Cursusaanbod UAntwerpen

Hieronder vind je een overzicht van cursussen binnen de UAntwerpen die kunnen bijdragen aan je doctoraatsopleiding en die ondersteund worden door ADS.

Assistentenopleiding

Het ExpertiseCentrum Hoger Onderwijs (ECHO) biedt een opleiding aan voor beginnende assistenten waarin zij ondersteund worden bij het uitbouwen van competenties op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en toetsing van hun onderwijs.

Meer informatie vindt u op deze webpagina.

Contact:

ECHO
echo@uantwerpen.be

 

Bachelor- of mastervakken volgen in het kader van je doctoraatsopleiding

Wist je dat je in het kader van je doctoraatsopleiding ook bachelor- of mastervakken naar keuze kan volgen?

Voorwaarden:

 1. Je hebt deze vakken nog niet gevolgd.
 2. Bachelor- of mastervakken mag je enkel kiezen uit een andere onderzoeksdomein dan je eigen bachelor/eerste cyclus.
 3. De goedkeuring van je promotor is vereist.

Inschrijven:

 1. Je meldt je aan bij de docent of bij het secretariaat verantwoordelijk voor de administratie van de cursus. 
 2. Je vermeldt hierbij duidelijk dat je de cursus wil volgen in het kader van je doctoraatsopleiding.
 3. De facultaire studentenadministratie voorziet het opleidingsonderdeel onder je doctoraatsinschrijving. Zo krijg je de roosterinformatie in SisA te zien en wordt toegang tot het opleidingsonderdeel in BlackBoard voorzien.
 4. Je betaalt niets voor deze inschrijving en je hoeft je ook niet via de studentenadministratie in te schrijven als student met creditcontract.

Achteraf dien je een deelnameattest van de betrokken docent (of van het secretariaat) te bekomen voor het dossier van je doctoraatsopleiding.

Vraag zeker aan de docent of Blackboard-toegang vereist is. Indien dit zo is, kan de docent je aan de desbetreffende cursus in Blackboard toevoegen. Hier kan je de werkwijze vinden.

Contact:

Secretariaat verantwoordelijkvoor de admin. van het vak. 
 

 

CalcUA

CalcUA is de kernfaciliteit voor high performance computing aan de Universiteit Antwerpen.

CalcUA biedt, naast de rekeninfrastructuur, onder meer

De infrastructuur van CalcUA is geïntegreerd in het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC).

Contact: calcua@uantwerpen.be

Certificaat proefdierkunde

Je certificaat proefdierkunde kan je behalen via de opleiding Laboratory Animal Science (12 ECTS) in het eerste semester. Deze opleiding leidt tot een certificaat ‘proefleider’ categorie C. Dit certificaat wordt erkend door de Vlaamse overheid en ook door FELASA (Federation of Laboratory Animal Science Associations). Door deze laatste erkenning wordt het getuigschrift dat wordt bekomen sneller aanvaard in andere Europese landen. 

Deze opleiding wordt georganiseerd door de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Deze opleiding staat open voor master-, doctoraats- en post-PhD-studenten. De opleiding wordt in het Engels gedoceerd en al het cursusmateriaal wordt in het Engels voorzien.

Lees meer over de opleiding 'Laboratory animal science'.

Dive-into-Business

Op zoek naar informatie, advies of begeleiding inzake Business & Valorisatie?

Deze pijler focust op impactcreatie via de valorisatie van onderzoek. Het basisprogramma 'Dive-into-Business' is een gepersonaliseerd aanbod als antwoord op de valorisatienoden van onderzoekers. Het programma begeleidt onderzoekers bij het creëren van impact door de vertaalslag te maken van hun onderzoek naar de samenleving. Die impact kan van economische of maatschappelijke aard zijn, of beide.

De cursus past in het kader van het competentieprofiel dat voor de doctoraatsopleiding gebruikt wordt, en wordt daarvoor dus als een geldige activiteit beschouwd. 

Deze cursussen vormen ook een unieke kans tot zelfontplooiing.

Registratie voor het basisprogramma is open. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is!

Meer info op Pintra (na login).

Contact:

Dept. Onderzoek & Innovatie
Campus Middelheim
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
valorisatie@uantwerpen.be

Dive-into-PhD

Dive-into-PhD 2021-2022: online workshops projectschrijven


Een goede FWO-beursaanvraag schrijven is geen evidentie, en voor jou mogelijk de eerste keer. Maar hoe begin je eraan?   In het kader van het Dive-into-PhD training programma organiseert de Grants Office een workshop projectschrijven, specifiek gericht op het aanvragen van een FWO beursaanvraag Fundamenteel Onderzoek of Strategisch Basisonderzoek. Tijdens deze workshop willen we je bijstaan bij het opzetten of uitschrijven van jouw beursaanvraag door het geven van tips & tricks.  

Schrijf je in op één van onderstaande sessiesvóór 7 oktober 2021. Vul het formulier in met meer informatie over jouw doctoraat en kies daarna een workshop uit.   

Online workshop Projectschrijven Fundamenteel of Strategisch Basisonderzoek:

Schrijfcursus
Datum
Locatie

Biomedische, Exacte,  Toegepaste Wetenschappen - FUND

 11/10/2021, 17:30-19:00

Online Blackboard Collaborate  Ultra

Ontwerp, Sociale & Humane Wetenschappen -

FUND/ SB

 12/10/2021, 17:30-19:00

Online Blackboard Collaborate  Ultra

Biomedische, Exacte, Toegepaste Wetenschappen -

SB

 14/10/2021, 17:30-19:00

Online Blackboard Collaborate  Ultra


Vertrekkende vanuit onze ervaringen en op basis van succesvolle aanvragen, zullen we de basisprincipes toelichten van hoe je een overtuigende aanvraag schrijft. Om je voor te bereiden kan je reeds de informatie op Blackboard raadplegen : Ga naar Blackboard > Mijn Cursussen > Dive-into-PhD 2020-2021 > Documents > Step 2 – Positioning & Step 3 - Writing 

 Zo kan je op voorhand al bij de belangrijkste aspecten stilstaan, wat de kansen op een succesvolle aanvraag kan verhogen.


Contact:

Dept. Onderzoek & Innovatie
Campus Middelheim
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
research@uantwerpen.be

 

Dive-into-Projects

Zoek je informatie, advies en steun omtrent het schrijven van onderzoek en voorstellen?

Wat zijn de verschillende stappen in het schrijven van een project en hoe kan ik financiering vinden?
Dive-into-Projects omvat een basistraining voor het schrijven van onderzoeks- en projectvoorstellen, net als specifieke cursussen, workshops en begeleiding (Deep Dive-into-Projects).

Meer info op Pintra (na login)

Contact:

Dept. Onderzoek & Innovatie
Campus Middelheim
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
research@uantwerpen.be

 

 

StatUa : Centrum voor Statistiek aan de Universiteit Antwerpen

Een overzicht van wat StatUa biedt:

StatUa is partner van FLAMES (Flanders Training Network for Methodology and Statistics)

Contact StatUA: 

statua@uantwerpen.be

 

 

Taalopleidingen

Linguapolis : het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen

Linguapolis organiseert en biedt:

1. Academisch Engels en academisch Nederlands

2. Algemene taalopleidingen

Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Russisch, Spaans, Zweeds & Nederlands voor anderstaligen: betalend, via het opleidingskrediet.

3. Individuele schrijfcoaching

Meer info op de website van Linguapolis.


Contact Linguapolis: 

Tel. +32 3 265 48 03
info@linguapolis.be

 

Altissia: online taalcursussen

De UAntwerpen biedt dit academiejaar opnieuw online taalcursussen aan in samenwerking met Altissia.

Het platform werd vernieuwd. Met de nieuwe mobiele applicatie kan je voortaan anywhere en anytime aan je talenkennis werken. Bekijk zeker het gebruikersfilmpje voor de app versie  en/of de pc-versie.

Op het vernieuwde Altissia platform 2.0. kan je maar liefst 22 talen volgen. Voor slechts 10 euro heb je voor één academiejaar ongelimiteerd toegang tot alle talen op het platform! Het uitgebreide taalaanbod is: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Nederlands, Bulgaars, Hongaars, Roemeens, Tsjechisch, Pools, Slovaaks, Sloveens, Kroatisch, Fins, Zweeds, Deens, Estisch, Grieks, Lets en Litouws.

Voor de taalniveaus wordt gewerkt op basis van het Europees Referentiekader (ERK A1 tot C1). Alle taalniveaus worden aangeboden, maar niet voor alle talen. Volgende talen kan je tot op C1-niveau volgen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans; Portugees tot op B2-niveau. De overige talen worden op beginnersniveau aangeboden. 

Doelgroep

De Antwerp Doctoral School heeft 90 licenties aangekocht voor doctorandi van de Universiteit Antwerpen.  Vanaf 1 oktober 2021 zullen nieuwe licenties kunnen worden aangekocht.

Inschrijven

 1. Breng je (her-)inschrijving als doctoraatsstudent voor het nieuwe academiejaar in orde. 
 2. Heb je naast je studentenaccount ook een personeelsstatuut? Dan kan je via je UA-personeelsaccount gratis inschrijven voor de online taalcursussen. Je dient aan te vinken dat je doctorandus bent.
  Heb je enkel een studentenaccount? Dan schrijf je je na de start van het academiejaar in via BlackBoard. Je betaalt 10€ die je kan terugvorderen via het opleidingskrediet.
 3. Je inschrijving is pas definitief van zodra je je voor de eerste keer hebt ingelogd op het online platform.
 4. Registreer je via dit formulier met je UA-account.

Je kan je account activeren vanaf 1 oktober.

Wij hanteren het principe: first come, first served. Wees dus snel om je in te schrijven!

Je licentie is geldig tot 30 september.

 

 

Wetenschap voor iedereen

De Universiteit Antwerpen hecht veel belang aan navorming en bijscholing via lezingencycli en andere populariserende activiteiten. Een opdracht waarbij al haar wetenschappers worden betrokken.

Het team van Levenslang Leren zet daarom in op ondersteuning en opleiding van zowel doctoraatsstudenten als ZAP-leden, bij de communicatie over hun onderzoek. Onder de noemer ‘Levenslang Leren’ bieden zij een waaier van niet-diploma of certificaatgerichte vorming en activiteiten voor iedereen met interesse in wetenschap, van jong tot oud. Ze ontplooien daarvoor eigen activiteiten, maar ondersteunen ook initiatieven vanuit faculteiten en departementen. Zo maken ze mensen warm voor wetenschap en laten we hen kennismaken met de impact ervan op ons dagelijkse leven.

Zeg't eens!/Let's talk science!

De summerschool Zeg't eens! / Let's Talk Science! is een gezamenlijk initiatief van alle Vlaamse universiteiten en dompelt doctorandi en postdocs elk jaar aan het begin van de maand juli enkele dagen onder in wetenschapscommunicatie en communicatieve vaardigheden.
De summerschool gaat traditioneel door begin juli. Hou de nieuwsbrief van de Antwerp Doctoral School in de gaten of surf naar www.zegteens.be.

PRESS>SPEAK Presentatiewedstrijd voor jonge onderzoekers

Kort en krachtig duidelijk maken waarover je onderzoek gaat… Het is niet eenvoudig, zeker niet als je toehoorders weinig voorkennis hebben! Nochtans is het precies wat kranten, journaals en radioprogramma’s zoeken. Bovendien kan het helpen om collega’s uit andere disciplines in te wijden in de materie waarmee jij al lang vertrouwd bent. Of misschien wil je gewoon wat extra oefening om een heldere en doeltreffende presentatie te geven over een complex onderwerp?

Via een presentatie- en schrijfwedstrijd PRESS>SPEAK dagen we jonge onderzoekers uit om hun eerste stappen te zetten naar een breed maar kleinschalig publiek van collega's, familie, vrienden en fans.

PRESS>SPEAK>Inspire

Met PRESS>SPEAK>Inspire biedt UAntwerpen een netwerk- en inspiratiemoment aan voor alle onderzoekers uit de universiteit om met een frisse kijk met wetenschapscommunicatie aan de slag te gaan. Onderzoekers, jong en oud, kunnen gedurende een halve dag inspiratie opdoen rond wetenschapscommunicatie, met ervaringsdeskundigen uit eigen huis en workshops door externe experts.

Contact: Team Levenslang Leren

Campus Middelheim
A.220
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
Tel. +32 3 265 31 27
LevenslangLeren@uantwerpen.be