Wetenschappen

Mathias Van Regemortel: master fysica

Mathias ging de Universidad Autónoma de Madrid in Spanje, volgde les in het Engels maar proefde volop van de Spaanse cultuur.

Voor het vertrek ...

Tijdens het laatste jaar van mijn studies wou ik mijn thesis deels in het buitenland maken. Ik heb hiervoor Madrid gekozen omdat mijn promotor goede contacten had met een prof daar. De begeleiding van haar was zeer goed en het heeft uiteindelijk een mooi resultaat opgeleverd.

Los van het werk voor mijn thesis wou ik uiteraard ook wonen in een stad die iets te bieden had op cultureel en sociaal vlak. Madrid als stad is absoluut de moeite om een tijdje in te wonen. Er zijn tal van musea, monumenten, parken… die je kan bezoeken, er wordt veel georganiseerd, leuke plekken om weg te gaan. Bovendien zijn een hoop andere historische steden te bereiken binnen enkele uren met de trein of bus, zodat je makkelijk eens een weekendje ergens naartoe kunt trekken.

Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik op voorhand een basiscursus Spaans gevolgd had, zodat ik gaandeweg de taal kon bijleren. Voor de rest had ik eigenlijk niet veel voorbereid, het meeste wijst zichzelf wel snel uit.

Mijn verblijf ...

Het onderwijs aan de gaststelling vond ik zeer interessant, goed gedoceerd en zeker op maat van buitenlandse studenten. De administratie daarentegen was naar mijn gevoel eerder onoverzichtelijk en soms zelfs verwarrend. Zeker in het begin, toen mijn kennis van het Spaans nog beperkt was, was het een soms een hele klus om te achterhalen welk papier je nu juist waar moest afgeven met wiens handtekening erop.

Op de universiteit werden buitenlandse studenten over het algemeen goed opgevangen. Er was een algemene infodag begin september en een dienst voor buitenlandse studenten.

Voor huisvesting kan je best een paar dagen een hostel boeken en rustig rondkijken voor een appartement. De stad is groot genoeg en sites als `Idealista’ helpen je goed op weg in je zoektocht.  Zelf had ik op voorhand al iets geboekt via een organisatie op internet, maar achteraf gezien had ik dat beter niet gedaan. Een hoop onverwachte en slecht geafficheerde kosten kwamen nog op mij af, het appartement was niet in al te beste staat… Op het randje van oplichting eigenlijk.

Verder vond ik het wel bijzonder interessant om een appartement te delen met voornamelijk Spaanssprekende mensen en zo de taal te leren.

Als laatste tip zou ik aanraden om eens langs te gaan bij taaluitwisselingsactiviteiten (intercambio de idiomas). Deze worden wekelijks in verschillende cafés in Madrid georganiseerd en zijn niet noodzakelijk gebonden aan Erasmus. Zo leer je vaak ook lokale mensen kennen die hun Engels willen verbeteren en blijf je niet enkel in de kring van andere buitenlandse studenten.

Bij terugkeer ...

Ik denk dat ik voornamelijk geleerd heb om zelf mijn plan te trekken en zaken te regelen. Soms vereiste dat wat een hoop heen-en-weer geloop en opzoekwerk, maar uiteindelijk heeft dat me ook een hele boel bijgeleerd. Je wordt verwacht om zelf redelijk veel initiatief te nemen in het hele proces – bij mij waren nog complicaties met het samenwerkingscontract tussen de universiteiten – wat soms wat frustrerend kan zijn. Toch, uiteindelijk loont alles en het was absoluut een fantastische ervaring!

Op professioneel vlak heb ik door mijn thesis geleerd om internationaal met verschillende mensen tegelijk samen te werken en te overleggen. Ook vond ik het interessant om les te krijgen van nieuwe docenten en studiegenoten uit een ander land te leren kennen. Hun visie heeft mij zeker en vast tot nieuwe inzichten doen komen over bepaalde thema’s, en dat weegt nu nog steeds door.

Als laatste biedt een uitwisseling je de kans om een nieuwe taal te leren, iets wat ik zelf ook als een enorme verrijking heb beschouwd. Het vergt wat inspanning, zeker in het begin, maar als je voelt dat je geleidelijk aan de lokale mensen beter en beter begint te begrijpen (en zij jou), dan geeft dat ongetwijfeld een nieuwe dimensie aan je verblijf!