Wetenschappen

Ruben Van Belle: bachelor wiskunde

Ruben ging naar de Universiteit Utrecht voor een zomerschool. Maar ondanks de nabijheid voelde dat niet minder internationaal!

Voor het vertrek ...

Ik wilde graag een zomerschool volgen in pure wiskunde in Europa.

Ik had niet echt een specifiek onderwerp in gedachte. Na wat zoeken op het internet vond ik er een over meetkunde in Utrecht. Deze sprak me meteen aan omdat het onderwerp nog vrij breed was en het gericht was op bachelor studenten. Dit vond ik belangrijk omdat ik natuurlijk zoveel mogelijk wilde bijleren en dus niet in een te moeilijke zomerschool wilde belanden.

Het zou twee weken duren en elke dag zou er een ander onderwerp binnen de meetkunde besproken worden. Hiervoor kregen we voorbereidend materiaal. Verder was er niet echt praktische voorbereiding nodig aangezien Utrecht niet zo ver van Antwerpen is.

Mijn verblijf ...

Elke weekdag behandelden we een ander onderwerp binnen de meetkunde. De dag bestond uit afwisselend theorie en oefeningen. De theorie werd telkens gegeven door een andere prof en de oefeningen maakten we zelf of in groep met hulp van de assistenten.

De onderwerpen waren heel gevarieerd, en vaak ging het over dingen die in de bachelor wiskunde niet besproken worden.

Naast de lessen werden ook enkele andere activiteiten georganiseerd door de zomerschool. Zo gingen we enkele keren eten met de klasgroep en kregen we de kans om in het weekend verschillende steden en musea in Nederland te bezoeken.
Op die manier leerde ik mensen van over de hele wereld met dezelfde interesses als mij kennen. Dit zorgde ervoor dat ik,  ondanks dat ik erg dicht bij Antwerpen was, een ‘internationale ervaring’ had.

Mijn verblijf was een studentkamer in de stad Zeist. Dit was ongeveer een half uur fietsen van de campus De Uithof waar we les kregen. Het les krijgen op deze enorme campus was een leuke afwisseling van de kleinere campus Middelheim.

Bij terugkeer ...

Mijn tijd in Utrecht heeft me een heleboel kanten van de wiskunde laten zien die voor mij nieuw waren. 

Interessant was dat we onderwerpen die op het eerste zicht niets met meetkunde te maken leken te hebben op een meetkundige manier bestudeerden. De oefeningen bespreken met mensen die op andere universiteiten studeren leverde vaak interessante gesprekken en discussies. Dit leidde er vaak toe dat ik al geleerde zaken op een andere manier bekeek.

Samen met alle nieuwe kennis van de meetkunde betekende de zomerschool zeker een meerwaarde aan mijn studie. 

Verder is een zomerschool ook erg interessant voor mensen met academische ambities want hier leer je communiceren over de onderwerpen van een bepaald vakgebied in het Engels.