Paniek: door vaccinatie of infectieziekte?

Dat een infectieziekte in de loop der eeuwen voor paniek gezorgd heeft, zal niemand verbazen; denk maar aan pest, cholera, of griep… Maar ook de strijd tegen infecties brengt wel eens negatieve gevoelens met zich mee. De laatste 50 jaar heeft de introductie van vaccins wisselende reacties uitgelokt, van bewondering voor het succes tot angst voor de mogelijke nevenwerkingen en soms zelfs tot paniek omwille van het potentieel gebrek aan vaccins of andere preventiemiddelen. De escalatie van SARS, over vogelgriep tot varkensgriep heeft dit verder in de hand gewerkt. Enerzijds kan het middel niet natuurlijk genoeg zijn, anderzijds moet een vaccin er onmiddellijk zijn. Hoe gaan de locale overheden en de internationale gemeenschap daarmee om? Laat men zich dan verleiden tot een overreactie? In zijn voordracht gaat Pierre Van Damme dieper in op deze vragen.

Pierre Van Damme

Pierre Van Damme studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen en behaalde er in 1994 zijn doctoraat in de epidemiologie en sociale geneeskunde. In dat jaar richtte hij het Centre for the Evaluation of Vaccination op aan de Universiteit Antwerpen dat in 1996 door de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) aangesteld werd als Collaborating Centre for Prevention and Control of Viral Hepatitis en sinds 2007 is opgegaan in het Vaccine & Infectious Disease Institute.  In 2000 is hij aangesteld als professor aan de faculteit Geneeskunde.
De focus in zijn onderzoek ligt vooral op de epidemiologie en preventie van infectieziekten zoals hepatitis A, hepatitis B, rotavirus, mazelen, griep en HPV. Hij is regionaal en nationaal adviseur voor onder meer de WHO en  the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en coördinator van verschillende Europese onderzoeksprojecten. Sinds 2006 is hij voorzitter van the European Technical Advisory Group of Experts for Immunization van de Wereldgezondheidsorganisatie.