Wetenschappen

Elise Vervloessem: master chemie

Elise moest niet lang zoeken naar een reden om op Erasmus te gaan. Ze kwam terug uit Oostenrijk (TUWien) vol ervaring en kennis.


Voor het vertrek ...

Erasmus is iets wat ik vanaf het begin van mijn studies op mijn lijstje gezet had. Na mijn uitwisseling in het middelbaar had ik geleerd dat dit enorm verreikend is en dus was ik ervan overtuigd dat dit nog 10 keer zo goed zou zijn als adolescent!

Waarom TUWIEN?
Aan het informeren, opzoeken en rondvragen, heb ik de meeste tijd besteed omdat ik een goed beeld wou hebben van alle opties. Zo kwam de TUWien uit de bus: een hoog aangeschreven unief in een ontzettend interessante stad.

ESN BUDDYNETWORK
Bij TUWien kan je je aansluiten bij het buddynetwerk. Dit is een initiatief van de ESN sectie van TUWien waar je met een paar andere Erasmusstudenten wordt gekoppeld aan twee lokale ‘buddies’. Bij je buddies kan je terecht voor alle praktische vragen over de unief, het openbaar vervoer, de administratie… en natuurlijk ook over je vrije tijdsbesteding. ;-) Zij zijn het perfecte aanspreekpunt voor hulp bij koten, administratie en unief gerelateerde dingen.

KOT
Blijven zoeken is ‘the key’.
Ik heb een super kot gevonden in een studentenhal van WIHAST. Ik woonde ongeveer een 40 min van het centrum, maar met het top openbaar vervoer vormde dat geen probleem.

ADMINISTRATIE
Ik ben ongeveer een week vroeger aangekomen om me te settelen en om alle administratie te regelen. Je moet je tijdig registreren bij de stad Wenen. Bovendien is het sowieso leuk om een beetje vroeger te komen, aangezien het buddynetwerk (ESN) al veel activiteiten in september organiseert die gelegenheid bieden om Wenen te leren kennen.

Mijn verblijf ...

ONTHAAL VOOR BUITENLANDSE STUDENTEN
Voor je verblijf krijg je informatie opgestuurd. Alles is redelijk duidelijk voor zover administratie klaar en helder kan zijn.

TUWIEN
Ik heb aan de TUWien een semester les gevolgd. Qua niveau was TUWien naar mijn gevoel ongeveer van hetzelfde niveau als de UAntwerpen. De proffen waren enorm goed en ik vond de lessen ook zeer interessant.
Het examensysteem aan de TUWien is heel anders dan bij ons. Je kan op verschillende momenten in het semester examen afleggen, ook als de lessen nog niet zijn afgelopen. Er is dus niet echt een vaste examenperiode, dus veel studenten leggen examens af doorheen het semester of leggen een tweede zit af van een vak wanneer het hen uitkomt. Ik vond die flexibiliteit wel eens tof, zeker als Erasmusstudent!

LEVEN IN WENEN
Wenen is een enorm leefbare en levendige stad. Daar zorgen zowel de studenten als de andere bewoners voor.
Het buddynetwerk (ESN) is heel actief in Wenen, dit is de sectie van ESN die verbonden staat aan de TUWien. Een goede raad: neem zeker deel aan het welkom weekend aan het begin van ieder semester! De activiteiten zijn verder heel uiteenlopend: van wandelingen en taalavonden tot feesten op een tram.
Cultureel gezien is Wenen heel gelijkend aan België. De subtiele verschillen zijn interessanter om zelf te ontdekken. Je absorbeert heel wat cultuur als je veel met internationale studenten omgaat. De verschillen met hen zullen veel groter zijn.

TAAL
Ik denk dat je een hele Erasmus kunt verblijven in Wenen zonder een woord Duits te praten, dus het is heel makkelijk om in de ‘Engelse comfort bubble’ te blijven. Maar dit raad ik je niet aan. ;) Taal is een enorm groot deel van de cultuur.

Bij terugkeer ...

Ik denk dat iedereen die op Erasmus gaat hoe dan ook een impact voelt. Juist omdat het zo allesomvattend is. Ik heb enorm goede vrienden gemaakt waarmee ik nog steeds veel contact heb. Internationale vriendschappen geven je een uniek inzicht in andere culturen, het verveelt nooit. Op academisch vlak heb ik de kans gekregen om een andere manier van studeren te ervaren. Mijn verblijf heeft mij ook zelfstandiger en zelfverzekerder gemaakt. Ik kan op mijn eentje een goed kot vinden, uitpluizen hoe je je registreert bij een stad, hulp vragen, me op m’n eentje settelen in een onbekende stad en ondertussen heel veel bijleren.

Erasmus geeft je denk ik waar je voor open staat. Ik stond open voor input, maar een uitwisseling maakt het veel gemakkelijker omdat er niet veel dingen zijn die je leven al vullen tijdens die uitwisseling. Je kan als het ware met een blank canvas beginnen en dit opvullen met nieuwe dingen, nieuwe hobby’s, spontane activiteiten, andere routines en misschien betere gewoontes. Dit zorgt er ook voor dat je een beter beeld kan krijgen van wat je wil doen, en dat je dit thuis ook kan veranderen en je leven toch niet zo vast zit. Eigenlijk zit je bijna constant in een niet-sleur en dat is altijd spannend. Geen wonder dat er een post-Erasmusdepressie bestaat.