Zelfreflectie met peerreview (ZPR)
Om de kwaliteit van onze opleidingen te versterken, krijgt iedere opleiding aan UAntwerpen om de zes jaar een peerreviewteam over de vloer. Op basis van documenten en gesprekken beoordeelt dit reviewteam de kwaliteit van de opleiding en geeft ze suggesties om de kwaliteit te versterken.
Bij deze processen vinden we de stem van studenten onmisbaar. Daarom spreekt elk reviewteam sowieso met studenten uit de opleiding. Daarnaast bestaat zo’n peerreview uit zes leden, waaronder ook een student.
Het studentlid mag geen student zijn in een opleiding van dezelfde faculteit als de te beoordelen opleiding en is dus geen expert in het studiedomein. De student bekijkt de opbouw en organisatie vanuit het belang van de studenten. Vragen die hierbij aan bod komen zijn bv.: is het onderwijs goed georganiseerd, is de communicatie naar studenten duidelijk, bereidt de opleiding goed voor op een vervolgopleiding of het werkveld, ...
De kandidatuur van alle studenten die als student-lid willen meewerken, wordt voorgelegd aan de Raad Opleidingsbeoordeling van UAntwerpen. Deze raad waakt erover dat de peerreviewteams evenwichtig en onafhankelijk zijn samengesteld.
Momenteel zoeken we kandidaat-studentleden voor volgende peerreviews:
- Master in de milieuwetenschap
- Bachelor en master in de wijsbegeerte
- Bachelor en master in de geschiedenis
- Bachelor in de toegepaste taalkunde, Master in het vertalen, Master in het tolken
- Master in de meertalige professionele communicatie
- Cluster taal- en letterkunde (1 Bachelor en 3 Masteropleidingen)
Het peerreviewteam moet de kwaliteit van de opleidingen die gereviewd worden volledig onafhankelijk kunnen beoordelen. Daarom kunnen studenten van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte zich enkel kandidaat stellen voor de peerreview van de master in de milieuwetenschap.
Peer review team
In dit filmpje leggen we je kort uit wat je zoal kan verwachten