Assistentenopleiding

Het Expertisecentrum Hoger Onderwijs (ECHO) biedt een opleiding aan voor beginnende assistenten waarin zij ondersteund worden bij het uitbouwen van competenties op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en toetsing van hun onderwijs. Op deze webpagina vind je meer informatie over het aanbod.

Contact

echo@uantwerpen.be

Bachelor- of mastervakken volgen in het kader van je doctoraatsopleiding

Wist je dat je in het kader van je doctoraatsopleiding ook bachelor- of mastervakken naar keuze kan volgen?

Voorwaarden:

 1. Je hebt deze vakken nog niet gevolgd.
 2. Bachelor- of mastervakken mag je enkel kiezen uit een ander onderzoeksdomein dan je eigen bachelor/eerste cyclus.
 3. De goedkeuring van je promotor is vereist.

Inschrijven:

 1. Je meldt je aan bij de docent of bij het secretariaat verantwoordelijk voor de administratie van de cursus. 
 2. Je vermeldt hierbij duidelijk dat je de cursus wil volgen in het kader van je doctoraatsopleiding.
 3. De facultaire studentenadministratie voorziet het opleidingsonderdeel onder je doctoraatsinschrijving. Zo krijg je de roosterinformatie in SisA te zien en wordt toegang tot het opleidingsonderdeel in de Blackboard-leeromgeving voorzien.
 4. Je betaalt niets voor deze inschrijving en je hoeft je ook niet via de Centrale Onderwijsadministratie in te schrijven als student met creditcontract. Je ontvangt dus ook geen creditbewijs voor deze opleiding en neemt niet deel aan het examen.

Achteraf dien je een deelnameattest van de betrokken docent (of van het secretariaat) te bekomen voor de aanwezige contacturen. Dit kan je toevoegen aan het dossier van je doctoraatsopleiding.

Vraag zeker aan de docent of toegang tot de Blackboard-leeromgeving vereist is. Indien dit zo is, kan de docent jou aan de desbetreffende cursus in Blackboard toevoegen. Hier kan je de werkwijze vinden.

Contact

Secretariaat verantwoordelijk voor de admin. van het vak 

Opgelet! Indien je toch graag een creditbewijs wenst te behalen, dan dien je je apart in te schrijven met een creditcontract en is er studiegeld van toepassing voor dit opleidingsonderdeel. Neem bij vragen contact op met de Centrale Onderwijsadministratie via de Helpdesk.

CalcUA

CalcUA is de kernfaciliteit voor high performance computing (HPC) aan de Universiteit Antwerpen, en biedt, naast de rekeninfrastructuur, o.m. volgende zaken aan:

De infrastructuur van CalcUA is geïntegreerd in het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC).

Contact

calcua@uantwerpen.be

Certificaat proefdierkunde

Laboratory Animal Science (6 ECTS) is een kortlopende Engelstalige opleiding tot proefdierleider, die loopt in het tweede semester. 

Doctorandi, onderzoekers, professionals en postdoctorale onderzoekers uit de biowetenschappen die werken met proefdieren moeten houder zijn van een geldig certificaat proefdierkunde. Na afronding van de Laboratory Animal Science cursus behaalt u een Functie B (FELASA) certificaat.

De opleiding wordt in het Engels gedoceerd en al het cursusmateriaal wordt in het Engels voorzien.

Dive-into-Business

Op zoek naar informatie, advies of begeleiding inzake Business & Valorisatie?

Deze pijler focust op impactcreatie via de valorisatie van onderzoek. Het basisprogramma 'Dive-into-Business' is een gepersonaliseerd aanbod als antwoord op de valorisatienoden van onderzoekers. Het programma begeleidt onderzoekers bij het creëren van impact door de vertaalslag te maken van hun onderzoek naar de samenleving. Die impact kan van economische of maatschappelijke aard zijn, of beide.

De cursus past in het kader van het competentieprofiel dat voor de doctoraatsopleiding gebruikt wordt, en wordt daarvoor dus als een geldige activiteit beschouwd. Het programma vormt ook een unieke kans tot zelfontplooiing.

Registratie voor het basisprogramma is open. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is!

Meer info vind je op Pintra (na inloggen).

Contact

Research Innovation & Valorisation Antwerp (RIVA)
Campus Middelheim
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
valorisatie@uantwerpen.be

Dive-into-PhD

Ben je masterstudent en heb je interesse in onderzoek? Wil je doctoreren na je masterjaar of wil je hierover meer te weten komen? Of ben je al met je doctoraat gestart en wil je graag extra ondersteuning?
Dan is Dive-into-PhD iets voor jou!

Meer info over een volgende editie volgt later.

Contact

Research Innovation & Valorisation Antwerp (RIVA)
Campus Middelheim
Middelheimlaan 1
2020 Antwerp
research@uantwerpen.be

Dive-into-Projects

Zoek je informatie, advies en steun omtrent het schrijven van onderzoek en voorstellen?

Wat zijn de verschillende stappen in het schrijven van een project en hoe kan ik financiering vinden?
Dive-into-Projects omvat een basistraining voor het schrijven van onderzoeks- en projectvoorstellen, net als specifieke cursussen, workshops en begeleiding (Deep Dive-into-Projects). Meer info vind je op Pintra (na inloggen).

Contact

Research Innovation & Valorisation Antwerp (RIVA)
Campus Middelheim
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
research@uantwerpen.be

Nature Masterclasses online platform

Professionele opleidingen voor onderzoekers - via online cursussen en workshops

Vanaf 2023 krijgen UAntwerpen-onderzoekers toegang tot het platform Nature Masterclasses.  De inhoud van de Nature Masterclasses is ook begrijpelijk voor onderzoekers uit de sociale en humane wetenschappen. Hoewel de oefeningen in de cursussen bestaan uit voorbeelden uit de exacte en biowetenschappen, is het haalbaar om de oefeningen te maken met een achtergrond in de sociale en humane wetenschappen. Het is zeker een meerwaarde om cursussen uit het Nature Masterclasses cursusaanbod te volgen om je professionele vorming en onderzoeksvaardigheden te verbeteren!

Wat kan je verwachten?

Nature Masterclasses biedt onderzoekers professionele opleidingen die worden gegeven door redacteurs van Nature Portfolio-tijdschriften, ervaren onderzoekers, financiers en professionals.

Onderzoekers krijgen toegang tot 13 Engelstalige cursussen met meer dan 60 uur opleiding, zoals:

 • Advancing your scientific presentations
 • Data analysis
 • Effective collaboration in research
 • Finding Funding Opportunities
 • Persuasive Grant Writing
 • Scientific Writing and Publishing
 •   ….

Wijze van opleiding

 • Online video's, opleidingsactiviteiten en workshops met één-op-één interactie met experts.
 • Als onderzoeker kan je de cursussen en individuele modules kiezen waarin je geïnteresseerd bent, voor de juiste fase in je carrière.
 • Je kan zelf bepalen wanneer en waar je leert, op een tijdstip dat jou uitkomt.

Hoe krijg je toegang?

Ga naar https://masterclasses.nature.com/

Klik bij de ‘Register'-pagina op ‘Your institution’ en selecteer Universiteit Antwerpen uit het drop-down menu (of: begin met het typen van 'Universiteit Antwerpen' en kies uit de opties die verschijnen). Als je voor het eerst inlogt, word je gevraagd om je e-mailadres te bevestigen. Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde informatie over het registratieproces. 

Introductiesessie

In januari organiseerde de Antwerp Doctoral School een introductiesessie. Herbekijk hier het 'launch event' (na inloggen):

BEKIJK VIDEO: Launch Webinar | Nature Online Masterclasses

Herbekijk hier het launch event

OASE: leerplatform voor ICT-vaardigheden

Wil je graag je ICT-vaardigheden verbeteren? 

Goed nieuws! Sinds februari 2022 biedt de Antwerp Doctoral School via OASE een online tool aan om je softwarekennis te verbeteren, op eigen tempo en op de eigen werkplek. 

OASE is een online leerplatform voor Office, Office 365 en Windows 10 (zie introductievideo):

 • Je hebt keuze uit meer dan 1000 korte animaties, leertrajecten, artikels en webinars;
 • Het platform is steeds up-to-date met uitleg over de nieuwste toepassingen en functionaliteiten;
 • Alle content is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Heb je interesse om bij te leren via OASE?

Een licentie is voor doctorandi gratis en is geldig tot 31/01/2024. We raden je aan om deze nieuwe tool zo veel mogelijk te gebruiken en zo je ICT-vaardigheden aan te scherpen.

Je kan een aanvraag voor OASE indienen via dit elektronisch formulier. De activatie van je OASE-account volgt ten laatste 7 dagen na aanvraag.


StatUa: Centrum voor Statistiek aan de Universiteit Antwerpen

StatUa is de officieel erkende kernfaciliteit voor statistische data-analyse aan de Universiteit Antwerpen. Een greep uit hun aanbod:

StatUa is partner van FLAMES (Flanders Training Network for Methodology and Statistics).

Contact

statua@uantwerpen.be

Taalopleidingen

Linguapolis: het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen

Linguapolis organiseert en biedt:

1. Academisch Engels en academisch Nederlands

2. Algemene taalopleidingen

Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Russisch, Spaans, Zweeds & Nederlands voor anderstaligen: betalend, via het opleidingskrediet.

3. Individuele schrijfcoaching

Meer info vind je op de website van Linguapolis

Contact

​​info@linguapolis.be 
Tel. +32 3 265 48 03


Altissia: online taalcursussen

UAntwerpen biedt dit academiejaar opnieuw online taalcursussen aan in samenwerking met Altissia.

Het platform werd vernieuwd. Met de nieuwe mobiele applicatie kan je voortaan 'anywhere en anytime' aan je talenkennis werken. Bekijk zeker het gebruikersfilmpje voor de app-versie en/of de pc-versie.

Op het vernieuwde Altissia platform 2.0. kan je maar liefst 22 talen leren. Gedurende één academiejaar heb je ongelimiteerd toegang tot alle talen op het platform! Het uitgebreide taalaanbod is: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Nederlands, Bulgaars, Hongaars, Roemeens, Tsjechisch, Pools, Slovaaks, Sloveens, Kroatisch, Fins, Zweeds, Deens, Estisch, Grieks, Lets en Litouws.

Voor de taalniveaus wordt gewerkt op basis van het Europees Referentiekader (ERK A1 tot C1). Alle taalniveaus worden aangeboden, maar niet voor alle talen. Volgende talen kan je tot op C1-niveau volgen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans; Portugees tot op B2-niveau. De overige talen worden op beginnersniveau aangeboden. 

Doelgroep

De Antwerp Doctoral School heeft 100 licenties aangekocht voor doctorandi van de Universiteit Antwerpen. Jaarlijks kunnen vanaf 1 oktober nieuwe licenties worden aangevraagd. 

Inschrijven

 1. Breng je (her-)inschrijving als doctoraatsstudent voor het nieuwe academiejaar in orde. 
 2. Heb je naast je studentenaccount ook een personeelsstatuut aan onze universiteit? Dan kan je via je personeelsaccount gratis inschrijven voor de online taalcursussen. 
  Heb je enkel een studentenaccount?  Je dient op het registratieformulier voor studenten aan te vinken dat je doctorandus bent. Je betaalt €10 die je kan terugvorderen via het opleidingskrediet.
 3. Je inschrijving is pas definitief nadat je je voor de eerste keer hebt ingelogd op het online platform.

Je kan je account activeren vanaf 1 oktober.

Wij hanteren het principe 'first come, first served'. Wees dus snel om je in te schrijven!

Je licentie is geldig tot 30 september.

Wetenschap voor iedereen

De Universiteit Antwerpen hecht veel belang aan navorming en bijscholing via lezingencycli en andere populariserende activiteiten; een opdracht waarbij al haar wetenschappers worden betrokken.

Het team Wetenschapscommunicatie (Departement Universiteit & Samenleving) zet daarom in op de ondersteuning en opleiding van zowel doctoraatsstudenten als ZAP-leden, bij de communicatie over hun onderzoek. Onder de noemer ‘Wetenschap voor iedereen’ bieden zij een waaier van niet-diploma of certificaatgerichte vorming en activiteiten aan voor iedereen met interesse in wetenschap, van jong tot oud. Ze ontplooien daarvoor eigen activiteiten, maar ondersteunen ook initiatieven vanuit faculteiten en departementen. Zo maken ze mensen warm voor wetenschap en laten we hen kennismaken met de impact ervan op ons dagelijkse leven.

Zeg 't eens!/Let's talk science!

De summerschool Zeg 't eens! / Let's Talk Science! is een gezamenlijk initiatief van alle Vlaamse universiteiten en dompelt doctorandi en postdocs elk jaar (doorgaans begin juli) enkele dagen onder in wetenschapscommunicatie en communicatieve vaardigheden.

PRESS>SPEAK Presentatiewedstrijd voor jonge onderzoekers

Kort en krachtig duidelijk maken waarover je onderzoek gaat… Het is niet eenvoudig, zeker niet als je toehoorders weinig voorkennis hebben! Nochtans is het precies wat kranten, journaals en radioprogramma’s zoeken. Bovendien kan het helpen om collega’s uit andere disciplines in te wijden in de materie waarmee jij al lang vertrouwd bent. Of misschien wil je gewoon wat extra oefening om een heldere en doeltreffende presentatie te geven over een complex onderwerp?

Via de presentatie- en schrijfwedstrijd PRESS>SPEAK dagen we jonge onderzoekers uit om hun eerste stappen te zetten naar een breed maar kleinschalig publiek van collega's, familie, vrienden en fans.

PRESS>SPEAK>Inspire

Met PRESS>SPEAK>Inspire biedt UAntwerpen een netwerk- en inspiratiemoment aan voor alle onderzoekers uit de universiteit om met een frisse kijk met wetenschapscommunicatie aan de slag te gaan. Onderzoekers, jong en oud, kunnen gedurende een halve dag inspiratie opdoen rond wetenschapscommunicatie, met ervaringsdeskundigen uit eigen huis en workshops door externe experts.

Contact

wetenschapscommunicatie@uantwerpen.be
Tel. +32 3 265 31 27