Rechten

Actualia discriminatie

dinsdag 19 december 2023, 18.00 - 20.00 uur, UAntwerpen, Stadscampus en on demand tot 31 januari 2024

Hoewel de federale antidiscriminatiewetgeving uit 2007 een vijfjaarlijkse evaluatie in het vooruitzicht stelde, heeft het uiteindelijk 15 jaar geduurd eer een Commissie dit werk voltooid heeft. De aanbevelingen van deze Commissie hebben, samen met een aantal evoluties in de maatschappij en in de rechtspraak, geleid tot een hervorming van de antidiscriminatiewetgeving in 2023.

Wat dit concreet betekent voor arbeidsrechtpractici wordt toegelicht door prof. dr. Petra Foubert, tevens Decaan van de Faculteit Rechten van de Universiteit Hasselt en Stephanie Raets, advocaat-vennoot bij Stappers Advocaten.

Daarbij zullen een aantal nieuwe begrippen, zoals meervoudige discriminatie – hetzij cumulatief, hetzij intersectioneel -, discriminatie door associatie of op grond van een vermeend criterium worden belicht. Ook de versterkte rechtsbescherming komt aan bod, waaronder de uitgebreide bescherming tegen represailles, de mogelijkheid van de Voorzitter van de arbeidsgerechten om positieve maatregelen op te leggen en om sneller te kunnen overgaan tot publicatie van de beslissing, en de cumulatie van schadevergoedingen.

De studieavond wordt voorgezeten door Line Hellemans, rechter in de Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen.

Het programma ziet er iets anders uit dan gewoonlijk: we gaan vroeger van start en voorzien een receptie na afloop om de eindejaarsperiode feestelijk in te luiden.

Programma

17.30 - 18.00 uur
Onthaal

18.00 - 19.30 uur
Uiteenzetting

19.30 uur - 20.00 uur
Debat/vragen

20.00 - 21.30 uur
Receptie

Locatie

 • Universiteit Antwerpen
  Stadscampus
  Hof van Liere
  Prinsstraat 13
  2000 Antwerpen
 • On demand van 20.12.2023 tot 31.01.2024.

Deelnameprijs

 • Leden: 30 euro
 • Niet-leden: 40 euro.

Inbegrepen in deze prijs: onthaal met broodje, deelname aan de (on demand) studieavond en de digitale documentatie.

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega kan mits een eenvoudige schriftelijke mededeling aan de organisatoren.

Het inschrijvingsgeld wordt binnen de 30 dagen na ontvangst van de debetnota betaald op KBC rekeningnummer BE69 7350 1176 5478 van Nexus, CST-UAntwerpen, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen.

De vermelde prijzen zijn prijzen exclusief BTW, omdat Nexus in de huidige stand van de wetgeving een niet-belastingplichtige rechtspersoon is. Hierin kan de wetgever verandering brengen en Nexus behoudt zich dan ook het recht voor deze BTW door te rekenen ingeval de wetgever hiertoe beslist.

Erkenningen

 • OVB: 2 juridische punten
 • IGO erkende deze opleiding voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde, op voorwaarde dat zij effectief aanwezig zijn. Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het IGO de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega (in aanvraag).

Doelgroep

Advocaten, magistraten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, (bedrijfs)juristen, en alle rechtspractici.