen, wij helpen je graag op weg. Neem alvast een kijkje bij 'Starten als student' en kom zo al heel wat te weten!

Zie je door het bos de bomen niet meer met al die verschillende platformen? Hoe moet je je nu gaan inloggen? Check het hier!

Stel je studieprogramma samen

Je studieprogramma bestaat uit de opleidingsonderdelen die je effectief zal volgen tijdens één academiejaar. 

Je studieprogramma voor het hele academiejaar (eerste én tweede semester) dient uiterlijk 7 oktober 2022 ingediend te zijn. Na deze datum kan je slechts in uitzonderlijke gevallen nog wijzigingen aanbrengen aan je studieprogramma. Je hebt hier steeds een toelating voor nodig van de faculteit.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het correct samenstellen van je studieprogramma. In het studieprogramma van de bachelor in de rechten kan je bij modeltraject deel 1 nagaan welke opleidingsonderdelen je in het eerste jaar opneemt. Het eerste deel bestaat uit 60 studiepunten. We raden je steeds aan om het modeltraject volledig te volgen.

Wil je een flexibel traject starten? Dan kan je zelf een studieprogramma samenstellen, rekening houdend met de facultaire richtlijnen. Je kan steeds een afspraak maken met de studietrajectbegeleider om je persoonlijk traject te bespreken.

Registreer je studieprogramma in SisA

Vanaf midden juli kan je je studieprogramma registreren via je SisA selfservice. Via dit platform kan je je inschrijven voor opleidingsonderdelen, studiebewijzen opvragen en later ook cijfers raadplegen.

Je kan inloggen met je studentenaccount dat je na je inschrijving ontvangen hebt van de centrale onderwijsadministratie. De deadline voor het registreren van je studieprogramma is 7 oktober 2022.

Volledig stappenplan bekijken

Instructiefilmpje bekijken

Ik wil vrijstellingen aanvragen

Als je reeds in een andere opleiding credits verworven hebt, kan je eventueel vrijstellingen aanvragen. Neem eerst de cursusinformatie van de opleidingsonderdelen grondig door op onze website. Je kan vanaf 16 augustus 2022 vrijstellingen aanvragen via het aanvraagformulier voor vrijstellingen. Lees de instructies grondig door!

Heb je gestudeerd aan een andere rechtenfaculteit? Dan kan je alvast een kijkje nemen in de equivalentielijsten in het Reglement Studieloopbaan. Achteraan dit document vind je lijsten die overeenkomstige opleidingsonderdelen bevat.

Studenten ingeschreven vóór 7 oktober kunnen tot uiterlijk 7 oktober vrijstellingen aanvragen voor opleidingsonderdelen van het eerste en het tweede semester. De aanvragen zullen uiterlijk op 31 oktober behandeld worden.

Studenten die na 7 oktober inschrijven kunnen enkel vrijstellingen aanvragen voor opleidingsonderdelen van het tweede semester en dit tot uiterlijk 14 februari 2023. De aanvragen zullen uiterlijk 28 februari behandeld worden.

Wacht niet op de beslissing over je aanvraag om je studieprogramma samen te stellen. Dit kan je al in orde brengen. Je zal bericht krijgen van zodra er een beslissing is over de aangevraagde vrijstellingen.

Nog enkele nuttige tips!

Op de Helpdesk Rechten vind je een FAQ waar je veel informatie kan terugvinden over allerhande informatie. Je kan een trefwoord ingeven en dan komen er mogelijke vragen.

Je kan ons ook steeds persoonlijk contacteren als er nog zaken niet duidelijk zijn.

In het Reglement Studieloopbaan kan je ook alle informatie terugvinden over jouw studietraject: van het begin tot het einde. Je kan hier zeker ook belangrijke informatie terugvinden over je inschrijving, toelatingsvoorwaarden, vrijstellingen, procedures en over het samenstellen van je studieprogramma.