Help het vrouwelijk microbioom mee in kaart te brengen

Wat is Isala?

Isala (genoemd naar de eerste vrouwelijke Belgische dokter Isala Van Diest) is het gloednieuwe citizenscienceproject van de Universiteit Antwerpen.  Tot nu toe is er over de vaginale gezondheid nog weinig geweten en werd het vaginale microbioom nog nooit grondig bestudeerd. Daar wil het Isala-project verandering in brengen. Door middel van state of the art DNA-technologie zullen vaginale stalen geanalyseerd worden om zo het vrouwelijke microbioom beter te kunnen begrijpen. 

Het Isala-project focust op burgeronderzoek en deed zo een oproep aan 200 vrouwen die in hun eigen badkamer een aantal 'swabs' wilden afnemen van hun vagina, huid en speeksel. Maar liefst 5.000 deelneemsters reageerden op deze oproep.

Het vrouwelijk microbioom

Microbioom is een verzamelnaam voor alle micro-organismen in en op het lichaam. Een betere kennis van deze micro-organismen is belangrijk om gezonde alternatieven voor antibiotica, zoals bijvoorbeeld probiotica te onderzoeken. Ook in de vagina zijn miljoenen bacteriën aanwezig die een cruciale rol kunnen spelen in de gezondheid van de vrouw. Zo kunnen deze bacteriën bescherming bieden tegen infecties, blaasontstekingen, soa’s, … en er is een vermoeden dat ze ook een grote rol spelen bij vruchtbaarheid en gezonde zwangerschappen. 

Het Isala-project wil op termijn verbanden kunnen leggen tussen levensstijl en de gezondheid van het microbioom om vrouwen zo concretere tips te geven om hun gezondheid te verbeteren.

Meer weten? Neem zeker eens een kijkje op de website.

Steun dit project

Wil jij helpen om het vrouwelijk microbioom mee op de kaart te zetten? Dat kan via een gift!

Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om 'Isala' maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding ‘fiscaal attest’ en jouw voorkeursbestemming , in dit geval 'Isala' toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft, in dit geval: 'Isala'.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

                 OF

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen