Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Sustainability Engineering and Economics

Summer school | Cyprus: Limassol

In de zomer van 2019 organiseerde UAntwerpen voor de eerste keer een summer school (type: groepsreis) naar Limassol (Cyprus) voor een tiental masterstudenten van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. 

Onze studenten krijgen twee weken lang een grondige introductie in duurzaamheidsengineering en -economie, in klimaatverandering (uitdagingen en opportuniteiten) en in cleantech. 

Naast workshops, lessen, groepswerken en presentaties staan ook verschillende culturele bezoeken aan musea en een archeologische site in Cyprus op het programma. 

Deze summer school wordt begeleid door prof. dr. Steven Van Passel en lokale begeleiders van de Cyprus University of Technology.

Handelsingenieur Thomas Geppaard nam in 2019 deel aan de summer school naar Limassol

Voor het vertrek...

De Summerschool te Cyprus is de perfecte ervaring voor wie begaan is met onze toekomst. Voor ik vertrok zat ik met een hele reeks vragen:

  • “Wat is sustainability?”
  • “Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen?”
  • "Waarom speelt economie hierbij een belangrijke rol?”

Tijdens de inleidende sessie in Antwerpen maakte ik kennis met de andere deelnemers. Iedereen had een verschillende kijk op de duurzaamheidsproblematiek. We planden samen om zowel een voor- als nareis te doen op Cyprus, met verschillende trips naar mooie Griekse archeologische sites, met wandelingen door natuurgebieden en met ontspanningsactiviteiten.

Mijn verblijf...

We verbleven in een apartementencomplex te Limassol, vlakbij de universiteit. Het programma van de summerschool was gevuld met lezingen over klimaatuitdagingen. Samen met een groep internationale studenten zochten we naar mogelijke oplossingen daarvoor. Daarnaast waren er ook lessen speciaal voor onze groep, gefocust op onze economische achtergrond.

De lessen hielpen ons met de individuele en een groepsopdrachten rond technologische uitdagingen die we hadden gekregen. Creativiteit en probleemoplossend denken waren vereist. Een zeer leerrijke ervaring. Ook kregen we de hulp van een PhD student aan de universiteit van Cyprus die gespecialiseerd was in de bovengenoemde problematiek.

Ook een uitstap naar een griekse archeologische site en een waterzuiveringsinstallatie stonden op het programma. Kortweg, er werd veel aandacht besteed aan cultuur, ontspanning en het verwerven van nieuwe kennis. Tussen de lessen door kregen we veel vrijheid. We konden verderwerken aan onze opdrachten of zelf kiezen voor ontspanning en ontdekking. Zo zijn we een dag gaan rondtrekken in het Troodos gebergte (een mooi natuurgebied), maar gingen we ook soms naar het mooie strand van Limassol.

De gastronomische keuken in Cyprus is heel westers. Voor een schappelijke prijs kan je er  uit eten gaan, maar vele dagen kozen we er ook voor om zelf te koken op het appartement. Dat zorgde mee voor de heel leuke groepssfeer.

Bij terugkeer...

Wat me het meeste is bijgebleven, is de prominente aanwezigheid van de problematiek rond climate change en sustainability. De samenwerking met buitenlandse studenten uit verschillende studierichtingen kan tot verrassende resultaten leiden. Samenwerken is de sleutel voor de toekomst.

Aangezien ik als handelsingenieur voor de afstudeerrichting ‘Sustainability Engineering’ koos, vormen deze inzichten een meerwaarde voor het verder verloop van mijn carrière. Zo zal de extra kennis me toelaten meer gerichte en efficientere oplossingen te zoeken voor de sustainability-problemen binnen bedrijven.

Laura ging in 2019 mee op deze summer school

"Een coole ervaring om samen te werken met mensen die een andere kijk hebben op uitdagingen."