Bedrijfs­wetenschappen en Economie

The American Business Environment

Summer school | VS: Washington

Ben jij geïnteresseerd in een internationale carrière en ben je nieuwsgierig naar hoe het eraan toegaat in het Amerikaanse zakenleven? Dan is deze summer school naar de Verenigde Staten zeker iets voor jou.

Gedurende twee weken in juli leer je bij over de Amerikaanse manier van bedrijfsvoering, dankzij vele lessen en bedrijfsbezoeken. Maar er is meer: samen met je medestudenten bezoek je ook verschillende culturele plaatsen. Zo ontdek je tijdens je verblijf ook de rijke Amerikaanse geschiedenis. 

Programma

  • Lessen - over bedrijfswetenschappen en economie, cultuur en religie, overheid en politiek, recht, ...

  • Bedrijfsbezoeken - aan internationale instituten (zoals IMF, FEB, Worldbank), (Belgische) bedrijven in de VS, de Belgische ambassade.

  • Culturele uitstappen - Het Witte Huis, United States Congress, Newseum, baseball wedstrijd, ...

Geannuleerd voor zomer 2020 wegens het coronavirus, wordt terug georganiseerd in 2021.

"Meest interessante twee weken uit universitaire carrière"

Student Chaim van Doorn

"Veel unieke contacten gelegd" - Studente Bo Sanders, 2019

Ik nam in juli 2019 deel aan de zomerschool te Washington over het Amerikaans bedrijfsklimaat. In Washington heb ik bijzonder veel bijgeleerd over de Amerikaanse manier van denken en de verschillende instituties op alle verschillende niveaus van de staat. Een groot pluspunt vond ik daarbij zelf dat we de kans kregen veel vragen te stellen aan de mensen die we ontmoetten – niet enkel aan de professoren op Georgetown en John’s Hopkins University – ook aan de mensen die ons te woord stonden op verschillende instituties zoals de Wereldbank en de Heritage Foundation. Daarnaast heb ik ook verschillende Belgen ontmoet op die instituties, die na een opleiding aan een Vlaamse universiteit in Amerika zijn beginnen werken. Ik heb hen vragen kunnen stellen over hun carrière en wat hun visie was op het verschil in zakendoen tussen Europa en Amerika. Buiten de lesuren werden ook enkele toeristische trekpleisters bezocht zoals het witte huis en het Amerikaans congres.

De lessen waren zeer gevarieerd gaande van de Amerikaanse geschiedenis en cultuur tot wereldhandel en onderhandelingen in het bedrijfsleven. Ik ben bijzonder blij dat ik de Amerikaanse manier van lesgeven eens heb kunnen meemaken! Er was veel interactie tijdens de les met de professoren en tijdens een zondagnamiddag escape-room hebben we ook enkele contacten kunnen leggen met wat studenten van James Madison University. Aanvullend kwamen we allemaal ook in contact met enkele locals naar aanleiding van ons eigen project voor de zomerschool.

In conclusie vond ik het zelf een grote meerwaarde om te opteren voor de zomerschool. Ik heb zeker het gevoel dat ik met mensen gesproken heb waarmee ik anders nooit in contact was gekomen en daarbij heb ik nu ook een veel beter idee over wat Amerika en het idee achter Amerika inhoudt.

Bo Sanders - Master organisatie en management

"Een onvergetelijke trip, woorden schieten te kort" - Student Lorenz Van den Brande, 2017

"Omschrijf eens de summerschool te Georgetown University". Eerlijk gezegd had ik geen idee waar te beginnen: woorden schieten gewoonweg te kort om deze ervaring te omschrijven. Van het fabelachtige Georgetown University-complex tot de prachtige stad Washington DC. Een prachtige combo om er een onvergetelijke trip van te maken. En dat was nog maar het begin!

De relaties die in de loop der jaren werden onderhouden door de UAntwerpen met allerhande overheidsinstanties, bieden een enorm gevarieerde kijk op het dagelijkse economische en politieke doen en laten van de grootmacht, alsook op haar invloed op de wereldeconomie. Bezoeken aan het IMF, de Wereldbank en de Federal Reserve Bank geven inzicht in het beleid en de belangen van deze instellingen. Ten slotte duidt een bedrijfsbezoek aan Baltimore Aircoal Company op de belangen en uitdagingen voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Europa en meerbepaald België. Daarnaast is ook het lessenaanbod enorm gevarieerd: van het Amerikaans rechtssysteem tot een zeer meeslepende sessie rond de historiek van Afro-Amerikanen en hoe zij toen en ook nu nog onder de vooroordelen en onverdraagzaamheid moeten leven.

Ondanks de goedgevulde agenda is er ook nog voldoende tijd om een stapje in de wereld te zetten. De faciliteiten aan de universiteit lenen zich tot inspanning en ontspanning. Wie houdt van beachvolleyballen en nadien wil afkoelen in het zwembad of wie eerder de verkoelde fitnessruimte verkiest komt zeker aan zijn trekken. Het vele groen op de campus biedt een verademing in de drukte van Washington DC. Daarnaast staat er een museumbezoek en baseballwedstrijd op het programma waarbij je ondergedompeld wordt in de Amerikaanse cultuur en gewoontes. Amerika is verre van hetgeen het stereotiep te bieden heeft. Amerikanen zijn vriendelijke en hardwerkende mensen met een enorm interessante kijk op de wereld en manier van zaken doen. Deze ervaring heeft mij ontiegelijk veel bijgebracht over hoe de overheidsinstanties te werk gaan, hoe men zich navigeert door het nieuwe politieke vaarwater. Hopelijk kunnen studenten ook in de toekomst op 21 juli opnieuw aansluiten bij het feest van de Belgische ambassadeur, ik kan niets anders dan het ten stelligste aanbevelen! Ik kijk met een warm gevoel terug op de vriendschappen die gesloten zijn tijdens de summer school alsook op de diverse opgedane ervaringen. Bij deze wil ik mijn medestudenten, alsook de begeleiding, uitermate bedanken.

Lorenz Van den Brande – Master Handelsingenieur