Wetenschappen

Shamil Debaere: bachelor biologie

Shamil heeft de kans om op Erasmus te gaan met beide handen gegrepen. Ierland en University College Cork waren fantastisch.

Voor het vertrek ...

Het gedacht om op uitwisseling te gaan, speelde al een lange tijd door mijn hoofd. In mijn eerste jaar aan de UAntwerpen polste ik al eens op de Buitenlanddag (georganiseerd door de universiteit) en bij Prof. Ivan Nijs omtrent de mogelijkheden om op uitwisseling te gaan gedurende mijn bacheloropleiding. Na wat informatie en overleg thuis, leek het mij het best om te wachten tot mijn derde bachelor jaar aangezien dan de meeste keuzevakken worden ingepland. Aanvankelijk was ik van plan om op zoek te gaan naar een partneruniversiteit buiten Europa, maar deze akkoorden gelden slechts voor één semester en ik wou, vraag me niet waarom, echter een volledig jaar weg.

Ierland, the Emerald Isle, sprong direct uit tegenover de overige bestemmingen binnen Europa. In mijn hoofd vormde zich het beeld van groene velden en de kust omringd door kliffen. Nog een pluspunt: de omgangstaal is Engels. Samen met Prof. Nijs bekeek ik deze mogelijkheid en begon ik wat opzoekwerk te doen in de aangeboden cursussen voor internationale studenten aan UCC. Na enkele aanpassingen en suggesties van Prof. Nijs, was mijn cursussenpakket eindelijk gevuld.

Mijn verblijf ...

Cork, de échte hoofdstad van Ierland, had onmiddellijk mijn verwachtingen vervuld. Het stadscentrum omringd door de River Lee bevat alles wat je nodig hebt: The English Market met altijd verse groenten en vlees, supermarkten, gezellige pubs, concertzaal, boekenwinkels en meer. De hoofdcampus van UCC ligt op ongeveer 20 minuten wandelafstand van het stadscentrum, net als de BEES campus (School of Biological, Earth & Environmental Sciences) waar ik het meest van mijn tijd doorbracht.

Aan het begin van het schooljaar werd op de hoofcampus een Clubs & Societies Day gehouden. Hier stonden alle sportclubs en studentenverenigingen verspreid over de campus met kraampjes uitgestald. Een goede gelegenheid om mij in te schrijven bij enkele verenigingen om mee te kunnen genieten van wat de universiteit te bieden heeft. Ik gaf me op bij de Mountaineering Club die elke zondag bergwandelingen maakt over heel Ierland, de Biology Society en Geology Society, en de Lacrosse Club met de gedachte 'nieuw land, nieuwe sport'. Ook was er zo goed als elke week wel een evenement georganiseerd door de International Student Society, feestjes in de Old Oak, uitstappen naar andere steden in Ierland of gewoon gezellige bijeenkomsten.

Bij terugkeer ...

Terugblikkend op mijn Erasmuservaring kan ik enkel vaststellen dat ik goede herinneringen aan deze uitwisseling overgehouden heb. Ik heb mensen van over de hele wereld (Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en uiteraard Europa) leren kennen en ben nog altijd in contact met enkele vrienden die ik heb leren kennen aan UCC. Mijn interessegebieden, zowel binnen de biologie als daarbuiten, zijn uitgebreid door het ontmoeten van nieuwe professoren met expertises in andere studievelden die minder toon krijgen aan UAntwerpen. Mijn kennis van de Engelse taal is gegroeid. Ik heb een nieuwe sport ontdekt en ben van plan om deze ook op te nemen in Antwerpen, aangezien de UCC Lacrosse Club mij zo een goede herinneringen heeft nagelaten. Kortom, ik raad iedereen die open staat voor avontuur en het ontdekken van een nieuw land ten sterkste aan om de kans op Erasmus te gaan met beide handen te grijpen!