Sociale Wetenschappen

FSW Honours Programma 2022-2023

Bekijk hier het traject van de studenten uit het FSW Honours Programma 2022-2023

Kick-off meeting

Begin oktober 2022 vond de kick-off meeting plaats. Tijdens de kick-off meeting konden de honours studenten kennis maken met elkaar en met de coördinatoren Ann en Anne. Verder kregen ze meer informatie over het Honours Programma, Honours Event, enz. Na de kick-off meeting volgde een fotoshoot met fotograaf Jonathan Ramael.

Getuigenis

Hey, ik ben Rosemarie. Ik studeer Sociaal-Economische Wetenschappen en ik ben in mijn tweede jaar begonnen met het FSW Honoursprogramma. Als rode draad koos ik voor migratie en integratie. Dat is een onderwerp dat me al een paar jaar erg interesseert. In mijn gewone studieprogramma heb ik niet veel mogelijkheden om hier verder op in te gaan, en daarom was het honoursprogramma voor mij een interessante optie.

In mijn eerste semester van het honoursprogramma volgde ik een vak over migratie. Daarin heb belangrijke basiskennis over migratie opgedaan. Aan de hand van de verschillende sprekers die langskwamen tijdens het vak, bood het ook ruimte tot reflectie over verschillende standpunten. Voor een onderwerp als migratie vond ik het heel relevant om te leren nadenken vanuit verschillende perspectieven omdat migratie zo politiek beladen is.

Nadenken vanuit verschillende perspectieven is ook iets dat in mijn tweede vak onmisbaar was. In dit vak stond rechtvaardigheid centraal. Om de twee weken werd er een nieuw thema aangesneden, zoals kolonialisme of klimaat. De tweewekelijkse seminaries blijven me het meest bij. We bespraken in een groepje van 10 het onderwerp uit het hoorcollege. Wat het zo interessant maakte, is dat we actief werden uitgedaagd om onze eigen positionaliteit in vraag te stellen. Daarnaast namen er veel Erasmus-studenten deel aan dit vak, wat zorgde voor een diverse groep studenten.

Deze zomervakantie volgde ik zeven weken stage bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ik heb deze organisatie leren kennen door een vriendin die meedeed aan hun jaarlijkse sponsorwandeling, de Refugee Walk. Hiermee zamelt Vluchtelingenwerk geld in voor hun werking. Zelf wandelde ik al vier keer mee. Die ervaring kon ik gebruiken tijdens mijn stage, want mijn taken bestonden uit de organisatie en de zichtbaarheid van de Refugee Walk. Dat ging dan van animatie regelen, tot sponsors zoeken voor de rustposten, tot het uitdenken van een herlanceringsactie. In alles stond het respect voor mensen op de vlucht centraal. Wat ik ook heel interessant vond, is dat er op kantoor vaak gesproken wordt over het asiel- en migratiebeleid. Zo leerde ik elke dag bij.

Dankzij het honoursprogramma heb ik mij verder kunnen verdiepen in het onderwerp migratie. Het heeft me de kans geboden om te onderzoeken of het onderwerp me genoeg interesseert om er ook later iets mee te gaan doen. Daarnaast vond ik de professionele stage heel waardevol. Als student is het moeilijk om je iets voor te stellen bij het werkleven, en daar kreeg je tijdens de stage wel een beeld van.

Kortom, ik ben heel blij dat ik voor het honoursprogramma heb gekozen. Er staat mij nu nog één onderdeel te wachten, en dat is het organiseren van het honours-event. Hopelijk zie ik jullie daar!


[Terug naar boven]

FSW Honours Event 2022-2023