Nog nooit zoveel student-ondernemers in Antwerpen

Veel studenten zetten hun onderneming ook verder na hun opleiding

Ondernemen zit in de lift bij de Antwerpse studenten. Officiële cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen vertellen dat er in Antwerpen op dit moment 1250 student-ondernemers zijn. Dat is 10% meer dan vorig jaar. Bovendien zetten nog nooit zoveel studenten hun onderneming verder na hun studies.

In 2014 zag TAKEOFFANTWERP het licht, een platform dat ondernemerschap bij studenten stimuleert. Het werd opgericht door de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, met steun van Stad Antwerpen en van verschillende externe partners, zoals VOKA en SINC. Het platform organiseert onder meer workshops rond meerdere aspecten van het ondernemen. 

Vooral diensten

De voorbije jaren groeide het aantal ondernemende studenten telkens. Dat is ook dit jaar het geval, met een stijging van 10 procent.

“De 1250 student-ondernemers die Antwerpen vandaag telt, bieden vooral diensten aan, zoals fotografie, webdesign of styling”, duidt Mathias Mallentjer, coördinator bij TAKEOFFANTWERP. “Het valt op dat het aantal ondernemende studenten stijgt in crisistijden. We hadden de klimaatprotesten, er was de coronacrisis, nu is er de energiecrisis: jongeren zijn vastbesloten om het in de toekomst beter te doen dan de vorige generaties en blijven niet bij de pakken zitten."

Uit de cijfers blijkt ook dat steeds meer student-ondernemers hun onderneming voortzetten na hun studies. “Op dit moment is het één op drie”, vertelt Mallentjer. “Bovendien is de intentie van studenten om te beginnen ondernemen na hun studies op vijf jaar tijd ruim verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van prof. Johanna Vanderstraeten van het Departement Management van UAntwerpen.” 

Kick-off in Zuiderpershuis

Om het academiejaar succesvol af te trappen, organiseert TAKEOFFANTWERP op dinsdag 11 oktober vanaf 19 uur haar Kick Off Days, een event in het Antwerpse Zuiderpershuis waar bezoekers kunnen kennismaken met zo’n 20 starters, die zich elk met een eigen booth komen voorstellen. Op het podium kan je luisteren naar verschillende ondernemersverhalen en het is ook het ideale moment om je over het statuut van student-ondernemer te informeren en om te netwerken.

Alle info over het startevent vind je op https://www.kickoffdays.be/takeoffantwerplive.