Sociaal-economische wetenschappen studeren

Jij

  • Heb jij een brede interesse in economie en mens en maatschappij?
  • Ben je leergierig en heb je een kritische houding?
  • Ben je bereid om je in te zetten om je opleiding tot een goed einde te brengen?

Dan is sociaal-economische wetenschappen de ideale opleiding voor jou.

Je opleiding

Sociaal-economische wetenschappen is een studie op het grensgebied van sociologie, recht en economie. Deze multidisciplinaire insteek maakt de opleiding uniek in Vlaanderen.

Doorheen je bacheloropleiding bouw je een stevige basiskennis in sociaal-wetenschappelijke disciplines en in economie en bedrijfskunde op. Daarnaast kan je je studieprogramma grotendeels zelf samenstellen. Je kiest opleidingsonderdelen uit verschillende studiedomeinen en bepaalt zelf in welk zwaartepunt je je wil verdiepen:

  • Bedrijfskunde
  • Economische analyse
  • Sociologische analyse
  • Sociaal-economische analyse

Na je bachelor kan je, afhankelijk van het programma dat je samenstelt, instromen in verschillende masteropleidingen binnen de sociale wetenschappen of binnen de bedrijfswetenschappen en economie.

In de masteropleiding sociaal-economische wetenschappen kies je voor twee verdiepende clusters uit een aanbod van vijf. Dankzij deze grote keuzevrijheid kan je de opleiding helemaal afstemmen op jouw interesses.

Je toekomst

Met het diploma kan je later aan de slag in beleidsfuncties in verschillende sectoren. Je neemt zelf beslissingen die vanuit een brede basiskennis gestoeld zijn op wetenschappelijke expertise. Of je bent de ideale go-between tussen vakgerichte experten en beleidsmakers. Je formuleert concrete beleidsadviezen en zet onderzoeken op. Je inzicht in de veelzijdigheid van de samenleving is een grote troef.

Je kan ook aan de slag als zelfstandig onderzoeker aan universiteiten, bij de overheid of in de privésector.