Sociale Wetenschappen

Philippe Bos, masterstudent Sociologie

Over het FSW Honours programma 2018-2020

"Om het in één zin te zeggen: ik raad het honoursprogramma zeker aan voor iedereen die wat meer intellectuele uitdaging kan gebruiken. Wat mij vaak stoort aan de meeste vakken, is dat er qua volume heel wat leerstof behandeld wordt, maar dat enige diepgang vaak ontbreekt. Op dit vlak is het honoursprogramma dan ook een zeer mooie aanvulling op het reguliere curriculum.

Het FSW honoursprogramma biedt ook zeker een meerwaarde voor het schrijven van papers. Zo komt het in het reguliere opleidingsprogramma niet vaak voor dat je een redelijk grote paper moet schrijven omtrent een specifiek thema. In het honoursprogramma doe je dit wel, wat zeker zijn vruchten zal afwerpen wanneer je in het jaar daarop je thesis moet schrijven.

Je krijgt ook feedback op maat, over zaken die tijdens de reguliere vakken vaak onbesproken blijven. Dergelijke feedback gaat ongetwijfeld van pas komen voor het schrijven van andere papers en je thesis.

Persoonlijk vind ik het grootste voordeel van het honoursprogramma de mogelijkheid om een academische stage te kunnen volgen. Ik heb onder intensieve begeleiding mee mogen werken aan een onderzoek. Een unieke kans dus, waarin ik heel wat onderzoeksvaardigheden en kennis heb opgedaan, die van pas zullen komen voor de masterproef. Bovendien is het dé uitgelezen manier om al eens in contact te komen met de academische wereld, en te achterhalen of je al dan niet mogelijks in de toekomst graag zou willen doctoreren.

Het is natuurlijk wel zo dat het honoursprogramma extra werk is dat je bovenop je andere vakken krijgt. Daar moet je wel rekening mee houden, zeker in je derde jaar waarin er wat meer inspanningen worden gevraagd vanwege de bachelorproef. Maar als je nu de indruk hebt dat je nog wel wat tijd 'over' hebt, lijkt het me zeker de moeite om er aan deel te nemen. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Tenslotte is ook het certificaat dat je bij je diploma krijgt zeker niet mis. Ik vermoed dat dit wel gewaardeerd wordt, en dus een mooie aanvulling vormt op je cv."