Wetenschappen

Roy Aerts: master chemie

Roy ging voor een internationale ervaring in het centrum van Parijs (Chimie ParisTech PSL Universities), indrukwekkend was het alvast!

Voor het vertrek ...

Tijdens mijn eerste masterjaar chemie voelde ik de drang om mezelf op persoonlijk en academisch vlak uit te dagen en te profileren door op Erasmus te vertrekken. Ik ben dan ook meteen op zoek gegaan naar een universiteit die de mogelijkheid gaf vakken op te nemen die volledig in mijn interessegebied lagen. Uit een lijst van universiteiten heeft Chimie ParisTech de uiteindelijke voorkeur gekregen omdat Parijs een prachtige wereldstad is en omdat ik een nieuwe opportuniteit zag: in het Frans les volgen.

Als je naar Parijs op Erasmus gaat moet je zeker op tijd aan een verblijfplaats beginnen denken, aangezien Parijs duur is qua verblijf en er niet al te veel plaatsen vrij zijn. Dit was dan ook, naast de gewoonlijke papierwinkel die in orde gebracht moet worden, hetgeen waar ik veel voorbereidingswerk in gestoken heb. Uiteindelijk ben ik kunnen verblijven in een residentie op de Cité International Universitaire de Paris (CIUP). Ik denk dat je nergens beter kunt terechtkomen dan daar!

Zelf heb ik op voorhand geen extra cursus Frans genomen om naar Parijs te gaan, ook al lag mijn Frans al 4 jaar onder het stof. Ik heb ondervonden dat dit niet nodig is voor Belgen, het is verbazingwekkend hoe snel je Frans verbetert in enkele maanden tijd.

Mijn verblijf ...

Parijs is een tweede thuis geworden. Ik kan mijn ervaring niet beter verwoorden! Parijs is een ongelooflijk levendige stad. Er zijn altijd allerlei evenementen in de stad overdag en ‘s avonds), er is een enorme diversiteit aan mensen aanwezig en er is zoveel cultureel te ontdekken. De gastorganisatie (Chimie ParisTech) deed veel voor inkomende studenten en verschafte de nodige informatie rond hoe het systeem aan de universiteit van Parijs net werkt. Voor chemie werken alle universiteiten in Parijs samen om een gezamenlijke master in de chemie te organiseren. Op deze manier mikken zij dan ook op een hoog academisch niveau, één van de redenen waarom ik in dit avontuur gestapt ben.

Als je in Frankrijk bent, moet je open staan om Frans te gebruiken, zowel in de les als erbuiten. Parijzenaren zijn blij als je het op zijn minst probeert (zolang ze zelf maar geen Engels moeten praten).

Zoals ik eerder aanhaalde heb ik enorm veel geluk gehad met het verblijf in het CIUP. Dit is een terrein, gelijkaardig aan een park, waar een 30-tal internationale residenties gevestigd zijn. De organisatie achter het CIUP doelt op een open geest en internationalisering. Er waren dan ook geregeld culturele evenementen, feestjes, etc. Ik heb er enorm veel mensen ontmoet en blijvende vriendschappen gesmeed.

Bij terugkeer ...

Mijn Erasmusavontuur in Parijs heeft een enorme impact op mij gehad,  zowel op academisch als persoonlijk vlak. De uitdagende atmosfeer in Parijs dwingt je alles uit de kast te halen: veel zelfstudie, lessen aan een hoog niveau, projectwerken en ‘mission impossible’ examens. Achteraf gezien is het het ploeteren allemaal waard: ik merk dat nu na afstuderen ik deze ervaringen meedraag in het werk dat ik nu dagelijks doe en aflever. Als je academisch stevig uitgedaagd wil worden, dan is Parijs de ‘place to be’ (uiteraard kan ik dit enkel voor wetenschappelijk-chemische richtingen inschatten).

De groei die je ondergaat op een Erasmus is volgens mij nog het belangrijkste van al. Je leert er écht zelfstandig te zijn en je op een verantwoordelijke manier te gedragen. Daarbij merkte ik dat ikzelf nog meer dan voorheen mezelf openstelde naar andere culturen en talen. Op deze manier begon ik cultuur, taal en de maatschappij nog meer te appreciëren, zowel die van een ander als die van mezelf. Door alles in het Frans te volgen en af te leggen is mijn Frans nu echt goed. Daarom is mijn advies ook: zelfs als je onzeker bent in een taal, laat het voor jezelf geen excuus zijn om niet op Erasmus te gaan en gebruik het!

Ten slotte zou ik het volgende willen meegeven aan iedereen: je verliest niets door op Erasmus te gaan, zelfs als de ervaring negatieve aspecten heeft, want je leert er zaken die je anders nooit zou leren!