Wetenschappen

Robin Herweyers: bachelor bio-ingenieurswetenschappen

Op Erasmus naar Praag, Robin zou het zo opnieuw doen. Wat een prachtige ervaring aan de University of Chemistry & Technology Prague.

Voor het vertrek ...

De beslissing om op Erasmus te gaan werd me aangeraden door de studiebegeleider aangezien ik een jaartje langer over mijn bachelor zou doen en maar 30 studiepunten zou moeten opnemen. Mijn zus en andere vrienden waren zelf ook op Erasmus gegaan en hebben me dit ten zeerste aangeraden. Ikzelf ben een sociaal en open persoon en zag zo een avontuur zeker en vast zitten, dus contacten leggen over heel Europa was sowieso een droom van mij. Praag was veruit mijn eerste keuze. Ik wist dat het een geweldige stad was en mijn eerdere ervaringen met Tsjechië waren ook zeer positief. De stad ligt zeer centraal in Europa en is dan ook de ideale uitvalsbasis om Europa verder te verkennen. In de aanloop naar mijn vertrek praatte ik veel met medestudenten die ook naar Praag gingen en samen zoeken naar de juiste vakken en een verblijf maakte ons alleen maar meer ongeduldig om te vertrekken. Ik heb me voorbereid door met een hele hoop mensen te praten die zelf een gelijkaardige ervaring achter de rug hadden. Ze waren het er allemaal unaniem over eens dat het een unieke ervaring was die niets kon evenaren. Verdere voorbereiding ging vooral naar het zoeken van accommodatie, afscheid nemen van vrienden en familie en natuurlijk het nodige papierwerk in orde brengen. Maar dit was zeer eenvoudig op te volgen met Mobility Online, een online workflow voor je applicatie.

Mijn verblijf ...

Het was geweldig. Praag was fantastisch. De stad, de mensen, het leven … een unieke, onevenaarbare ervaring. Praag zit vol met internationale studenten en elke student vertrekt op Erasmus met een heel open mindset, iedereen wil mensen leren kennen en iedereen hoopt er de beste tijd van zijn/haar nog jonge leven te beleven. Dit maakte dat ik heel snel tot op een diep niveau bevriend geraakt ben met een heleboel geweldige mensen, die deze ervaring mee zo onvergetelijk gemaakt hebben. Echt culturele verschillen waren er niet, de grootste verschillen waren te merken in de eetgewoonten.
De gastinstelling was zeer gastvrij en deed enorm haar best om het voor de studenten administratief gezien zo eenvoudig mogelijk te maken.
ESN organiseerde veel uitstapjes. Deze trips deed ik telkens mee en waren zeer leuk en interessant. Naast de georganiseerde trips deed ik er nog een hele hoop op eigen houtje, samen met enkele medestudenten. Ook het nachtleven in Praag is zeer levendig, hiervan heb ik dan ook wekelijks gebruik gemaakt. Naast feestjes sprak ik geregeld af met vrienden om samen wat rond te wandelen in het stadscentrum, een museum te bezoeken, samen te koken of een filmpje te kijken ... Uiteraard moest er ook gestudeerd worden. De meeste vakken werden duidelijk en goed gegeven. Het studiemateriaal werd tijdig voorzien en het merendeel van de professoren sprak degelijk Engels. Het was slechts bij enkelen af en toe een beetje ontcijferen wat hij/zij juist bedoelde.

Bij terugkeer ...

Erasmus heeft een enorme impact achtergelaten op mij. Ik denk dat ik als persoon enorm gegroeid ben. Je komt in contact met een hele hoop personen van over heel Europa en zelfs daarbuiten. Je merkt dat we eigenlijk allemaal niet zo erg verschillen, maar toch op een andere manier met bepaalde dingen omgaan. Door dit te ervaren ben ik zelf ook op een andere manier dingen beginnen benaderen. Verder zijn er ook een aantal dingen gebeurd in België (overlijden van mijn grootvader, relatieproblemen, overlijden van een medestudent …) waarmee ik heb moeten leren omgaan op mijn eentje zo ver van huis. Ik heb hierbij enorm veel steun gehad bij mensen die ik slechts een maand of 2 kende. Ik voel me meer Europeaan dan Belg, je geraakt overal zo eenvoudig waardoor de schrik om later in het buitenland te werken/wonen weg is. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik mijn eigen huishouden moest verzorgen en dat ik leerde samenwonen met andere jongeren. Het terugkeren naar het ouderlijk huis is opnieuw een hele aanpassing als je 5 maanden op eigen benen hebt gestaan. Academisch gezien zal het misschien niet meteen een verrijking geweest zijn. Hoewel ik al de lessen gevolgd heb en ook wel stevig heb moeten blokken, waren de professoren gul met punten en deden ze wel hun best je erdoor te helpen. Ik heb nu contacten over heel Europa, zelf een paar erbuiten, wat in de toekomst nog wel handig zal blijken voor mijn carrière.