Gevolg gevend aan de opdracht om ‘in uw kot’ te blijven, worden ontelbare online initiatieven op poten gezet. Studeren, werken, het dagelijks leven… Alles verloopt digitaal. De faculteiten, het studentenleven, de proffen en onderzoekers, universitaire diensten, allemaal hebben ze zich in een mum van tijd aangepast aan een leven vanop afstand. Deze initiatieven geven een unieke kijk in hoe we als samenleving met de crisis omgaan en hoe de Universiteit Antwerpen de coronacrisis beleeft.

Het Universiteitsarchief startte naar aanleiding van de crisis de bijzondere archiveringsactie ‘Dossier COVID-19’. Daarmee proberen we de impact van de coronacrisis op de universitaire gemeenschap te documenteren en archiveren. De focus ligt in eerste instantie op de digitale communicatie via websites en sociale media. Dat digitale materiaal wijzigt snel en als je het niet op het moment zelf capteert, loop je het risico dat de content weg is.

We leggen een COVID-19-dossier aan, waarin we niet alleen de coronamails van de rector, maar ook de berichtgeving op Pintra en op UAntwerpen.be opnemen. We volgen de sociale media van de universiteit en leggen Facebookpagina’s, Twitter-feeds en zo meer vast.

We registeren ook online-evenementen en bijzondere acties van de universiteit en haar gemeenschap. Zo behoren de virtuele campustour tijdens de e-Infodag en de Grote Verwarringsquiz, die op de Facebookpagina van UAntwerpen via livestream te volgen waren, reeds tot onze collectie. We capteren speciaal in het kader van de coronacrisis opgerichte sites zoals de Pintrablog en Vanuituwkot.be. Van initiatieven zoals #Ramadanvanuitmijnkot en de wekelijkse Coronastudie maken we archiefkopieën.

Daarnaast maken we een overzicht van onderzoeken, acties en andere initiatieven gerelateerd aan de pandemie. Zo weten we welke professoren, onderzoeksgroepen, studentenverenigingen en/of diensten we moeten contacteren eens de crisis voorbij is. Dat om ervoor te zorgen dat de bewaring en archivering van materiaal over de coronacrisis wordt verzekerd.

Organiseer je zelf iets naar aanleiding van deze quarantaineperiode? Heb je materiaal over deze periode van pandemie aan de Universiteit Antwerpen? Aarzel dan niet om ons dit te laten weten via archief@uantwerpen.be.

Deze archiveringsactie past in de nationale actie Archives de Quarantaine Archief (#AQA). Hiermee wil de archiefsector in België het documenteren en archiveren van de coronacrisis bevorderen.