Paul Wauters

Ik maak jonge ontwerpers enthousiast voor het beroep en wijs hen op de vele kansen die de praktijk kan bieden

Paul studeerde architectuur aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw (NHIBS) waar hij zijn diploma behaalde in 1984. Hij begon met doceren in 1992, als assistent van Paul ibens in het 4de jaar Interieurarchitectuur. Na ongeveer 10 jaar samenwerken nam hij van hem de fakkel over om het atelier van het afstudeerjaar te leiden, nu de Master Interieurarchitectuur. De laatste 20 jaar neemt Paul de coördinatie op zich van de Masterproef en organiseert hij de jaarlijkse studiereis. Door het integreren van onderzoek in de ontwerpstudio is hij ook betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten waaronder ‘Re-use of Modernist Buildings (RMB) en de COSTactie Middle Class Mass Housing in Europe (MCMH).

Paul probeert zijn ruime praktijkervaring ten dienste te stellen van de studenten bij de begeleiding van het Onderzoeksproject en de Masterproef. De focus ligt zeer sterk op herbestemming en het duurzaam omgaan met modernistisch erfgoed. Ook vindt hij het belangrijk dat jonge ontwerpers een juiste attitude ontwikkelen ten aanzien van de ontwerppraktijk, nl. vanuit een gedegen analyse en onderzoek met de nodig creativiteit en onderbouwde keuzes tot relevante ontwerpoplossingen komen en deze ook zelfkritisch kunnen evalueren. Op die manier inzicht krijgen in het eigen handelen en denken en daarbij permanent bijscholen en evolueren is een voorwaarde om expertise en autoriteit te verwerven en te behouden in de ontwerppraktijk. Tot slot wil hij jonge ontwerpers enthousiast maken voor het beroep en hen wijzen op de vele kansen die de praktijk hen kan bieden.

Paul Wauters en de praktijk

Na zijn studie startte Paul in het arch.bureau van architect C. Conix. Na zijn stage werkte hij gedurende 4 jaar als medewerker bij architect Georges Baines waar hij de kans kreeg om mee te werken aan de renovatie van huis Guiette en verschillende wedstrijdontwerpen. In 1987 begon hij samen te werken met architect Jan Denissen voor het realiseren van eigen projecten. Tijdens deze samenwerking die 25 jaar zal duren, realiseerden zij beiden met medewerking van verschillende jongere medewerkers/stagiairs heel wat nieuwbouw- en herbestemmingsprojecten voornamelijk in de residentiële sfeer en de woningbouw, maar ook commerciële en kantoorprojecten kwamen veelvuldig aan bod.

Contact

Bezoek de persoonlijke pagina van Paul Wauters

paul.wauters@uantwerpen.be