Dirk Laporte

Ik vind het belangrijk dat studenten historische gebouwen en hun interieurs leren (h)erkennen en waarderen

Dirk was van 1990 tot en met 2019 opleidingscoördinator van de opleiding erfgoedstudies (voorheen monumenten- en landschapszorg). Hij geeft sedert 1986 les in de opleiding interieurarchitectuur.
Hij is kunsthistoricus (UGent) met specialisatie in bouwgeschiedenis, interieur- en meubelgeschiedenis en monumentenzorg. Hij doceert in de bachelor architectuur stijlanalyse toegepast op historische gebouwen en in de bachelor interieurarchitectuur geeft hij interieur- en meubelgeschiedenis toegepast op de Lage landen ( 1200-1940) in het vak Theorie Atmosfeer, Identiteit 3. Dirk vindt het zeer belangrijk dat zijn studenten historische gebouwen en hun interieurs leren (h)erkennen en waarderen zodat ze in staat zijn de juiste beslissingen te nemen bij een ontwerp voor een renovatie of herbestemming.

Dirk Laporte en de praktijk

Dirk was achtereenvolgens werkzaam op de Rijksdienst voor Monumenten- en Landschappen en op de UGent ( tentoonstelling en boek over Boekentoren (1985). Hij werkte mee aan diverse architectuur manifestaties en was zelfstandig bouwhistoricus tot 2004. Van 1989 tot 2017 was hij onafgebroken lid van de kwaliteitskamer monumentenzorg en architectuur van de stad Gent. Hij is sinds 2011 aangesteld als lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, thans Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed tot 2023. Hij is sedert 2002 voorzitter van de Gentse vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument en is o.a. auteur van de twee architectuurgidsen van Gent.

Contact

Bezoek de persoonlijke pagina van Dirk Laporte

Dirk.laporte@uantwerpen.be