Wetenschappen

Robin Brabants: master fysica

Robin mocht meedraaien in een onderzoeksgroep in een van de grootste centra voor deeltjesfysica (DESY), een buitengewone ervaring.


Voor het vertrek ...

Gedurende mijn bachelor was ik geïnteresseerd geraakt in de deeltjesfysica. Ik wou dan ook eens ervaring opdoen in het onderzoek hieromtrent. Op aanbeveling van een professor heb ik een applicatie ingediend voor de zomerschool/stage aan DESY, één van de grootste centra in de wereld voor deeltjesversnellers (denk bijvoorbeeld aan de historische HERA versneller). De zomerschool werd gecombineerd met een stage in een van de onderzoeksgroepen en duurde zo'n 2 maanden. De praktische info die ik kreeg voor mijn vertrek was meer dan genoeg en langs de administratieve kant verliep alles van een leien dakje. De meeste zomerstudenten verbleven in het hostel van DESY zelf (waarvoor wij een serieuze korting kregen) wat een zeer goede band schepte tussen iedereen.

Mijn verblijf ...

Elke dag bestond uit lezingen in de voormiddag en het werken aan een eigen projectje in een onderzoeksgroep in de namiddag. De lezingen waren in het algemeen vrij tot zeer interessant en gingen over verschillende onderwerpen in de deeltjesfysica: versnellers, detectoren, QCD, string theory... Het onderwerp van de stage/project werd voor jou gekozen, maar je kon wel op voorhand aangeven in welk deelgebied je wou werken. Mijn project ging over het bepalen van het longitudinaal profiel van elektronen bundels in de XFEL versneller met behulp van coherente transitie straling. Mijn persoonlijke ervaring over de stage was zeer positief: mijn supervisor was zeer vriendelijk en behulpzaam, ik heb er veel uit bijgeleerd en had ook echt het gevoel dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan het huidig onderzoek.

Buiten de stage en de lezingen werden er een paar rondleidingen gegeven op de DESY site en werden er ook enkele avonden een buffet met een aansluitend feestje georganiseerd. Echter de meeste activiteiten werden door de zomerstudenten zelf gepland: een trip naar de zee, een bezoek aan Berlijn, de stad Hamburg verkennen, vele keren uitgaan in de weekends, karaoke avonden... Veel te veel om allemaal op te sommen. De andere zomerstudenten waren echt een heel toffe bende en ik heb hier zeer veel goede herinneringen aan overgehouden.

Bij terugkeer ...

De zomerschool/stage bij DESY was voor mij een fantastische ervaring en ik zou het dus ook ten zeerste aanbevelen. Mijn stage heeft mijn passie voor de experimentele deeltjesfysica nog meer doen groeien. Ik ga dan ook deze zomer een tweede stage in dezelfde onderzoeksgroep aan DESY doen en zal voor mijn laatste masterjaar aan de universiteit van Hamburg studeren met aansluitend een master thesis in DESY. Ik kan enkel met een zeer positief gevoel terugblikken op deze zomerschool/stage.