Wetenschappen

Pepijn Heirman: bachelor chemie

Pepijn ontdekte aan de Université Paris-Sorbonne in Frankrijk dat iedereen een andere maar tegelijkertijd dezelfde taal spreekt!

Voor het vertrek ...

Ik neem deel aan het Honoursprogramma van de Faculteit Wetenschappen en hierbij is het onder andere de bedoeling dat we zelf 9 studiepunten invullen met bijvoorbeeld extra lessen, een onderzoeksproject en/of een zomerschool.

Hiervoor wilde ik graag een zomerschool volgen, vooral voor de ervaring om te studeren in het buitenland.

Ik heb deze zomerschool gevonden doordat ze werd voorgesteld in een presentatie over wat eerdere Honoursstudenten hadden gedaan. Na nog informatie op te zoeken leek ze perfect te zijn: het onderwerp was plasma, wat ik zelf heel interessant vind (zo had ik binnen het programma ook al bezoeken gebracht aan Plasmant, de onderzoeksgroep voor plasma’s van Antwerpen).
De zomerschool is ook gratis, wat zeker een pluspunt was, aangezien de meeste andere zomerscholen die ik had bekeken vaak veel geld konden kosten.

Een probleem was wel dat de aangeraden vereisten waren dat deelnemers over een bij voorkeur fysisch bachelor-diploma beschikten, wat voor mij niet het geval was.
Ook zouden in totaal maar 25 studenten geselecteerd worden. Bij de aanvraag om me voor de zomerschool in te schrijven moest, naast onder andere een motivatiebrief, ook een aanbevelingsbrief gevoegd worden. Hiervoor had ik een van mijn eigen professoren gecontacteerd. Ik denk dat ik vooral door deze aanbevelingsbrief aanvaard ben, omdat hier ook in werd uitgelegd dat ik nog geen bachelordiploma had, maar wel graag aan de zomerschool wilde deelnemen in kader van het Honoursprogramma.

Mijn verblijf ...

Iedereen kreeg een goede éénpersoonskamer in het hotel van de campus dat vlakbij de universiteit gelegen is. Eten was inbegrepen, wat heel handig was, en tijdens de maaltijden kon je een praatje slaan met medestudenten of met de professoren. Het universiteitsgebouw zelf ligt vlak aan de zee wat zeer mooi was.

De lessen zelf waren zeer divers. De hoorcolleges gingen van heel theoretisch over de effectieve fysica van plasma tot meer op toepassingen gericht zoals ruimte-aandrijving of kernfusie. De hoorcolleges werden aangevuld door werkcolleges waarin we numerieke simulaties deden over de geziene theorie. Er was ook een namiddag practicum, waarin verschillende aspecten van plasma’s werden behandeld (een enorm interessant voorbeeld hiervan was het nabootsen van het noorderlicht met behulp van magneten in een lage druk kamer). Om dit alles overzichtelijk te houden kregen we een boek met het lessenrooster en alle slides van de lessen.

Omdat het hotel niet ver van het centrum van Banyuls lag, was het buiten de lesuren niet moeilijk om ontspanning te zoeken op het strand. Ook waren er bijna elke avond live optredens op het dorpsplein. De groep studenten met wie ik de zomerschool heb gevolgd was heel leuk met verschillende nationaliteiten gaande van Wales tot Koeweit en zelfs Australië. Dit maakte de ervaring extra interessant, omdat iedereen uit verschillende delen van de wereld kwam, maar zich wel voor dezelfde onderwerpen interesseerde.

Bij terugkeer ...

De zomerschool heeft me doen kennismaken met een enorm breed spectrum van onderwerpen op het gebied van plasma’s. En ook al waren de lessen voor mij soms moeilijk door mijn beperktere fysische voorkennis dan aangeraden was, heb ik toch heel veel bijgeleerd. Ik wist al wel dat plasma veel toepassingen had, maar toch bleef ik me verbazen over hoe uitgebreid dit onderwerp effectief is. Ik zal deze ervaring zeker gebruiken in de toekomst om te beslissen over welke richting ik binnen mijn eigen studie uit wil.

Ook voor mijn ervaring op vlak van Engels heeft deze zomerschool me zeker geholpen. Omdat ik de enige Nederlandstalige student was, werd ik voor het eerst in mijn leven gedwongen een langere tijd enkel Engels te spreken. De ervaring die ik hiermee opdeed, zal zeker nuttig zijn in de toekomst. Ten slotte was ook gewoon het studeren in het buitenland, samen met studenten van over de hele wereld met elks eigen gewoonten en visies, een enorm leerrijke ervaring die ik me voor de rest van mijn leven zal blijven herinneren.