Veranderingen in de medische sector gaan de laatste jaren steeds sneller, ook op btw-vlak. Deze veranderingen zijn zelden vereenvoudigingen. Artsen, ziekenhuizen en andere (para)medische beroepen werken steeds meer samen. Daarnaast verrichten zij ook steeds meer ‘niet-therapeutische handelingen’. Onder druk van de Europese rechtspraak sleutelde de wetgever het afgelopen jaar nogmaals aan het kluwen van btw-vrijstellingen die gelden voor de medische sector. Vanaf 1 januari 2022 treedt deze nieuwe wetswijziging in werking. Deze studieavond loodst u op een bevattelijke wijze door de relevante btw-wijzigingen op basis van voorbeelden uit de praktijk.

Naast deze nieuwe btw-regeling, die reeds uitgebreid in de media aan bod kwam, behandelen we ook enkele meer verdoken problemen waartegen vaak gezondigd wordt.

 • Twee artsen wensen zich te associëren. Eén van de artsen heeft veel ervaring, een mooi opgebouwd cliënteel, het nodige materiaal en een administratief personeelslid. De tweede arts zet de eerste stappen in wat belooft een mooie carrière te worden. De meer ervaren arts rekent een vergoeding aan voor het gebruik van het materiaal, het personeelslid en het cliënteel. Hierdoor kan de tweede arts nl. deze mooie carrière uitbouwen. Valt dit nog onder een btw-vrijstelling? Zo niet, hoeveel btw dient er betaald te worden?
 • Artsen bieden diensten aan aan bv. farmaceutische bedrijven als spreker op navormingsavonden of adviseur in adviesraden. Bedrijven (btw-plichtig) hebben nood aan een factuur met btw-nummer. De artsen argumenteren dat hun activiteiten vrijgesteld zijn van btw. Ze beschikken ook niet over een btw-nummer. Hierover ontstaat vaak discussie.

Programma

 • Verwelkoming en inleiding (10 minuten)
  Thierry Vansweevelt (gewoon hoogleraar UAntwerpen, voorzitter Ahlec)
 • Lezing (90 minuten)
  Jan Tuerlinckx (stichtend vennoot Tuerlinckx Tax Lawyers)
  Pieter Willems (advocaat Tuerlinckx Tax Lawyers)
 • Uitvoerige vragenronde (60 minuten) met als moderator
  Filip Dewallens hoofddocent UAntwerpen, bijzonder gasthoogleraar KULeuven, advocaat balie provincie Antwerpen)

Locatie

On demand tot en met donderdag 31 maart 2022.

Deelnameprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 50. Deze prijs omvat de online deelname aan de studieavond en de digitale documentatie. De online uiteenzetting blijft beschikbaar tot en met 31 maart 2022.

Inschrijven

Uitsluitend elektronisch, via deze link.

Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega kan mits een eenvoudige schriftelijke mededeling aan de organisatoren.

Het inschrijvingsgeld wordt binnen de 30 dagen na ontvangst van de debetnota betaald op KBC rekeningnummer IBAN BE69 7350 1176 5478 (BIC KREDBEBB) van Nexus, UAntwerpen, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen.

Erkenningen ontvangen

 • IGO
 • OVB
 • RIZIV

Doelgroep

Advocaten, artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, paramedische beroepen ( zoals diëtisten, logopedisten, podologen, ...) en 'niet-gereglementeerde' beroepen (zoals osteopaten, accupuncturisten, chiropractors, ...).