Wetenschappen

Roxane De Munck: bachelor wiskunde

Je verdiepen in wiskunde in Frankrijk? "Natuurlijk!", zei Roxane tegen de Université de Rennes 1.


Voor vertrek ...

Ik droomde altijd al van een Erasmus-verblijf in het buitenland. Toen mijn laatste bachelorjaar er eindelijk aankwam was ik dan ook super enthousiast. Hoewel ik mij zeker ook aangetrokken voelde tot andere bestemmingen in het aanbod ging mijn voorkeur uit naar Frankrijk. Het leek me dé kans om mijn Frans te verbeteren. Parijs leek mij wat te groots als bestemming, ik prefereer sowieso kleinere steden, dus ging ik samen met de Erasmus-coördinator van ons departement (Karim Johannes Becher) op zoek naar een alternatief en dat vonden we: Rennes, in het mooie Bretagne. 

Ik ondernam voor vertrek voorzichtige pogingen om op eigen houtje meer in contact te komen met de Franse taal door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren of films te kijken in het Frans. Echte voorbereidende lessen heb ik niet gevolgd. 

In de zomer voor mijn vertrek ben ik alvast een week naar Rennes gegaan om al eens te zien wat ik kon verwachten. Ook hoopte ik zo een betere kans te hebben op het vinden van een studentenkamer, wat zeker niet evident was. Gelukkig heb ik beslissing gemaakt om in te gaan op het voorstel van de universiteit en een kamer te nemen op de studentenresidentie Crous vlakbij de campus. Dit bleek achteraf een goede keuze. 

Er kwam op voorhand uiteraard wel wat organisatie bij kijken maar al bij al viel dit nog goed mee.
 

Mijn verblijf ...

Rennes is een heel aangename, charmante stad die veel te bieden heeft. Er is altijd wel iets te doen. Het is bovendien een heel jonge stad. Maar liefst één vierde van de bevolking is student. Op donderdagavond - wanneer de studenten verzamelen op de grote pleinen - wordt er uitgebreid gevierd. Elke zaterdagvoormiddag is er een markt op de “Place des lices” die veel aandacht trekt, en het was vooral fijn om na deze markt naar het Thabor park te trekken om daar dan te picknicken. Vanuit Rennes is het ook makkelijk om een uitstap te maken naar de Bretoense kust. Je kan bijvoorbeeld naar Saint-Malo, Dinard, Dinan en de Mont Saint-Michel. 

Er is ook een heel groot aanbod van diverse activiteiten die ondermeer door de universiteit worden aangeboden. Ik volgde salsalessen voor beginners in het eerste semester en heb me daarmee heel erg geamuseerd. Aan buitenlandse studenten werd er ook een gratis semester Franse avondlessen aangeboden, een geweldig initiatief waar ik dan ook gebruik van heb gemaakt. 

Academisch gezien was deze uitwisseling bijzonder uitdagend. De vakken die ik volgde waren inhoudelijk zeker interessant en nuttig. Ik vond het ook opmerkelijk dat er veel meer verbanden werden gelegd tussen de verschillende vakken dan ik tot nu toe gewoon was. De examens waren heel uitgebreid en we kregen veel minder tijd dan in Antwerpen, dit was zeker de eerste examenperiode wel even schrikken. Er werd heel veel participatie verwacht en per vak werden er meerdere testen en huistaken ingepland, wat overweldigend was. 

De lessen waren in het Frans en er werd geen cursustekst op voorhand aangeboden, alle nodige informatie werd via het bord gegeven, waardoor je dus constant aan het schrijven was en het voor mij persoonlijk moeilijk was om mee te blijven nadenken tijdens de les. Het contact met de professoren verliep goed en ze maakten gelukkig wel tijd vrij wanneer we om extra uitleg vroegen.
 

Bij terugkeer ...

Ik voel me na het aangaan van deze uitdaging academisch gezien iets zelfzekerder ook al had dit zeker anders kunnen uitpakken. Gelukkig ben ik erin geslaagd om niet te bezwijken onder de grote druk van de universiteit. Ik zie ook wel in dat je heel veel gedaan kan krijgen als je hun manier van werken en presteren nastreeft, al voelt dat zeker niet altijd even haalbaar. 

Ik vond het in het begin wel wat moeilijk bij mijn terugkeer om terug te wennen aan mijn leven in België. Ik had veel fijne herinneringen aan Rennes en veel goede contacten die ik niet wou verliezen. Ik besloot daarom om voor de start van mijn nieuwe academiejaar in Antwerpen nog drie weken in Frankrijk te reizen om zo nog wat vrienden terug te zien. Ik sloot mijn reis af met een week in Rennes waar ik dan terug mijn favoriete adresjes kon bezoeken en een soort van afscheid nemen van de mooie ervaring die ik er heb gehad. Al ben ik er zeker van dat dit niet mijn laatste bezoek aan Rennes zal zijn geweest. 

Ik ben ook gepassioneerd geworden door de Franse taal en eigenlijk het leren van talen in het algemeen. Ik heb enorme vooruitgang geboekt in het Frans en dit kwam zeker tot uiting in mijn laatste reis waarin ik eigenlijk gewoon altijd Frans sprak met iedereen, ook mensen waarmee ik in mijn eerste maanden in Rennes vooral Engels sprak. Ik probeer nu in Antwerpen zoveel mogelijk mijn Frans te onderhouden. Ik neem dit semester taallessen bij linguapolis om mijn niveau nog te verbeteren. Daarnaast zou ik erg graag Spaans leren.