Draag bij aan preventie tegen gehoorverlies

Impact van gehoorverlies

Gehoorverlies is de meest frequente zintuigbeperking en treft 360 miljoen mensen wereldwijd. Gehoorverlies heeft dan ook een belangrijke impact op levenskwaliteit en de maatschappij in het algemeen. Bovendien verhoogt het ook de kans op cognitieve achteruitgang en dementie. Het werd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) opgelijst als prioritaire ziekte voor onderzoek naar therapeutische interventies. 

Erfbare aandoening als oorzaak

Bij sommige patiënten ligt de oorzaak bij DFNA9. Deze dominant overerfbare aandoening leidt tot ernstig gehoorverlies en evenwichtsverlies. Momenteel is er nog geen behandeling beschikbaar die het ontstaan van DFNA9 kan verhinderen.

Gentherapie voor het binnenoor

Lokale gentherapie om gehoor te herstellen of preventie van gehoorverlies werd de afgelopen jaren reeds uitgebreid bestudeerd via neonatale muismodellen. Momenteel is er een klinische studie lopende waarbij volwassen patiënten met ernstig perceptief gehoorverlies geïnjecteerd worden met virusgebaseerde vectoren die gentherapie dragen om haarcellen te herstellen. Deze injectie gebeurt rechtstreeks in het slakkenhuis. Op deze manier verwachten we de ernst van het gehoorverlies te verkleinen of het ontstaan van gehoorverlies te verhinderen bij DFNA9.

Steun dit project

Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan!

Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan. Een extra stimulans dus om onze gentherapie voor het binnenoor maximaal te steunen.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval 'Gentherapie' toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020 Antwerpen